pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Logo festivalu
© Archiv pořadadatele



Hudbu ze sbírek českých barokních klášterů představí na festivalu Za poklady Broumovska soubor Victoria Ensemble

BOŽANOV: Festival Za poklady Broumovska zavede v sobotu 24. července 2021 posluchače do božanovského kostela sv. Máří Magdalény. V podání souboru Victoria Ensemble zazní festivalová premiéra skladeb broumovského regenschoriho Antonína Celestýna Mentzela a další díla z hudebních sbírek českých barokních klášterů. Vstupné na koncert je dobrovolné.

24.07.2021
18:00
Autor článku: 
Kateřina Ostradecká

Victoria Ensemble

V programu božanovského koncertu zazní v podání souboru Victoria Ensemble méně známé skladby první poloviny 18. století, dochované v hudebních sbírkách českých barokních klášterů, v archivu broumovském, rajhradském, strahovském, piaristické koleje ve Slaném apod.  

Broumovský klášter byl v 18. století díky hudbymilovným opatům jedním z nejvýznamnějších hudebních středisek českých zemí. Působil zde také místní učitel a regenschori Antonín Mentzel (1684–1740), jehož skladby uvádí festival v tomto programu jako svou premiéru. Skladatelskou osobnost zapomenutého broumovského učitele a chorregenta Antonína Celestýna Mentzela objevila během přípravy své diplomové práce na Hudební vědě umělecká vedoucí souboru Viktorie Dugranpere. Podle jejího bádání se „Mentzel narodil nejspíše v roce 1684 ve Vižňově nedaleko Broumova. Vystudoval broumovské klášterní gymnázium a v roce 1707 byl jmenován ludirektorem na broumovské farní škole. Ta byla pevně spjata s kůrem farního kostela sv. Petra a Pavla, jehož hudební provoz měl Mentzel na starost. Zároveň byl varhaníkem také v klášterním chrámu sv. Vojtěcha, vzdáleném pouhých pár desítek metrů. Podle dochovaných hudebnin a pramenů z 18. století můžeme soudit, že úroveň hudebního provozu obou broumovských „scén“ byla poměrně vysoká. Chrámové sbory provozovaly náročné a rozsáhlé kompozice v té době populárních skladatelů. Činili se také lokální skladatelé, kteří komponovali dle potřeby obou kůrů.

V klášterní sbírce uložené v Českém muzeu hudby se dochovalo pět jeho kompozic, které Viktorie spartovala a připravila k provozování. V programu zazní jeho Miserere (žalm 51 – „Smiluj se nade mnou, Bože…“) a Litanie k patronům českým.“

 

 

Program:

Hudba českých barokních klášterů

Bohuslav Matěj Černohorský: Laudetur Jesus Christus

Antonín Reichenauer: Offertorim de Virgine "In Gloria Jerusalem"
Antonín Reichenauer: Offerorium de Virgine "Zelo, zelata sum"

Gunther Jacob: Dialogus valedictorius inter Iesum et Mariam 

Adalbert Pelikán: Gloria, Credo/ Missa Sancti Adalberti

Antonín Reichenauer: Offertorium de Virgine "Vulnerasti cor meum"

Antonín Reichenauer: Offerorium de Visitatione "Generationes dicant te omnes"

Antonín Celestýn Mentzel: Miserere mei Deus 

Antonín Celestýn Mentzel: Litanie de Sancti Patronis regni Bohemie 

Prezentace a znovuobjevování děl broumovského hudebního archivu je jedním z dlouhodobých cílů festivalu Za poklady Broumovska. V minulých letech proběhla v rámci festivalu například obnovená premiéra školské hry Augustina Šenkýře Dies Numini et Principi v podání členů orchestru a sboru Národního divadla, v roce 2020 společnost Za poklady Broumovska o.p.s. vydala tiskem faksimile opisu Beethovenova klavírního koncertu č. 1 C dur, nalezeného v nezpracované části hudebnin broumovského archivu a navázala jeho provedením Filharmonií Hradec Králové s klavíristou Matyášem Novákem.

Vstupné na koncert je dobrovolné, výtěžek putuje na pomoc kostelům. Z důvodu aktuálních nařízení vlády je kapacita kostelů pro návštěvníky omezena na 75 %. Pořadatelé taktéž prosí návštěvníky o dodržování aktuálních nařízení pro účast na koncertu.  Místa na koncert je možné rezervovat na emailu tereza.kramplova@zapoklady.cz.

 

Ohlédnutí za koncertem v Otovicích:

Kolem 155 posluchačů vyslechlo koncert v otovickém kostele sv. Barbory, kde v sobotu 17. července vystoupili rezidenční umělci festivalu Za poklady Broumovska – violoncellista Jiří Bárta a hornistka Zuzana Rzounková, spolu s klavíristkou Terezií Fialovou a klarinetistou Milanem Polákem. V barokním svatostánku mj. zazněla v premiéře skladba rezidenčního skladatele festivalu Tomáše Illeho, Letní nokturna, napsaná na objednávku festivalu. Výtěžek dobrovolného vstupného  tentokrát dosáhl částky 22 140 Kč. Koncert se nahrával a bude ke zhlédnutí na youtube kanále festivalu v průběhu srpna.

Aktuální informace k festivalu i jeho programu naleznou zájemci na webu www.zapoklady.cz nebo na facebookovém profilu festivalu. Nad 16. ročníkem festivalu převzali osobní záštitu kardinál Dominik Duka OP, ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek a víceletou záštitu převzal Královéhradecký kraj.

Hlavními partnery festivalu jsou Ministerstvo kultury ČR, Královéhradecký kraj, město Broumov a společnost MND. Významnými partnery jsou Hobra-Školník, Státní fond kultury ČR, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Wikov a Z-Trade. Partnery festivalu jsou královéhradecká diecéze a místní farnosti, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Agentura pro rozvoj Broumovska, Region Broumovsko, velvyslanectví Polska, společnost Petrof, penzion Jízdárna Hejtmánkovice a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích. Mediálními partnery 16. ročníku festivalu jsou Mall.tv, Radio Classic, Český rozhlas Hradec Králové, Klasikaplus.cz, Opera+, časopis Harmonie, PROPAMÁTKY, scéna.cz, Naše Broumovsko a Katolický týdeník.  

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024