neděle
5. května 2024
svátek slaví Klaudie, Květnové povstání českého lidu 1945
Mariana Jouzová a Omar El Sadek
© Archiv pořadatele



Konektiv on tour 9 / 12 _ Hradec Králové

HRADEC KRÁLOVÉ: Experimentální koncertní večer Konektiv Night (9. 12.) při svém pátém ročníku zavítá i do Hradce Králové. Na studiové scéně Divadla Drak představí tři nová hudební uskupení, která oslavují hudební rozmanitost a spolupráci umělců rozličných kultur. Konektiv je večer nečekaných hudebních spojení. Operní zpěv podpořený dronemetalovou kytarou nebo harfa v hávu modulovaných zvukových smyček.

09.12.2022
Autor článku: 
Zdeněk Konečný

Na letošním ročníku společně poprvé vystoupí oceňovaná harfistka Mariana Jouzová, spolupracovnice řady předních českých symfonických orchestrů, v tandemu s audiovizuálním umělcem a experimentálním hudebníkem Omarem El Sadekem alias QOW, jehož poslední album Dawafer vyšlo na renomovaném labelu Genot Centre. Hlas operní pěvkyně Aleny Boada Rodriguez se bude proplétat vrstvami hutných dronových ploch tvořených kytaristou Sweepsem 04, který nedávno předskakoval legendárnímu zvukovému maximalistovi Bena Frostovi. Propojení osobitých přístupů k obrazotvorné hudbě přinese vystoupení éterický vokalistky a flétnistky Koruth spolu s elektroakustickým hudebníkem, skladatelem a zvukovým umělcem Barry Wannem.

„Projekt Konektiv Nights vznikl jako reakce na rostoucí xenofobní a antiimigrantské tendence v české společnosti. Vytvářením prostoru pro vznik nových hudebních spoluprací, ve kterých se poprvé setkají čeští hudebníci s hudebníky z řad přistěhovalců a národnostních menšin s důrazem na žánrovou různorodost a prolínání tradičních a inovativních tvůrčích přístupů, chceme ukázat pozitivní přínosy mezikulturní spolupráce v českém prostoru,“ říkají pořadatelé.

 

Kompletní informace o tomto večeru naleznete na webu www.menumusic.cz

 

Akce se koná za podpory Ministerstva kultury ČR, Magistrátu hlavního města Prahy, městské části Praha 7, Nadace Život umělce a statutárního města Hradec Králové.

 

_______________________________________________________________________________

předprodej https://www.goforboom.com/cs/events/konektiv-on-tour

FB event  https://fb.me/e/35TpjfVmJ

pořádá: MENU z.s.

 

informace: www.menumusic.cz

 

Profily interpretů:

  Mariana Jouzová je absolventkou konzervatoře a HAMU, je součástí harfového kvarteta Prah-a-harP, vstupuje společně s hobojistkou Karolinou Vocelovou a s renomovanými symfonickými orchestry jakými jsou FOK, ČNSO, PKF, Plzeňská filharmonie, Filmová Filharmonie a další. V roce 2017 získala interpretační ocenění na soutěži konzervatoří Pražská harfa. Hudebně se podílí na představení Krev na krku kočky v divadle DISK v režii Kláry Vosecké.

  QOW, vlastním jménem Omar El Sadek, je audiovizuální umělec, producent elektronické hudby, tvůrce animaci a malíř, který aktuálně působí v Praze. Jeho umělecká tvorba se zaměřuje na dokumentaci křehké přírody svého okolí i jeho samotného. K uvedenému tématu zaujímá vizuální přístup spočívající v poetických nedokonalostech a nečekané intimnosti. Tento princip rozvíjí v četných kolaboracích s umělci, kterými jsou kupříkladu MSYLMA & Ismael, ZULI či Drew McDowall. Aktuálně patří mezi umělce zapojené do projektu Shape platform, příčemz v minulosti již vystupoval na prestižních audiovizuálních přehlídkách, jakými jsou Unsound, Lunchmeat či Rewire Festival.

  Alena Boada Rodrigez byla sólistkou v moskevském Theater Helikon Opera, kde získala četné zkušenosti rozmanitých pěveckých stylů a způsobů interpretace. Svoje bohaté zkušenosti předává dál od roku 2009 v Praze, kde založila pěveckou školu  a působí zde jako pedagog a korepetitorka. Svoje studenty nejen že připravuje pro nejrozličnější příležitosti a projekty, ale často sej jich i účastní. Zapojení od projektu je tak přirozeným pokračováním uvedených kreativních aktivit.

  Václav Dobiáš alias Sweeps 04 pracuje se sadou klasických kytarových efektů a svůj hudební set tvoří s pomocí smyček, kterými vrství zvukové plochy vytvářející postupnou hlukovou izolaci, která nutí zastavit se, zpomalit mysl a (ne)vnímat okolí. Skrze vlny nízkých frekvencí vtahuje posluchače do sofistikovaného světa hrubého drone metalu. Sweepsův set má zpravidla jasný, snad až melodický vývoj. Provedení suverénní, postupy rovněž, atmosféra bývá zpravidla uhrančivá. Ne nadarmo nedávno předskakoval Benu Fostovi.

  Autorkou projektu Koruth je Anna Ruth. Ač vzešla z výtvarné scény AVU, v poslední době se stále více věnuje hudbě. Jednoduché, přehledné zdrojové zvuky přitom manipuluje s často magickými výsledky. Bezeslovný zpěv a flétnu ve smyčkách vrství a deformuje. Přímočará krása se abstrahuje do pozoruhodnějšího výrazu oproštěného od běžných neduhů ambientu.

  Barry Yuk Bun Wan je činorodý hudebník, skladatel, zvukový umělec a kytarista z Hong Kongu. Jeho tvorba zazněla v mnoha zemích světa, od USA, Mexika, Brazílie, až po Švédsko, Bělorusko, Itálii či Japonsko. Vystupoval a získal ocenění na mnoha mezinárodních festivalech a soutěžích jakými jsou FORO v Mexico City, SIME v Lille a v roce 2018 obdržel první cenu na festivalu Musica Nova. V současné době vyučuje a dokončuje doktorát na UJEP v Ústí nad Labem.

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024