středa
1. května 2024
svátek slaví Svátekpráce
Za poklady Broumovska, Ester Pavlů
© Michal Bareš



Zahajovací koncert festivalu Za poklady Broumovska přivítá Filharmonii Hradec Králové, Ester Pavlů a Kristiána Mráčka

BROUMOV: Po úvodním květnovém online koncertu pokračuje festival Za poklady Broumovska sérií živých koncertů v kostelích na Broumovsku. Zahajovací koncert 16. ročníku festivalu se uskuteční v sobotu 26. června od 18 hodin v broumovském klášterním kostele sv. Vojtěcha. Během července, srpna a září na něj naváže dalších třináct koncertů a doprovodný program na konci léta. Dobrovolné vstupné z většiny koncertů pomůže kostelům tzv. broumovské skupiny.

26.06.2021
18:00
Autor článku: 
Kateřina Ostradecká

Filharmonie Hradec Králové

Jednotícím motivem 16. ročníku festivalu Za poklady Broumovska je „Léto ve všech jeho podobách“ a festival připomene také 180. výročí narození Antonína Dvořáka. Obě témata budou nosným prvkem dramaturgie nejen celého festivalu, ale i zahajovacího koncertu. Ten představí Filharmonii Hradec Králové pod vedením dirigenta Andrease Sebastiana Weisera, mezzosopranistku Ester Pavlů a houslistu Kristiána Mráčka v tomto programu:

 

Antonio Vivaldi: Čtvero ročních dob op. 8 „Le Quattro Stagioni“, Koncert č. 2 g moll „Léto“

Antonín Dvořák: Romance f moll op. 11

Hector Berlioz: Letní noci op. 7

Antonín Dvořák: Biblické písně op. 99, IV. Hospodin jest můj pastýř

 

„Téma léta i Dvořákovo výročí rezonuje celým letošním festivalem, nejinak tomu bude i na zahajovacím koncertě. Uvedením Berliozových Letních nocí se pomyslně vrátíme k loňskému ročníku, kdy festival byl přesunut i do online prostředí. Mezzosopranistka Ester Pavlů vystoupí tentokrát za doprovodu Filharmonie Hradec Králové a pro srovnání si pak mohou posluchači pustit třeba i online verzi z loňska na festivalovém YouTube kanálu. Zástupcem mladé generace, které festival často a rád poskytuje koncertní příležitosti, bude mladý houslista Kristián Mráček. V jeho podání zazní Dvořákova Romance a Vivaldiho „Léto“,“ uvádí ředitelka festivalu Tereza Kramplová.

„S radostí jsem přijala nabídku zazpívat si nádherné Berliozovy Letní noci spolu s Filharmonií Hradec Králové. Dílo jsem minulý rok nastudovala pro festival Za poklady Broumovska a provedla ve verzi s klavírem v Otovicích – na tento koncert s klavíristou Ahmadem Hedarem moc rádi vzpomínáme. Těším se na návrat do nádherného kraje, jakým Broumovsko je, a věřím, že se celý program bude divákům líbit. S Filharmonií Hradec Králové to bude první zkušenost; nebude to ale první zkušenost s panem dirigentem Weiserem. S ním jsem spolupracovala na produkci Nabucca ve Státní opeře,“ říká Ester Pavlů.

Nově festival během léta uvede rezidenční umělce. Na objednávku festivalu vzniknou dvě premiéry rezidenčního skladatele festivalu Tomáše Illeho, v jedné z nich s názvem Letní nokturna se objeví oba rezidenční umělci – violoncellista Jiří Bárta a hornistka Zuzana Rzounková, kteří pak na festivalu vystoupí i v dalších programech.

Po zahajovacím koncertu bude následovat série červencových a srpnových koncertů, na nichž se festivalovým posluchačům představí Trio Českého rozhlasu se Svatoplukem Schullerem, Cimbálová muzika Milana Broučka, Victoria Ensemble, hornista Jan Vobořil, klavíristka Jana Goliášová, Epoque Quartet a Duo Siempre nuevo, a další umělci. Mezi zahraničními interprety zazáří izraelsko ruský pianista Boris Giltburg, polské The Six & Sax Duo, slovenské Moyzesovo kvarteto nebo hornisté Jörg Brückner (Německo), Szabolcs Zempléni, Máté Harangozo a Ágoston Márkus (Maďarsko). Závěr festivalu vyvrcholí na konci září koncertem čtyř violoncellistů Prague Cello Quartet.

Aktuální informace k festivalu i jeho programu naleznou zájemci na webu www.zapoklady.cz nebo na facebookovém profilu festivalu. Nad 16. ročníkem festivalu převzali osobní záštitu kardinál Dominik Duka OP, Ministerstvo kultury ČR a víceletou záštitu převzal Královéhradecký kraj.

Hlavními partnery festivalu jsou Ministerstvo kultury ČR, Královéhradecký kraj, město Broumov a společnost MND. Významnými partnery jsou Hobra-Školník, Státní fond kultury ČR, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Wikov a Z-Trade. Partnery festivalu jsou královéhradecká diecéze a místní farnosti, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Agentura pro rozvoj Broumovska, Region Broumovsko, velvyslanectví Polska, společnost Petrof, penzion Jízdárna Hejtmánkovice a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích. Mediálními partnery 16. ročníku festivalu jsou Mall.tv, Radio Classic, Český rozhlas Hradec Králové, Klasikaplus.cz, Opera+, časopis Harmonie, PROPAMÁTKY, scéna.cz, Naše Broumovsko a Katolický týdeník.  

 

Festival Za poklady Broumovska je hudební festival s jedinečnou atmosférou. Každé léto otevírá brány unikátní skupiny broumov­ských kostelů, které rozeznívá podvečerními koncerty renomovaných umělců z České republiky i ze zahraničí. Genius loci broumovského regionu, benediktinská his­torie a architektura zasazená do nádherné krajiny, to vše ve spojení s klasickou hudbou vytváří jedinečnou atmosféru festivalu, který se prostřednictvím špičkové hudby dostává do srdcí hudbymilovných posluchačů. Festival udržuje dlouhodobé cíle v podobě podpory mladé nastupující generace umělců, upozorňování na kritický stav kostelů a

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024