pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
V síti
© Foto: Milan Jaroš



Rekordní rok pro Aerovod

ČR: Původní česká online videopůjčovna Aerovod má za sebou nejúspěšnější rok svého již osmiletého fungování. Její tržby oproti roku 2019 vzrostly více než šestinásobně, dokonce desetinásobně se zvýšil počet jejích předplatitelů. Zásadně se také zrychlilo rozšiřování katalogu, ve kterém přibylo přes 200 nových snímků – aktuálně diváci najdou na Aerovodu více než 500 filmů, jejichž kvalitu prověřila plátna kin Aero, Bio Oko, Světozor, Bio Central a Univerzitního kina Scala.

Autor článku: 
Kateřina Dvořáková

Největší popularitě se mezi diváky Aerovodu těšil snímek Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti, dokument cestovatele Marka Slobodníka Afrikou na pionýru a třemi Českými lvy oceněná komedie Jiřího Havelky Vlastníci. Mezi další oblíbené filmy patří například čtyřmi Oscary oceněný Parazit, chytrá romantická komedie Tenkrát podruhé, Šarlatán Agnieszky Holland nebo komedie Palm Springs.

 

Jaro a podzim jako nejúspěšnější období

Nejúspěšnějšími měsíci byly pro Aerovod březen a duben, následované říjnem, listopadem a prosincem, i v letních měsících ale návštěvnost několikanásobně překonávala výsledky z předcházejícího roku. „Rok 2020, byť byl kvůli pandemii samozřejmě dosti specifický, nám ukázal, že limity Aerovodu jsou úplně jinde, než jsme si do té doby mysleli,“ říká Ivo Andrle, ředitel společnosti Aerofilms, která Aerovod provozuje. „Vnímáme, že se během loňska Aerovod dostal do širšího povědomí filmových fanoušků a stal plnohodnotným pilířem našich distribučních aktivit,“ dodává.

 

První filmové festivaly a další vylepšení uživatelského zážitku

2020 byl pro Aerovod výjimečný i v jiných ohledech. Videotéka vůbec poprvé hostila filmový festival – kromě 21. ročníku Queer film festivalu Mezipatra se zde uskutečnil i festival krátkých filmů Brno16 a festival snímků pro děti a mládež Malé oči. Velkého rozšíření se dočkala sekce filmových kolekcí – nově si návštěvníci Aerovodu mohou nechat doporučit filmy od Jana Ciny, dua Ester a Josefína či Miroslava Žbirky. „V uplynulém roce jsme intenzivně pracovali na různých technologických vylepšeních. Kromě uzpůsobení naší platformy ke konání filmových festivalů jsou to i další kroky ke zpříjemnění uživatelské zkušenosti – nově si naši návštěvníci například mohou označovat filmy k pozdějšímu zhlédnutí. Na nových vylepšeních neustále pracujeme a dalším krokem by mělo být zprovoznění televizních aplikací,“ říká dramaturg Aerovodu Jakub Němeček.

Nejsledovanější filmy na Aerovodu v roce 2020

  1. Vlastníci
  2. Afrikou na pionýru
  3. V síti
  4. Zrcadlení tmy
  5. Parazit
  6. Tenkrát podruhé
  7. Párty Hárd
  8. Šarlatán
  9. Palm Springs
  10. Všude dobře, doma nevím

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024