pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Rok 2021 byl slavnostně vyhlášen Mezinárodním rokem jeskyní a krasu.
© Zdroj: https://www.facebook.com/jeskynecr



Cyklus koncertů Jaroslava Svěceného KRASOVÉ HUDEBNÍ LÉTO 2021 oslaví Mezinárodní rok jeskyní a krasu

ČR-MORAVA: Série koncertů houslisty Jaroslava Svěceného v trojici moravských zpřístupněných jeskyní připomene letošní Mezinárodní rok jeskyní a krasu 2021 - International Year of Caves and Karst (IYCK). Správa jeskyní České republiky (SJ ČR) do něj vstupuje s mottem „Pečujeme o jeskyně, abyste je mohli poznávat, porozumět jim a společně s námi chránit“.

od 04.07.2021 do 04.09.2021
Autor článku: 
Pavel Gejdoš

Krasové hudební léto zahájí Svěcený v neděli 4. července v 19:00 pod širou oblohou před jeskyní Výpustek u Křtin v Moravském krasu. Při koncertu Ve znamení argentinského tanga budou jeho spoluhráči špičkoví akordeonisté  Ladislav Horák a také Martin Šulc, což je vítěz mezinárodní televizní soutěže Virtuoso 4+, kde mu titul předával legendární Plácido Domingo. „Těším se i s kolegy na ohnivý koncert s emotivní hudbou Ástora Piazzolly a jeho pokračovatelů,“ říká Svěcený.

Při Romantickém galakoncertu v pondělí 12. července v 19:00 houslistu ve Výpustku doprovodí vynikající klavíristka Lucie Tóth. Koncert Svěceného a jedné z nejlepších českých cembalistek Jitky Navrátilové Barokní galavečer je naplánován v sobotu 17. července v 19:00 u Javoříčských jeskyní na Olomoucku. Koncert pro deset strun a krásných slov je název programu Jaroslava Svěceného, kytaristy i skladatele Lukáše Sommera a herečky Dejvického divadla Zdeňky Žádníkové Volencové, který bude v pátek 23. července k vidění u Jeskyně Na Turoldu v Mikulově pod Pálavou. ,,Každý z koncertů je nabitý pozitivní energií a bohatým repertoárem, při jehož poslechu si přijdou na své posluchači všech generací,“ dodává Svěcený.

V úterý 3. srpna Svěcený přijede do Javoříčka, aby od 19:00 absolvoval Galakoncert pro dva ve třech – s klavíristkou Lucií Tóth a mluveným slovem i flétnou Zdeňky Žádníkové Volencové. Tento program uvedou i ve středu 18. srpna u mikulovského Turoldu. Tamtéž se v neděli 22. srpna přesune program Svěceného a akordeonistů Ladislava Horáka a Martina Šulce Ve znamení argentinského tanga.

Do křtinského Výpustku, tentokrát ale přímo do Jindřichova sálu jeskyně s výbornou akustikou, se Svěcený s Žádníkovou vrátí v pondělí 16. srpna a v sobotu 4. září v 19:00 s programem Na Vivaldiho! Doprovodí je komorní orchestr Virtuosi Pragenses. „V tomto případě doporučujeme teplé oblečení, v jeskyni je stálá teplota kolem 8 stupňů,“ upozorňuje ředitel SJ ČR Lubomír Přibyl. Odkazy na nákup vstupenek na zmíněné koncerty Svěceného jsou na webu www.caves.cz, o hudebníkovi více na www.sveceny.cz.

V jeskyni Výpustek jsou letos přichystány i další koncerty. V sobotu 24. července vystoupí v Jindřichově sále blackmetalová kapela Cult of Fire s programem Live in the Underworld. Koncert zaznamená finská Steel Television. Jedenáct let koncertující kapela  Cult of Fire slibuje, že "obohatí své umění o něco, co v labyrintu temných chodeb a dómů jejich vystoupení dá tajemnou a doslova nezemskou auru". Z Brna až k Výpustku pak bude připravena autobusová doprava. Na čtvrtek 12. srpna v 18:00 je v interiéru Výpustku naplánována akce La Boujeau: Večer se šansonem. Francouzské šansony kořeněné swingem zazní v podání zpěvačky Ivy Kevešové Stáncové a La Boujeau. V sobotu 18. září od 17:00 je tamtéž naplánován již dvakrát kvůli pandemii odložený koncert Kamelot: Ahoj léto!

Při příležitosti IYCK připravuje SJ ČR i další akce. „Například výstavy o ochraně krasového podzemí ve vstupních budovách jeskyní Punkevních a Bozkovských dolomitových. Postupně také každá z jeskyní získává pracovní list, kde si mohou školáci formou kvízu ověřit prohlídkou získané znalosti. V září je pak v Blansku v plánu odborná konference o ochraně podzemí,“ přibližuje Přibyl. Ve Zbrašovských aragonitových jeskyních bude od 30. června výstava objektů ak. arch. Libora Sošťáka „Můj rezavý svět“. V Jeskyni na Špičáku se 20. srpna uskuteční Noc pro netopýry a 9. října vystoupí Pěvecký sbor Radost.

Pro informace o aktuálním dění je dobré průběžně sledovat web SJ ČR www.caves.cz i sociální sítě facebook.com/jeskynecr a instagram.com/jeskynecr. Vlastní oficiální prezentace na facebooku, označené logem, má i všech 14 zpřístupněných jeskyní. O mezinárodním roku jeskyní více na www.iyck2021.org.

Mohlo by vás také zajímat...

OSTRAVA: V Ostravě v těchto dnech pokračuje multižánrový fest1vial, který "propojuje světy filmu, designu, architektury a módy a nabízí tak každému návštěvníkovi prostor pro osobní růst a intelektuální obohacení. Jsme rádi, že jsme tuto významnou kulturní událost s mezinárodním přesahem mohli uspořádat právě v Ostravě. Přijďte se všichni podívat!“, zve ředitelka fest1valu Nikola Tošenovská.

V nabídce šesti festivalých dnů jsou i výstavy Ronyho Plesla a Dominiky Petrtýlové ve Futureu, které budou přístupny veřejnosti do 5. 5.

Více informací na: www.iffo.cz

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
03.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024