neděle
5. května 2024
svátek slaví Klaudie, Květnové povstání českého lidu 1945
Pozvánka na výstavu
© Zdroj: http://www.jilska14.cz/



Jakub Stretti: ABY ZASTAVIL SE SVĚT

PRAHA: V pořadí druhé výstavy galerie Jilská 14 se ujal malíř Jakub Stretti, který si do expozice jako hosta pozval sochařku Josefínu Duškovou a hudební doprovod Tomislava Zvardoně. Zahájení proběhne za přítomnosti autora a kurátorky Lucie Šiklové v úterý 20. července od 18 hodin. Výstava potrvá do 28. srpna a bude možné ji navštívit každý týden od středy do soboty, mezi 14. a 19. hodinou.

od 21.07.2021 do 28.08.2021
Autor článku: 
Anna Kučerová

Jakub Stretti na svých obrazech nechává kontinuálně již od 90. let minulého století potkávat čas s bezčasím, vzruch s klidem, napětí střídá uvolněním. Jeho abstraktní lyricko expresivní tvorba námětově vychází z tohoto světa: své konkrétní zážitky, pocity, vjemy a postřehy transformuje v osobité, poetické a barevné podmaňující vize krajin ticha, krajin více či méně určitého prostoru, krajin plnosti i prázdnoty, krajin vzruchu i klidného zrodu. Obrazy většinou vybavuje názvy, napovídajícími okolnosti inspirace, přesto je jeho sdělení čistě vizuální, malířské. Barva, plocha, linka, expresivní kaligrafický znak. — Stretti studoval na pražské Akademii u Františka Hodonského a Karla Malicha, jejich malířské interpretace světa jsou mu blízké. S Hodonským jej spojuje bohatý kolorismus, s Malichem jakási „metafyzika“ chápání prostoru a těla, blízká transcendetálnímu idealismu teosofů. Tyto přístupy a myšlenková, filosofická a duchovní východiska dále rozvíjí ve vlastním osobitě aktualizovaném rukopise. Buňky, světy, vibrace, tlaky, energie, vlny. Čas plynoucí, čas zastavený. Svět, ve kterém žijeme, je zrychlený, pandemické pozastavení jako by symbolicky artikulovalo obecnou potřebu: Zpomalovat. — Toto hlavní sdělení se Jakub Stretti rozhodl zesílit přizváním sochařky Josefíny Duškové. Její objekty tematizující ticho, hloubku, zastavení, plynutí i splynutí mu přidávají další rozměr.


Lucie Šiklová


JAKUB STRETTI
30. 8. 1967 narodil se v Praze
1987 – 1994 Akademie výtvarných umění, Praha (Ateliér krajinomalby prof. Františka Hodonského, Ateliér prof. Karla Malicha)
1982 – 1986 Střední odborná škola výtvarná, Hollarovo náměstí, Praha
1992 – 1993 École nationale d árt a Cergi Pontoise, Francie (studijní pobyt)


JOSEFÍNA DUŠKOVÁ jako host
27. 10. 1981 narodila se v Praze
2001 – 2002 Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, obor – ZUŠ, výtvarná výchova
2002 – 2008 Akademie výtvarných umění v Praze, ateliér figurálního sochařství a tvorby medaile Jana Hendrycha
1997 – 2001 Střední uměleckoprůmyslová škola v Praze, obor tvarování dřeva a řezbářství
2005 stáž na Satakunnan polytechnic – Kankaanpaa, Finsko

https://www.jilska14.cz/

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024