úterý
21. května 2024
svátek slaví Monika
Jubilant Antonín Rejlek, celoživotní skaut.
© Soňa Krátká



„Víra v Boha a tři roky aktivního skautingu ovlivnily celý můj život“

VYSOKÉ MÝTO: 23. února oslaví 90. narozeniny Antonín Rejlek, zvaný Tonek, duší celoživotní skaut. Ve Vysokém Mýtě, kde od mládí žije, se k jeho gratulantům připojí také paní Soňa Krátká – kurátorka sbírek specializující se na tradiční lidovou kulturu v tamním regionálním muzeu.

Autor článku: 
Soňa Krátká

Antonín Rejlek – jak s oblibou často připomíná – se narodil v roce 1932 na Slovensku českým rodičům Antonínovi a Boženě. V polovině září 1938 se rodina vzhledem k nejisté politické situaci rozhodla vrátit zpět do domoviny. Kvůli mobilizaci cesta trvala celé dva dny. A protože tatínek získal místo ve Vysokém Mýtě, stalo se toto východočeské město na několik let bydlištěm i malému Toníkovi. Začal navštěvovat obecnou a měšťanskou školu, později i gymnázium. Život mu ale ovlivnil místní kaplan František Slavík, který založil přímo na faře skautský oddíl. Netrvalo dlouho a skaut byl z moci úřední zakázán. Těch pár let ale stačilo, aby si malý chlapec zcela osvojil veškerá pravidla a řídil se jimi po celý život. Po maturitě nastoupil na vysokoškolská studia chemie do Bratislavy, později přešel do Prahy, kde v roce 1957 promoval. Až do odchodu do důchodu pracoval ve Výzkumném ústavu organické chemie v Rybitví. Za své pracovní úspěchy považuje několik státem uznaných patentů, a když začne vyprávět o své lásce k chemii, vždycky se zastydím a lituji, že jsem si nedokázala zapamatovat alespoň něco maličko ze školní výuky.

Jak jsme se my dva vlastně poznali?

Pracovní povel zněl jasně – připravit výstavu ke stému výročí založení skautingu ve Vysokém Mýtě. A tak jsem se vydala do rozhlasu s výzvou: hledáme pamětníky! Antonín Rejlek se mi ozval okamžitě (vždy připraven jako správný skaut) a vzápětí přivezl neuvěřitelné množství materiálu a velmi cenných informací. Díky němu se mi podařilo najít další kluky z jeho oddílu. Bylo dojemné naslouchat jejich rozhovorům. Stále vzpomínají, stále se řídí zásadami vštěpovanými na schůzkách.

A tak se z nás dvou stali, odvažuji se použít to slovo, přátelé. Toník totiž zajímavě vypráví a já ráda poslouchám. Třeba o tom, jak si k 60. narozeninám nadělil výlet do Vatikánu s audiencí u Svatého otce Jana Pavla II. Nebo o tom, jak se kamarádil s Jindrou Hojerem. Že nevíte, kdo to byl? Slavný hoch, stal se předlohou pro stejnojmenného hrdinu z Rychlých šípů Jiřího Foglara. Tonek taky hrozně rád vzpomíná na své dobrovolničení v Charitě nebo na organizování zájezdů po památkách. A když už si myslím, že mě nemůže ničím překvapit, tak začne vyprávět o tatínkovi, jak pomáhal zásobovat partyzány. Každé setkání s ním je ale velká zábava. Je vždy v dobrém rozmaru, žije obklopen rozsáhlou milující rodinou. A s tou brzy oslaví své devadesáté narozeniny.

Milý Tonku, 23. únor 2022 je tvůj slavný den. A tak ti touto cestou přeju vše dobré a pevné zdraví. Chtěla bych ti poděkovat za čas, který jsi mi věnoval, i za ten, který mi stále věnuješ.

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

JIHLAVA: Jihlavská galerie se před rekonstrukcí loučí imaginativními výstavami. V prostoru Alternativa právě otevřenou skupinovou výstavou Imaginární ekologie / Ekologické imaginace platformy a databáze Artbiom, kterou založila laureátka Ceny Jindřicha Chalupeckého 2023 Petra Janda, a v hlavním sále probíhající výstavou pěti umělkyň Bylo nebylo pod kuratelou Radka Wohlmutha.

Kraj Vysočina
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
20.05.2024