čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Titulní strana obálky knihy
© Zdroj: www.knihyzed.cz



Izraelsko-americký spisovatel Tuvia Tenenbom pokřtí svou novou knihu v Praze

PRAHA: Proč se židovští muži nesmí podívat na židovské ženy? V Česku mimořádně oblíbený spisovatel Tuvia Tenenbom přichází s novou knihou „Po čem rabíni touží“, kterou představí 22. listopadu v Praze. Jde o jeho šestou knihu vycházející v češtině u Nakladatelství Zeď. Čeština je i vůbec prvním jazykem, v němž nové Tenenbomovo dílo spatří světlo světa.

22.11.2022
Autor článku: 
Lucie Šplíchalová/ika

Tenenbom se v knize opět vydává na cestu, tentokrát ale nenajezdil tisíce kilometrů. Na této své zatím nejtěžší cestě se vydal k vlastním kořenům, do obtížně pochopitelného a proniknutelného světa ortodoxních Židů v Jeruzalémě, kde vyrůstal. Vyzpovídal lidi z prostředí, o němž většina z nás neví vůbec nic. Sám se snažil v tomto světě zorientovat. Výsledný obrázek je neobyčejně vtipnou a zároveň „politicky“ nekorektní zprávou o dnešních ortodoxních Židech a jejich životě. Kniha je plná zábavných dialogů i pronikavých pozorování. Je přirozené, že Tuvia Tenenbom na své cestě hledá také sám sebe.

Tenenbom již v mládí opustil život v ortodoxní židovské společnosti, aby se mohl nahlas ptát na vše, co jej napadne. Po letech života v liberálním New Yorku zjistil, že si musí čím dál víc i zde dávat pozor na otázky, které klade. Postupně si uvědomil, že jeho někdejším rabínům z ortodoxní komunity, kteří jsou svázaní božími zákony, by se život v dnešním "liberálním" New Yorku, který je pro změnu svázaný všeobecnou korektností, líbil. Proto se vypravil do Izraele, aby navázal tam, kde před lety skončil. Začal otázkou: Proč se židovští muži nesmí podívat na židovské ženy. Pokračoval např. dotazy: Jak to, že někteří ortodoxní Židé vůbec neznají Bibli? Proč uctívají rabína víc než Boha? Proč na otázku odpovídají otázkou? Proč je v Jeruzalémě víc rabínů než koček? Kdo znamená víc - rabín nebo rebe? Proč se ženy smějí dívat na muže? Proč někteří chodí oblečeni jako ve středověku? Co se stane, až Bůh všechny vzkřísí? Proč se nesmí říkat Bůh? A kdo přijede na bílém oslu? Aby se dopátral odpovědí, prochodil izraelsko-americký autor Svaté město křížem krážem. Navštívil školy i hroby, snědl spoustu jídla a vypil hektolitry coca-coly. Mluvil se stovkami lidí, od běžných Židů po rabíny, od Aškenázů po Sefardy, od žebráků po milionáře, od šejdířů po svaté muže. Svými otázkami řadu lidí provokoval a díky tomu často zjistil, co si doopravdy myslí.

Tuvia Tenenbom se narodil v roce 1957 v Izraeli, vyrůstal v ortodoxní židovské rodině a byl předurčen k životu rabína, stejně jako jeho otec. Coby mladík ale odjel do USA a usadil se v New Yorku, protože umění mu učarovalo víc. Začal psát hry a založil divadlo Jewish Theater of New York. Stal se „zakladatelem nové formy židovského divadla“, jak o něm napsal francouzský list Le Monde. Vedle toho začal Tenenbom psát eseje a sloupky do novin, přispívá do Die Zeit, Corriere della Sera či Jediot Achronot. Poté začal psát knihy. Antisemitismus, který prostupuje dnešní Německo i 70 let po druhé světové válce, zachycuje jeho první kniha I Sleep in Hitler’s Room (Spím v Hitlerově pokoji), jejíž vydání v Německu provázelo nadšení i pohoršení kritiků. Následovala knížka Catch the Jew! (Chyťte Žida!), která zkoumá soužití Izraelců a Palestinců, zároveň si všímá podivuhodné role evropských politiků a organizací, sypajících peníze do palestinských projektů a zcela jednostranně se stavějících na stranu Palestinců proti Izraeli. Pak přišla kniha The Lies They Tell (Všechny jejich lži), neuvěřitelně otevřený vhled do americké společnosti, který — ač byl napsán těsně před vítězstvím Donalda Trumpa v prezidentských volbách — odhaluje kořeny dnešní politické proměny USA, rozpor mezi liberálním pobřežím a zbytkem země, velmi rozšířený antisemitismus, nenávist k Izraeli i pokrytecký postoj k černochům. Dopady uprchlické krize v Německu zkoumal v Hello, Refugees! (Čau uprchlíci!), brexit a antisemitismus v Británii pak v knize The Taming of the Jew (Krysy Jejího Veličenstva). Všechny knihy Tuvii Tenenboma uvádí na český trh Nakladatelství Zeď.

www.knihyzed.cz

 

O nakladatelství

Nakladatelství ZEĎ dvou českých novinářů – Jana Dražana a Jana Perglera – se zaměřuje na chytré knihy s poutavými příběhy, jimž je blízká demokracie, humanita, vzdělanost i jiskřivý humor. Knihy, které zde vycházejí, nahlížejí pod povrch i do budoucnosti. S přesným novinářským čichem předkládá ZEĎ čtenářům publikace, které bystře reagují na současné dění a současně hájí hodnoty svobodné evropské společnosti s vědomím jejích kořenů i historie. Na knižním trhu působí od roku 2016.

Jan Dražan: 30 let pracuje v médiích. Začínal v roce 1991 v Lidových novinách. Působil v Mladé frontě DNES a IN magazínu Hospodářských novin. Později v Týdnu, Lidových novinách a Echo24.cz a Týdeníku Echo jako zástupce šéfredaktora. Dnes pracuje v Českém rozhlasu a je spoluzakladatelem Nakladatelství Zeď. Je spoluautorem knihy Václava Cílka Poutník časem chaosu, s Janem Perglerem pak napsali knihy rozhovorů Náš Václav Havel, Člověk 25, Tango pod Hradem a Jak se z toho nezbláznit.

Jan Pergler: Dlouholetý novinář. Začínal v roce 1991 v Lidových novinách, posléze v Týdnu, Mladé frontě DNES. Vedl IN magazín Hospodářských novin, působil v Deníku. Počátkem 90. let stál u zrodu nadace Člověk v tísni. Dnes pracuje v ČSOB a je spoluzakladatelem Nakladatelství Zeď. Spolu s Janem Dražanem je autorem knih Náš Václav Havel, Člověk 25, Tango pod Hradem a Jak se z toho nezbláznit. V roce 2022 vydal s Jiřím Rumlem knihu Ruml naruby.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024