úterý
30. dubna 2024
svátek slaví Blahoslav
Ilustrační foto
© Zdroj: https://www.facebook.com/orchestrBERG



Hudba k siréně napomůže vnitřnímu ztišení v prvním adventním týdnu

PRAHA: Orchestr BERG a Český rozhlas Vltava společně přinášejí poslední letošní díl Hudby k siréně, originální série poledních mikrokoncertů. První prosincovou středu tak ve světové premiéře zazní novinka skladatele Ondřeje Štochla s názvem Sotto voce. Odkazuje ke ztišení vnitřního hlasu, které můžeme společně s jeho skladbou prožít nejen v přímém rozhlasovém přenosu, ale také prostřednictvím živého videa na Facebooku. Vysílat se tentokrát bude adventně z hradčanské Fortny, kláštera bosých karmelitánů, který je partnerem koncertu.

02.12.2020
11:55
Autor článku: 
Eva Kesslová

I když je letošní 20. narozeninová sezóna Orchestru BERG z pochopitelných důvodů plná změn, překvapení a přesouvání jednotlivých akcí, série hudebních intervencí a happeningů Hudba k siréně je tu i v dobách „ticha“. Tichem můžeme mít na mysli nejen ticho tradičních živých koncertů, jde i o narážku na adventní čas – první prosincová středa totiž také spadá do prvního adventního týdne. Doba adventu je časem k rozjímání a ztišení se.

 

A právě k tomu může pomoci i novinka Ondřeje Štochla s názvem Sotto voce, v hudební terminologii „polohlasem, ztišeně“. Původně vznikla pro kostel v areálu psychiatrické léčebny v Bohnicích. „Kvůli pandemii jsme ale byli nuceni hledat nové místo a díky tomu jsme objevili úžasný prostor hradčanské Fortny, mimořádně otevřeného místa vytvořeného z kláštera bosých karmelitánů“, vysvětluje Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG. Klášter se původnímu místu v mnoha ohledech podobá. K tomu dodává autor díla Ondřej Štochl: „Tam ‘uvnitř’ je siréna jedním z mála zvuků, které sem doléhají z okolního světa. Venku spíš ruší, uvnitř, za plotem nebo za zdí, naopak může vyvolat bilancování v těch, kdo se tu snaží dostat blíž k vnitřní harmonii, dál od démonů… To je ‘sotto voce‘, v prostoru, kde platí trochu jiný čas.

 

Tuto příležitost ke ztišení uprostřed všedního dne nabízí v přímém přenosu Český rozhlas Vltava, a to nejen na rozhlasových vlnách ale i jako živé video na svém Facebooku. Vychutnat si ji tedy může prakticky každý, virtuálně se tak spojí nejen s hudebníky v karmelitánském kostele sv. Benedikta ale i  se všemi ostatními posluchači. Akce je výjimečná také tím, že v rámci koncertu zazní rovný zkušební tón sirény z autentické nahrávky z nedalekého Pohořelce – po dobu nouzového stavu totiž zůstávají české sirény němé.

 

HUDBA K SIRÉNĚ – SOTTO VOCE

středa 2. prosince 2020, 11:55 | ŽIVĚ z hradčanské Fortny

koncept / hudba: Ondřej Štochl (světová premiéra)

 

PŘÍMÝ PŘENOS (11:57-12:04): Český rozhlas Vltava

LIVE VIDEO (již od 11:55): www.facebook.com/CRoVltava  

 

Akce se koná ve spolupráci s Českým rozhlasem a Fortnou.

HUDBA K SIRÉNĚ – SPECIÁLNÍ WEB A HLASOVACÍ SOUTĚŽ

www.hudbaksirene.cz

Poslouchejte – hlasujte – vyhrajte!

Prvních 10 skladeb unikátního projektu Hudba k siréně, pro který vznikají na objednávku Orchestru BERG a Českého rozhlasu nové skladby určené k uvádění při pravidelné zkoušce sirén, si nyní můžete poslechnout na speciálním webu. Najdete tu nejen zvukové nahrávky, ale i videa z akcí. A pokud vás některá ze skladeb zaujme, můžete jí dát svůj hlas a vyhrát tak jednu z pěkných cen pro hlasující! Web má i anglickou verzi, takže je široce dostupný také mezinárodnímu publiku.

 

HUDBA K SIRÉNĚ

Pátrání po nových způsobech setkávání současné hudby se současným posluchačem je pro Orchestr BERG typické. Projekt HUDBA K SIRÉNĚ se snaží upozorňovat na krásu zdánlivě všedních zvuků, které nás obklopují a které už často ani nevnímáme. Ve spolupráci s Českým rozhlasem se každou první středu v měsíci uskutečňují mikrokoncerty – hudební intervence k pravidelné polední zkoušce sirén. Volně přístupné polední akce fungují jako skvělé osvěžení uprostřed všedního dne. Celkem tak symbolicky v souvislosti s dvacátou sezónou Orchestru BERG v roce 2020 vznikne unikátní katalog dvaceti nových českých skladeb, jejichž součástí je znějící siréna.

 

Orchestr BERG – 20. narozeninové sezóna

Těleso, díky němuž je česká hudební scéna bohatší o víc než sto šedesát nových děl, letos slaví jubilejní 20. sezónu. V jejím rámci má celkem ve světové premiéře zaznít 30 nových kompozic, na konci roku 2020 se tak počet nových skladeb, které díky Orchestru BERG vznikly, přiblíží dvěma stovkám.

 

Za dobu své existence si Orchestr BERG vybudoval pověst špičkového tělesa, které se s odvahou a kreativitou pouští do těch nejnáročnějších projektů v oblasti současné hudby. Tu zkombinoval i s filmem, tancem, divadlem nebo výtvarným uměním, publikum se často ocitlo na netradičních místech. Pravidelně objednává nová díla především u českých skladatelů mladé generace, vznikla i řada celovečerních skladeb. Českému publiku představuje pestrou paletu současné hudby ze světa – legendární je například inscenace Černé na bílém slavného skladatele a divadelníka Heinera Goebbelse, kterou Orchestr BERG uvedl v roce 2009 společně s režijním duem Skutr.

Orchestr BERG založil ještě jako student dirigent Peter Vrábel a za práci s ním získal mimo jiné ocenění od České hudební rady / UNESCO za mimořádný přínos české hudbě. Co vidí, když se ohlédne zpátky? „Za všechny ty roky jsme díky vytrvalosti, tvrdohlavosti a někdy i díky troufalé odvaze získali ohromné zkušenosti, takže dnes můžeme bez obav sáhnout i po těch interpretačně nejnáročnějších skladbách – a to je opravdu báječné!“ Ředitelka orchestru Eva Kesslová k tomu dodává: „Za těch dvacet let s námi rostlo i publikum. Na začátku chodili jen kamarádi a příbuzní, dnes máme okolo sebe obrovskou a báječnou partu neskutečně otevřených posluchačů.“

www.berg.cz         

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024