pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Banner k akci
© Zdroj: Francouzský institut v Praze



Evropská noc myšlenek 2022

PRAHA: Francouzský institut v Praze,  Francouzské velvyslanectví v České republice a Centrum současného umění DOX vás zvou ve čtvrtek 27. ledna 2022 od 18:30 do prostor DOXu na další ročník Noci myšlenek. Ta letošní se ponese ve znamení francouzského předsednictví Rady Evropské unie. 27. ledna 2022 se v celé Evropské unii uskuteční série debat o Evropě, na nichž se sejdou přední intelektuálové z oblasti umění, literatury, vědy, žurnalistiky a z řad občanské společnosti. V Praze se tato akce zaměří na téma svobody tisku v Evropě.

27.01.2022
18:30
Autor článku: 
Hugo ben Simhon/ika

Evropa je stále kontinentem, který je pro svobodu tisku nejpříznivější, tento fakt by ale neměl zastínit znepokojivý vývoj situace evropských novinářů v posledních několika letech. Rok 2015 byl poznamenán útokem na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, při němž přišlo o život osm novinářů. V roce 2017 byla na Maltě zavražděna investigativní novinářka Daphne Caruana Galiziová. V roce 2018 zemřel slovenský novinář Ján Kuciak a v roce 2019 severoirská novinářka Lyra McKeeová, která byla zastřelena při reportáži o nepokojích v Londonderry/Derry...

Dnes je riziko odklonu od této příznivé situace vnímáno jako reálné. Svoboda tisku je skutečně v programu evropských institucí na prvním místě. Všude v Evropě se musí mobilizovat celá společnost, aby bylo zajištěno, že novináři budou moci vykonávat svou profesi v naprostém bezpečí.

Diskuse za mimořádné účasti Matthewa Caruany Galizii, maltského novináře a ředitele Nadace Daphne Caruany Galiziové, a Pavly Holcové, investigativní novinářky. Diskusi moderuje Martin Ehl, novinář a publicista (Hospodářské noviny).

Matthew Caruana Galizia je maltský novinář a ředitel Nadace Daphne Caruany Galiziové. V roce 2018, po zavraždění své matky Daphne Caruany Galiziové, založil nadaci nesoucí její jméno. Od té doby Matthew Caruana Galizia a jeho rodina neúnavně bojují proti beztrestnosti a odhalují pravdu o smrti Daphne. Je držitelem ceny za svobodu tisku (Impact Award), kterou mu v roce 2018 udělila organizace Reportéři bez hranic (RSF).

Pavla Holcová je investigativní novinářka (investigace.cz a Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)). Do OCCRP nastoupila v roce 2013 jako regionální redaktorka pro střední Evropu. Je také zakladatelkou nezávislého média investigace.cz. Spolu se svým slovenským kolegou Jánem Kuciakem pracovala na odhalování vazeb mezi slovenskou vládou a italskou mafií. V listopadu 2016 byla Pavla Holcová zařazena mezi 100 tvůrců změn v Evropě („New Europe Changemakers“). V roce 2018 byla vybrána do iniciativy European Young Leaders.

Pavla Holcová a Matthew Caruana Galizia se podíleli na celosvětovém vyšetřování Panama Papers, za které Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů získalo Pulitzerovu cenu.

Debata proběhne se simultánním tlumočením do francouzštiny, angličtiny a češtiny.

Vstup volný v rámci kapacity sálu.

Ve spolupráci s Francouzským institutem v Paříži a Centrem současného umění DOX.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024