pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Anna Šenfeldová, Šárka Bekrová - organizátorky Some like it Czech
© Foto: Lucie Bezoušková



Nerozumějí vaši zahraniční přátelé české kultuře? Jsou tu české filmy pro expaty

PRAHA: Some like it Czech je první projekt, který se snaží cizince seznámit s českou kulturou prostřednictvím kinematografie. Každý měsíc tak žižkovským kinem Aero prolétne film přibližující určitý český fenomén, patřičně doplněný o anglické titulky a krátký vtipný úvod, který pomůže zahraničním divákům nadnést se nad kulturní bariéru a užít si film plnými doušky. Po promítání se pak uskuteční networking, kde mohou čeští nadšenci zasvětit expaty do tajů našeho filmového nebe. 

12.10.2021
Autor článku: 
Anna Šenfeldová a Šárka Bekrová

Jak jinak cizincům vysvětlit naši vášeň pro chataření a houbaření než prostřednictvím rodiny Lavičkových z Menzelova filmu Na samotě u lesa? Proč je zahrnovat podrobnostmi a letopočty minulého století, když oscarový Kolja vykreslí komplikovanou atmosféru socialistické éry za Vás? Ačkoli se český film kvůli své svéráznosti netěší za našimi hranicemi velké oblíbenosti, má právě díky své unikátnosti vysokou vypovídající hodnotu o české společnosti a mentalitě. A právě na to autorky projektu, studentky Arts managementu z Vysoké školy ekonomické, sází. České snímky se tak pro ně stávají pouze odrazovým můstkem pro vysvětlení fenoménů jako je vodáctví, dovolená v Chorvatsku či vesnické bály. “Předvádění naší kultury se totiž stalo poněkud nešťastným. Přeplněný Karlův most, do sebe narážející kolemjdoucí v uličkách Českého Krumlova či zapáchající záchody v infocentrech menších měst. My tohle chceme změnit a naservírovat cizincům českou kulturu tak trochu netradičně – na stříbrném podnosu filmového plátna.” říkají zakladatelky projektu Anna Šenfeldová a Šárka Bekrová

Ačkoliv tato akce není primárně určena pro tuzemské publikum, pořadatelky uvítají všechny i nadšence do českých bijáků, kteří se nebojí vidět jejich oblíbené filmy jinýma očima.  Zvlášť, pokud s sebou vezmou své zahraniční přátele nebo se nebudou zdráhat zasvětit pražskou mezinárodní komunitu do tajů české kultury. Po promítání se totiž v baru kina uskuteční networking, při kterém se budou cizinci a čeští návštěvníci moci seznámit a vyměnit si své postřehy a dojmy.

První promítání se odehraje 12. 10. 2021 v kině Aero, jež celý projekt zaštiťuje.Aero se díky své osobité dramaturgii stalo již legendou a na tuto tradici navazujeme i nadále. Velmi mě těší, že můžeme do našeho kina přinést novou dynamiku, například v podobě dohadujících se diváků o tom, zda byl výprask Vašáryové v Postřižinách za hranou, či ne.“ dodává ředitel kina Jiří Flígl. Jako první film byl vybrán Svěrákův Kolja, film, který i divákům neznalým českou kulturu srozumitelně vypráví dojemný příběh na pozadí skomírajícího socialismu. Zároveň nastiňuje základní milníky naší historie minulého století, které budou více přiblíženy v rámci krátkého stand-upu Carmina Rodiho, Itala žijícího již 6 let v Praze.

Proto jestli se budete 12. října nudit, nekupujte medvídka mývala, ale přijďte si do Aera zakonverzovat s lidmi z různých koutů světa a třeba se i zlepšit ve své angličtině. Protože laťku můžete díky Láďovi z Pupenda už jenom zvednout. “Čekoslovakia is very najs kantry. Máš tu - bír - best of bír. Hokej - best nambr van.”. …

 

Facebook: https://www.facebook.com/Some-like-it-Czech

Instagram: https://www.instagram.com/some_like_it_czech

Kino Aero: https://www.kinoaero.cz/

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024