pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Auguste Rodin na Slovácku
© Rudolf Bruner-Dvořák



Slovácko si připomene výjimečnou událost, která se odehrála před 120 lety

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Psal se rok 1902, když pražský spolek Mánes uspořádal významnému francouzskému sochaři Augustu Rodinovi v Praze jeho první velkou zahraniční retrospektivu. Příjezd do Prahy, která mu připravila okázalé přivítání, a následně přejezd do Brna, Blanska a Hodonína ho měl seznámit s českými zeměmi a jejich kulturou. Po návštěvě malíře Joži Uprky v Hroznové Lhotě měl navštívit i Kroměříž, avšak k tomu už nedošlo. O setkání Augusta Rodina s Uprkou se společně postarali Zdenka Braunerová s Alfonsem Muchou. Jedinečnost toho setkání, které bylo na tu dobu podrobně textově i fotograficky zdokumentováno Rudolfem Brunerem-Dvořákem, zprostředkovává nová expozice v hlavní budově Slováckého muzea pod názvem Auguste Rodin na Slovácku. Jejím autorem je Jan Benedík, pravnuk Joži Uprky.

od 03.02.2022 do 18.04.2022
09:00 - 17:00
Autor článku: 
Pavel Princ

„Celá Rodinova výstava a jeho osobní účast měla velký význam jak pro české i moravské umění, tak pro samotného sochaře, protože jej zde přijali s poctami, které odpovídaly jeho významu. Pro něj to byl nezapomenutelný zážitek, který si připomínal po celý zbytek svého života,“ zmiňuje Jan Benedík a z Rodinových slov, zaznamenaných Zdenkou Braunerovou, můžeme vycítit opravdový obdiv k původní lidové kultuře Slovácka, kterou přirovnal k antickému Řecku: „Podívejte se, pravil ke mně, prohlížeje si cíp barevně vyšitého fěrtúšku štíhlé mladé krasavice, na tuto pestrost barev. Je v nich harmonie, jakou sneslo jen oko Řeků. Cítím, že jsem tu na antické půdě nejstarší kultury.“

Výstava fotografií doplněná o citace z novinových reportáží a vzpomínek přímých účastníků zprostředkuje živý obraz této významné události. „Přes 70 snímků, z toho 26 původních negativů Rudolfa Brunera-Dvořáka ze sbírky Pavla Scheuflera, specialisty na dějiny fotografie do roku 1918, jsem objevil po rozsáhlém časovém pátrání ze zájmu k našemu rodu v posledních dvou letech. Převážná většina z nich nebyla doposud nikde prezentována a veřejnost se tak bude moci vůbec poprvé podívat na ucelený reportážní soubor 68 snímků, které jsou instalovány v podobě zvětšenin, které jsem digitálně zrestauroval a vyčistil,“ zve na výjimečnou výstavu Benedík.

Zkoumání osob na fotografiích nabídlo i nečekané překvapení. „Při identifikaci jednotlivých osobností jsem narazil i na Karla Hašlera, českého písničkáře, herce, textaře a skladatele, jehož jméno nebylo v dobových textech vůbec zmiňováno, protože stál teprve na začátku své umělecké dráhy a jen jako řadový člen brněnského Národního divadla se připojil k návštěvě u Joži Uprky v Hroznové Lhotě“, zmínil Benedík a vyjádřil přání, že by ještě rád zjistil identitu autora 20 snímků, zřejmě amatérského fotografa z Hodonína nebo Uherského Hradiště, které výstavu kompletně dokumentačně i tematicky dotváří.

 

Hlavní budova Slováckého muzea, Smetanovy sady 179, Uherské Hradiště. Vernisáž ve čtvrtek 3. února v 17.00 hodin. Výstava končí 18. dubna 2022.

Mohlo by vás také zajímat...

OSTRAVA: V Ostravě v těchto dnech pokračuje multižánrový fest1vial, který "propojuje světy filmu, designu, architektury a módy a nabízí tak každému návštěvníkovi prostor pro osobní růst a intelektuální obohacení. Jsme rádi, že jsme tuto významnou kulturní událost s mezinárodním přesahem mohli uspořádat právě v Ostravě. Přijďte se všichni podívat!“, zve ředitelka fest1valu Nikola Tošenovská.

V nabídce šesti festivalých dnů jsou i výstavy Ronyho Plesla a Dominiky Petrtýlové ve Futureu, které budou přístupny veřejnosti do 5. 5.

Více informací na: www.iffo.cz

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
03.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024