pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Pozvánka
© Archiv pořadatele



Velké dechové orchestry zahrají v Ostravě

OSTRAVA: V sobotu 23. října se v Domě kultury města Ostravy koná XX. Mezinárodní soutěž velkých dechových orchestrů Ostrava 2021. Na letošní dvacátý ročník tohoto hudebního klání se přihlásilo celkem sedm velkých dechových orchestrů. 

23.10.2021
Autor článku: 
Josef Dušek

Dlouholetou tradicí, ale hlavně vysokou uměleckou úrovní, se mohou pochlubit mezinárodní soutěže velkých dechových orchestrů, pořádané v Ostravě v pravidelných dvouletých cyklech již od roku 1981. K hlavním cílům letošního ročníku soutěže patří přispět k obohacení repertoáru našich velkých dechových orchestrů a podnítit jejich snahu o zvyšování vlastní dramaturgické i interpretační úrovně. To vše po dlouhé odmlce, která byla způsobena pandemií, kdy orchestry téměř rok nemohly zkoušet a vystupovat. Do soutěže se mohla přihlásit tělesa s počtem od pětačtyřiceti do pětaosmdesáti hráčů, která se kvalifikovala pro střední, vyšší a nejvyšší třídu. Výkony soutěžících orchestrů bude sledovat tříčlenná porota, složená z předních odborníků na dechovou hudbu. Orchestry získají body, na jejichž základě pak budou zařazeny do zlatého, stříbrného či bronzového pásma, pokud však výkon některého souboru porotu mimořádně nadchne, může být zařazen i do zlatého pásma s vyznamenáním. Ocenění pro absolutního vítěze soutěže pak získá orchestr, který dosáhne celkového nejvyššího počtu bodů.

Soutěžní maraton vypukne ve společenském sále Domu kultury města Ostravy v sobotu 23. října v 10:00 hodin, kdy si změří síly Lašský dechový orchestr Štramberk, Dechový orchestr mladých ZUŠ Krnov, Dechový orchestr ZUŠ Němčice nad Hanou, Dechový orchestr mladých ZUŠ Jeseník, Dechový orchestr ZUŠ Český Krumlov, Dechový orchestr ZUŠ Vimperk a Harmonie Šternberk.

Výsledky XX. Mezinárodní soutěže velkých dechových orchestrů Ostrava 2021 budou vyhlášeny bezprostředně po workshopu zástupců orchestrů s porotou.

Z pověření Ministerstva kultury ČR soutěžní festival pořádají NIPOS-ARTAMA Praha a Janáčkova filharmonie Ostrava, p.o. a koná se pod záštitou ministra kultury PhDr. Lubomíra Zaorálka a za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a OSA.

 

Program XX. Mezinárodní soutěže velkých dechových orchestrů Ostrava 2021

Sobota 23.10. 2021 v 10.00 hod.

 

vyšší třída

10.00 –Lašský dechový orchestr Štramberk

10.45 - Dechový orchestr mladých ZUŠ Krnov

11.30 - Dechový orchestr ZUŠ Němčice nad Hanou

 

střední třída

12.15. - Dechový orchestr mladých ZUŠ Jeseník

 

13.00 – 13.40 přestávka

 

střední třída

13.40 - Dechový orchestr ZUŠ Český Krumlov

14.20 - Dechový orchestr ZUŠ Vimperk

 

nejvyšší třída

15.00 - Harmonie Šternberk

 

15.45. – 16.30 přestávka

 

16.30 – workshop dirigentů soutěžících orchestrů s porotou

18.00 – vyhlášení výsledků soutěže

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024