pondělí
13. května 2024
svátek slaví Servác
Moravská filharmonie Olomouc - ilustrační snímek
© Zdroj: https://www.facebook.com/moravskafilharmonieolomouc



Moravská filharmonie připomene Den vzniku samostatného Československa s novým šéfdirigentem

ČR-OLOMOUC: Moravská filharmonie Olomouc vítá nového šéfdirigenta Zsolta Hamara, jednoho z nejznámějších maďarských dirigentů střední generace. Do své funkce oficiálně vstoupí ve čtvrtek 27. října inauguračním koncertem, který připomene Den vzniku samostatného československého státu. S olomouckým orchestrem vystoupí houslista Ivan Ženatý.

27.10.2022
Autor článku: 
Klára Mars

K oslavám říjnového státního svátku každoročně patří koncert Moravské filharmonie, který bude letos pro Olomouc dvojnásobně slavnostní. Publiku se na něm představí nový šéfdirigent Zsolt Hamar. Budapešťský rodák již v prvních letech své dirigentské dráhy spolupracoval s Maďarskou národní filharmonií a u téhož tělesa, které je zároveň nejvýznamnějším maďarským orchestrem, zastával v letech 2017–2020 funkci šéfdirigenta. Zsolt Hamar dlouhá léta působí také jako operní dirigent – mimo jiné byl hudebním ředitelem divadla v německém Wiesbadenu a pravidelně hostuje v Curyšské opeře. „Jsem velmi rád, že můžeme v Olomouci přivítat takovou uměleckou osobnost, jakou je Zsolt Hamar. Věřím, že jeho prestižní renomé může přinést olomoucké filharmonii další zajímavé příležitosti i na mezinárodní úrovni,“ uvedl primátor města Olomouce Miroslav Žbánek.

Na inauguračním koncertě šéfdirigenta zazní skladby slovenských i českých autorů. První kompozice slavnostního koncertu je symfonické dílo Symfonietta Jána Cikkera, rodáka z Banské Bystrice, který byl na Pražské konzervatoři žákem Jaroslava Křičky a Vítězslava Nováka.

Houslový virtuóz Ivan Ženatý se ve své umělecké kariéře potkal s mnoha významnými světovými interprety a pedagogy, největší význam však pro něj měly soukromé lekce u Josefa Suka a následná dlouholetá spolupráce vrcholící vystoupeními na Würzburger Mozart-Festspiele, Pražském jaru a kompletní nahrávkou děl W. A. Mozarta. Ivan Ženatý v rámci koncertu provede populární Fantasii pro housle a orchestr Josefa Suka staršího, slavného dědečka svého pedagoga.

Pro závěr koncertu šéfdirigent symbolicky zvolil Slovanské rapsodie Antonína Dvořáka, jimiž se i samotný skladatel poprvé 17. listopadu 1878 v žofínském sále přestavil pražskému publiku v roli dirigenta. Tři skladby sdružené pod názvem Slovanské rapsodie svým charakterem evokují lidovou hudbu a tance. První vyniká pastorální atmosférou, druhá je o poznání dramatičtější, třetí je pak barevnou mozaikou naplněnou optimismem a radostí ze života.

Tento koncert je zároveň vyvrcholením tradičního turné Moravské filharmonie po vybraných městech Olomouckého kraje. „Díky turné má pan dirigent hned v úvodu svého angažmá možnost představit se posluchačům napříč regionem, a zároveň může hned od počátku blíže poznávat orchestr. Věřím, že to je skvělý start do spolupráce, která v aktuální sezoně bude ztělesněna ještě dalšími šesti programy pod jeho taktovkou,“ uvedl ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman. 

Série říjnových koncertů odstartovala v Zábřehu a Prostějově, v úterý 25. října se mohou těšit posluchači z Jeseníku v Priessnitzových léčebných lázních, 26. října v Domě kultury v Šumperku a 28. října v Městském domě v Přerově.

Návštěvníci domácího koncertu 27. října jsou od 18.30 hodin zváni do předsálí koncertního sálu Reduta na Vernisáž nové kolekce výtvarných děl Unie výtvarných umělců. Koncert začíná v 19.00 hodin. Podrobný program a možnost zakoupení vstupenek jsou k dispozici na webových stránkách Moravské filharmonie Olomouc www.mfo.cz.

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024