neděle
5. května 2024
svátek slaví Klaudie, Květnové povstání českého lidu 1945
Ester Janečková a Jan Potměšil
© Zdroj: ČT



Jubilejní třicátý ročník Adventních koncertů České televize: tradiční čtyři adventní podvečery doplní i mimořádný, pátý koncert

ČR: Předvánoční Adventní koncerty České televize se v letošním roce budou konat již po třicáté. Jedna z nejstarších dobročinných sbírek u nás od svého vzniku podpořila na 120 neziskových organizací a rozdělila přes 217 milionů korun. Výtěžek z jubilejního ročníku pomůže institucím provozujícím chráněné bydlení, výcvik asistenčních psů, centrum pro osoby s tělesným hendikepem a školu pro děti s kombinovaným postižením. Obvyklé čtyři adventní podvečery letos doplní také mimořádný, pátý koncert, jehož výtěžek bude věnován neúplným rodinám – samoživitelkám a samoživitelům.

Autor článku: 
Karolína Blinková

Tradiční moderátorská dvojice charitativních koncertů Jan Potměšil a Ester Janečková provede diváky každou adventní nedělí od 17:30 na programu ČT1. „Letošní ročník se kvůli koronavirové pandemii musí obejít bez diváků, kteří nám určitě budou při moderaci chybět. Věřím ale, že ti, co nás budou sledovat z televizních obrazovek, tuto změnu skoro ani nepocítí. Byla bych ráda, kdybychom jim zprostředkovali stejnou slavnostní atmosféru jako v minulých ročnících,“ říká Ester Janečková ke koncertům, které pomohou potřebným. Během nich se diváci Jedničky mohou těšit na vystoupení Anety Langerové, Marie Rottrové, Věry Martinové, Iva Kahánka, Jaroslava Svěceného nebo skupiny Hradišťan.

Jubilejní ročník zahájí koncert 29. listopadu v Tereziánském sále Břevnovského kláštera na podporu společnosti Dolmen, provozující chráněné bydlení pro dospělé s mentálním postižením a poruchami autistického spektra v Libereckém a Karlovarském kraji. Následující neděli se rozezní Loreta pro společnost Pestrá zabývající se výcvikem asistenčních psů pro lidi s různými hendikepy a specifickými potřebami. Třetí koncert na Vyšehradě bude věnovaný pardubickému centru pro osoby s tělesným postižením Křižovatka a celou sbírku završí hudební podvečer v neděli 20. prosince v karlínském kostele Cyrila a Metoděje pro mateřskou a základní školu pro děti s kombinovaným postižením Smilling Crocodile. O den dříve, v sobotu 19. prosince od 20:15 hodin, se ještě rozehraje mimořádný koncert v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Strahově. Jeho výtěžek rozdělí Charita ČR mezi neúplné rodiny, na které tvrdě dopadá současná situace a s ní spojená omezení.

Pod patronaci si letošní koncerty vzali Václav Hudeček, Jakub Bažant, Jitka Čvančarová, Leona Machálková, Nora Fridrichová a Lea Surovcová. Slavné osobnosti pomohou s představením činností jednotlivých neziskových organizací. „Měl jsem tu čest uvádět první Adventní koncerty tehdy Československé televize s paní Martou Kubišovou, výjimečnou a přitom mimořádně pokornou osobností. Zažil jsem úžasnou atmosféru vlídnosti všech ‚lidí zvonkových‘, kteří v době adventu pomáhali. Po třiceti letech jsem se stal patronem těchto koncertů a jsem za to rád. Také proto, že pomoc druhým se prostřednictvím sportovní charity stala důležitou součástí mého života," říká sportovní novinář a letošní patron Jakub Bažant.

Diváci mohou neziskovým organizacím pomoci příspěvkem zaslaným prostřednictvím dárcovské zprávy v hodnotě 30, 60 nebo 90 korun (DMS ADVENT 30, 60 nebo 90), darem online na portálu www.darujspravne.cz nebo telefonicky v průběhu každého z charitativních podvečerů. Libovolnou částku lze poslat přímo na transparentní účet Adventních koncertů České televize (692692692/0800).

Předvánoční sbírka Adventní koncerty České televize rozdělila od počátku svého vzniku 217 milionů korun mezi 120 neziskových organizací. Loňské Adventní koncerty České televize přinesly podpořeným institucím doposud druhou nejvyšší částku v historii vysílání pořadu 10,5 milionu korun. V roce 2018 se vybrala rekordní částka více než 11 milionů korun.

www.ceskatelevize.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024