pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Nora Lubbadová
© Foto: Martin Such.



Na letošním Preludiu Aloise Motýla vystoupí držitelka ocenění Zlatý oříšek

ŠUMPERK: Tradiční festival Preludium Aloise Motýla se dramaturgicky drží původního konceptu pomoci v počátku kariéry nadějným a začínajícím umělcům. V pondělí šestého září uvede svůj již 48. ročník koncertním večerem dvanáctileté klavíristky Nory Lubbadové a dvou místních pěveckých sborů – TapTýda Loučná nad Desnou a Motýli Šumperk.

 

06.09.2021
19:00
Autor článku: 
Michaela Horáková

Mimořádně nadaná Nora Lubbadová hraje na klavír od svých čtyř let pod vedením PaedDr. Jaromíry Šnederflerové v ZUŠ Olešská Praha 10. Od klavíru ji rodiče musí vyhánět, když už hraje moc dlouho. "Hrát na klavír pro mě znamená stejnou potřebu jako třeba jíst a dýchat. Klavír je spravedlivý, nedá se moc oklamat. Když něco odfláknu, vrátí mi to s úroky. Ale zase když zdolám nějakou výzvu, je to parádní pocit," vysvětluje nadšeně svou vášeň Nora.

V jejím projevu se propojuje virtuozita, hravost, soustředění, mimořádná energie se schopností vyjádřit niterné pocity.  Hudbu miluje natolik, že uvítá příležitost zahrát posluchačům nejen v koncertní síni, ale i na letišti, v parku či vlakovém nádraží.

Je laureátkou desítek mezinárodní klavírních soutěží, získává na nich mimořádné ceny za interpretaci. Dostala příležitost vystoupit na koncertě Pražského jara a Adventním koncertu České televize. Také získala stipendium nadace Magdalény Kožené Men Art a mohla pracovat pod vedením mentora docenta Ivo Kahánka.

Úspěšný rok 2020 završila v prosinci, když postoupila do finále mezinárodní televizní hudební soutěže Louskáček v Moskvě. To jí dalo možnost si v závěrečném klání zahrát s věhlasnou Moskevskou filharmonií a vybojovat druhou cenu, stříbrného Louskáčka. Nora je první českou klavíristkou, která v této náročné soutěži uspěla. Hned zkraje ledna 2021 se navíc stala držitelkou ocenění Zlatý oříšek, udělovaného nejtalentovanějším dětem České republiky.

A tím Nořiny úspěchy zdaleka nekončí, k těm nejčerstvějším patří její vystoupení na mezinárodním festivalu Vladimíra Spivakova: Moskva vítá přátele. Jako jedna z mála Češek dostala také pozvání do slavné Carnegie Hall v New Yorku, kde se její vystoupení uskuteční nejspíš v příštím roce.

Účast na festivalu také přislíbily úspěšné místní pěvecké soubory Motýli Šumperk a TapTýda Loučná nad Desnou. V řadách obou sborů v průběhu let stanuly tisíce zpěváků, s nimiž procestovaly řadu zemí v Evropě, USA a Asii. Jsou také pravidelnými úspěšnými účastníky významných domácích i zahraničních festivalů a soutěží.

Tento jedinečný koncertní večer 48. ročníku festivalu se uskuteční v šumperském Klášterním kostele v pondělí 6. září od 19 hodin. Vstupné je na sezení 150 korun, více informací o programu najdete na www.dksumperk.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024