středa
8. května 2024
svátek slaví Den osvobození od fašismu 1945
Primátor města Olomouc Miroslav Žbánek a (vlevo) ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman
© Archiv pořadatele



Moravská filharmonie Olomouc pomůže obcím zasaženým tornádem

OLOMOUC: Na sobotním letním open air koncertu Moravské filharmonie Olomouc zazněly nejen nejslavnější filmové melodie, ale také slova o tom, že se Moravská filharmonie Olomouc rozhodla věnovat výtěžek ze vstupného na pomoc jihomoravským obcím, které zasáhlo ničivé tornádo.

Autor článku: 
Miloš Adámek

Finanční pomoc, která činí 106 760,- Kč, oznámili před zahájením koncertu společně primátor města Olomouc Miroslav Žbánek a ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman, který k rozhodnutí o pomoci dodává: „Open air koncerty, které v této době pořádáme, představují pro Moravskou filharmonii jakési pomyslné nadechnutí se po těžké době koronakrize, kdy jsme nemohli pro veřejnost vůbec hrát. Toto období jsme překonali také díky našim posluchačům a příznivcům, kteří v minulých měsících sledovali naše online koncerty, ty dnešní venkovní navštěvují, a tím nás podporovali a podporují. I my bychom nyní chtěli přispět podporou tam, kde to je potřeba, a proto jsme se rozhodli v návaznosti na události posledních dnů pomoct obyvatelům tornádem postižených obcí jižní Moravy tím, že výtěžek ze vstupného z našeho posledního open air koncertu „Nejslavnější filmové melodie“ věnujeme prostřednictvím našeho zřizovatele, města Olomouce, do této oblasti. Věříme, že ze strany Moravské filharmonie to je nejefektivnější pomoc, jakou dokážeme nabídnout, a že pomůže přesně tam, kde je potřeba. Velký dík samozřejmě patří všem, kteří na koncert přišli a zakoupili si vstupenku, neboť nich by k této pomoci vůbec nemohlo dojít.“

V nejbližších dnech bude v koordinaci se zřizovatelem Moravské filharmonie, kterým je statutární město Olomouc, rozhodnuto o tom, kam konkrétně a jakou formou budou prostředky poukázány.

 

Více informací o MFO:

Moravská filharmonie Olomouc patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Na jejím uměleckém vývoji se podílely významné osobnosti české i světové hudební scény. Za dobu své existence si Moravská filharmonie Olomouc vytvořila mimořádně rozsáhlý a rozmanitý repertoár. Věnuje se především velkým tvůrcům světové hudby 19. a 20. století, propaguje však i soudobou českou a světovou hudební tvorbu, o čemž svědčí i pravidelné a časté uvádění nových děl v jejich premiéře. Moravská filharmonie Olomouc má bohatou diskografii a vystupuje na významných mezinárodních hudebních festivalech doma i v zahraničí. Především je ale kulturní institucí, která se významně podílí na organizaci uměleckého a koncertního života v Olomouci a okolí. Pořádá festivaly Dvořákova Olomouc a Mezinárodní varhanní festival Olomouc. Mezi její činnosti patří také řada vzdělávacích aktivit pro děti a mladé lidi.

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024