neděle
19. května 2024
svátek slaví Ivo
Ilustrační foto
© Zdroj: Archiv Piána na ulici



Stůl ve středu. Staroměstské náměstí ožije sousedskou snídaní

PRAHA: Dlouhý kruhový stůl uprostřed významného čtvercového náměstí. Ve středu Prahy, uprostřed týdne a roku. Po prostřeném Karlově mostě v roce 2020 chystají kavárník Ondřej Kobza a spolek Piána na ulici další komunitní událost. Stůl ve středu bude otevřenou sousedskou slavností. Uprostřed Staroměstského náměstí se ve středu 29. června od 6 hodin ráno rozprostře dlouhý kruhový stůl, u kterého bude možné posedět do 10 hodin. Vítán bude každý, kdo přinese občerstvení pro sebe i ostatní.

29.06.2022
06:00 - 10:00
Autor článku: 
Janka Kellerová

Obrázky půl kilometru dlouhého prostřeného stolu na Karlově mostě obletěly v roce 2020 svět. O spontánní akci referovala největší tuzemská i zahraniční média, na Karlův most si tehdy našly cestu stovky lidí.

Na úspěšnou událost se letos hlavní organizátor Ondřej Kobza rozhodl navázat dalším prostřeným stolem, tentokrát na Staroměstském náměstí. “Stůl je velmi silný symbol. Spojuje lidi, spojuje prostor, spojuje lidi s prostorem,” vysvětluje Kobza.

 

Oživení ztraceného významu náměstí

Prostor Staroměstského náměstí zvolil z několika důvodů. “Jde o jedno z nejvýznamnějších míst našich dějin. Proběhla zde poprava 27 českých pánů, komunisté zde ohlásili vítězný únor, po Sametové revoluci se tu rozezněla Má vlast dirigovaná panem Kubelíkem, slavilo se zde Nagano. Přesto když člověk dnes na Staroměstské náměstí zavítá, nic z tohoto silného ducha místa necítí,” popisuje Kobza.

“Lidé přitom mají ještě v živé paměti doby, kdy se na Staromáku potkávali cestou do školy, práce, na nákup a povídali si, v okolí byly školy, jídelny, obchůdky a noční kavárny. Komunitní rozměr Staroměstského náměstí postupně zmizel a my bychom ho chtěli opět oživit,” dodává Kobza.

 

Registrace zdarma, jídlo pro sebe i druhé

Ve středu 29. června od šesté hodiny ranní bude na Pražany i přespolní návštěvníky čekat zhruba půl kilometru dlouhý, bíle prostřený kruhový stůl. “Přijít může kdokoliv. Podmínkou je, že přinese něco ke stolu - pro sebe i ostatní. Může koupit ve večerce ovoce nebo napéct bábovku. To záleží na každém,” popisuje Kobza.

Z organizačních důvodů spouští registrační systém, kam se mohou lidé zdarma přihlásit. “Abychom lidem pojistili jejich místa, mohou se zdarma registrovat na https://goout.net/cs/stul-ve-stredu/szkfvrt/ Kdo to nestihne, ať přijde i tak. Nějak se snad všichni vejdou. Ale registrace je jistější,” doplňuje pražský kavárník.

 

Chceme založit tradici

Červnový Stůl ve středu by podle Kobzy přitom neměl být ojedinělou akcí. “Rádi bychom podobný dlouhý stůl organizovali každý rok. Pokaždé někde jinde. Abychom tím poukázali na místa, jejichž potenciál zůstává skrytý a nenaplněný,” předestírá Kobza.

Hlavním organizátorem akce je spolek Piána na ulici, jehož je Ondřej Kobza zakladatelem. Kromě prostřeného Karlova mostu spolek v minulosti otevřel například Malostranské dvorky, kde hráli muzikanti a přednášeli básníci, nebo uspořádal koncert filharmonie ve vestibulu České pošty ve Vodičkově ulici v Praze. Vedle pián umisťuje spolek do veřejného prostoru také Poesiomaty - recitující a zpívající kovovové roury - nebo šachové dlaždice s figurkami.

 

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024