čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Logo
© Archiv pořadatele



Které audioknihy budou ty nejlepší za rok 2020? Nominovány byly…

ČR: V  klání o nejlepší audioknihu za rok 2020 se utká 94 přihlášených titulů od 22 vydavatelů v celkem 10 kategoriích. Nejvíce nominací získala nakladatelství OneHotBook a Témbr (Euromedia Group). Slavnostní vyhlášení dalšího ročníku udílení cen v oblasti audioknih a mluveného slova Ceny AVA –  Alza.cz Audiokniha roku 2020 proběhne 6. května.

Autor článku: 
Pavel Turner

Vlastníci, Šikmý kostel, Velká vlaková loupež, Okno Smrti, Egypťan Sinuhet, ale také Vilma Cibulková, Tereza Dočkalová, Lukáš Hlavica, Igor Bareš či Vojtěch Kotek, to je jen část nominovaných v soutěži o nejlepší audioknihy za uplynulý rok. Ceny AVA – Alza.cz Audiokniha roku vyhlašuje od roku 2014 Asociace vydavatelů audioknih, která zastřešuje největší česká vydavatelství produkující audioknihy a mluvené slovo. Udílení cen proběhne letos již po osmé.

Rozhodovat bude osmnácti členná odborná porota v dvoukolovém hlasování v deseti kategoriích. „Hlasování v prvním kole bylo velmi těsné a ve třech kategoriích bylo kvůli rovnosti bodů na některých pozicích potřeba svolat ještě rychlý doplňkový rozstřel. Výsledkem jsou ale nominace, za které se český audioknižní trh určitě nemusí stydět. Ve druhém kole odborná porota vybírá z toho nejlepšího a já očekávám, že boj o první místo bude ještě velmi zajímavý,“ říká předseda poroty Jakub Horák.

Pětice nominovaných audioknih v každé kategorii po hlasování v prvním kole naleznete níže.

Zmiňované kategorie doplní také Zvláštní cena AVA za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova. V minulosti ji získali například Jan Jiráň, Hana Maciuchová, Josef Somr, Zdeněk Svěrák nebo Jiří Dvořák. I letos byla spuštěna oblíbená Cena posluchačů, která dává všem milovníkům knih ve zvukové podobě možnost dát svůj hlas jednomu z 94 nominovaných titulů (hlasování probíhá od 1. března do 15. dubna na www.audiokniharoku.alza.cz).

Již podruhé se hlavním partnerem soutěže stává společnost Alza.cz. „Obliba audioknih u našich zákazníků stále roste. Chceme podporou této soutěže vzdát hold všem, kteří oblíbeným titulům dávají nový rozměr a zpřístupňují je tak dalšímu publiku,“ říká Hana Žáková, senior business developer pro Alza Media.

Cena posluchačů odkaz zde: www.audiokniharoku.alza.cz
Více informací na: www.audiokniharoku.cz
Obaly nominovaných titulů zde: http://nominacear2020.jdem.cz

Nominace v jednotlivých kategoriích v abecedním pořadí:

Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba
Egypťan Sinuhet (OneHotBook)
Jediný příběh (Témbr, Euromedia Group)
Prolhaný život dospělých (Radioservis)
Sophiina volba (OneHotBook)
Tapetář (Témbr, Euromedia Group)

Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba
Mengeleho děvče (Témbr, Euromedia Group)
Možnosti milostného románu (Radioservis)
Svědectví (OneHotBook)

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024