čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Ilustrační obrázek
© Zdroj: www.darujme.cz



Štědrost ve druhé vlně pandemie

ČR: Duben a květen byly rekordními měsíci dárcovství. Na podzim se oproti jaru něco změnilo. Malá divadla, neziskovky, sociální služby, sociální podniky, na ty všechny má situace brutální dopad a v první vlně spouštěly své kampaně s žádostmi o dary. Teď se společnost opět ocitla v situaci, která je pro všechny stresující. Mnozí jsou ale už vyčerpaní, paralyzovaní a nevěří, že to má smysl. Pojďme společně najít cesty, jak pomoci i v druhé vlně!

Autor článku: 
Tým Darujme.cz

„Duben a květen byly rekordními měsíci dárcovství. Na podzim se oproti jaru něco změnilo. Malá divadla, neziskovky, sociální služby, sociální podniky, na ty všechny má situace brutální dopad a v první vlně spouštěly své kampaně s žádostmi o dary. Teď se společnost opět ocitla v situaci, která je pro všechny stresující. Mnozí jsou ale už vyčerpaní, paralyzovaní a nevěří, že to má smysl.

Nezištné darování a filantropie úzce souvisí s důvěrou – že lze věřit druhým, že autority mluví pravdu, že může být lépe. Nižší míra důvěry pak znamená, že se lidi více uzavírají do sebe a že zkrátka „přestanou věřit“. Když se k tomu přidá koktejl chaosu protichůdných informací, uvyknutí nové normalitě, strach o své blízké a temnější podzimní večery, semknutost a až revoluční jarní zápal jsou pryč.

Tahle situace není na věky a každá bouře jednou skončí. Musíme se kousnout. Za několik měsíců a příští rok pomalu epidemie vyhasne. Tak snad to s tou důvěrou v druhé a budoucnost nebude tak zlé,“ říká Zdeněk Mihalco, ředitel Nadace Via.

Pojďme společně najít cesty, jak pomoci i v druhé vlně!

Projekty, které potřebují naši pomoc

Pomoc zdravotníkům

Počet nakažených koronavirem stále přibývá i mezi zdravotníky, kteří denně riskují své zdraví ve prospěch nás všech. Nápor, kterému v současné době musí čelit, je obrovský. Field, michelinská restaurace Radka Kašpárka, bude od 2. listopadu vozit 160 obědů denně na plicní oddělení do fakultní nemocnice v Motole. Pojďme společně darovat dalších 800 obědů týdně lidem v první linii.

Podpora seniorů

Mnohým seniorům se život ještě nestihl vrátit do starých kolejí a už je tu další období spojené se strachem a nejistotou. Elpida pro ně proto zřídila bezplatnou telefonickou krizovou Linku seniorů 800 200 007, která je nyní opět ve dvojnásobném provozu. Každý den od 8-20 hod poskytuje akutní psychologickou pomoc a profesionální podporu. Nepřetržitě celý den pak funguje bezplatná linka důvěry Senior telefon 800 157 157 organizace Život 90.

Seniorům, dlouhodobě nemocným, osobám se zdravotním postižením a lidem ohroženým sociálním vyloučením pomáhá ve druhé vlně také Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Záchrana kultury

Divadlo Jatka78 vytvořilo klub Patronů Jatek78 – Patron78 pro všechny své diváky a příznivce, kteří chtějí leckdy těžkou divadelní káru táhnout s nimi. Členy klubu čekají v nové sezóně samé příjemnosti, jako jsou lepší místa v hledišti, přednostní nákup rychle prodaných představení, přístup na zkoušku a další. O pomoc dárce prosí také pražský Cross Club, jehož zaměstnanci se ocitli bez práce a jistého příjmu, nebo A studio Rubín či ostravský klub Feducia.

Sounáležitost s lidmi s postižením

Bílá vrána je sociální podnik poskytující stálé zaměstnání lidem se zdravotním postižením, ale také kavárna, co se nevzdává! Už během jarní koronavirové krize kavárna všemi dostupnými prostředky bojovala o své přežití, aby se její zaměstnanci měli kam vrátit. A boj teď pokračuje!

S následky epidemie bojují i organizace PferdaSpirála Ostrava, která se snaží transformovat své cateringové služby a udržet pracovní místa pro lidi s hendikepem.

Pomoc lidem bez domova

Průvodci z Pragulic se vracejí do ubytoven, na ulici či pod most a doufají, že budou zase brzy provázet. Organizace se snaží rozptýlit je i vás pomocí live streamů a nabízí nové online prohlídky. Nerušte své prohlídky v ulicích, ale proměňte je ve vouchery, které využijete v lepších časech. Na lidi bez domova myslí i organizace Místní místním se svou sbírkou A co ti venku?

Myslíme také na zvířata

Finanční krize dopadá také na zvířata, jejichž majitelé přicházejí o práci nebo musí opustit své bydlení a odchází do azylových domů nebo na ubytovny, kam si své psy a kočky vzít nemohou. Právě těmto zvířatům pomáhá organizace Pet Heroes.

Všechny projekty týkající se boje s dopady koronavirové krize najdete na Darujme.cz zde. V případě, že chcete takový projekt nebo výzvu založit, použijte tag Aktuálně – Spolu proti koronaviru.

Proč používat Darujme.cz?

  • Víme jak na to. Dárci přes nás jen v loňském roce darovali 128 milionů korun.
  • Je snadné se zaregistrovat.
  • Získáte přehledné informace o dárcích a darech. Je totiž důležité s dárci komunikovat a hlavně jim poděkovat.
  • Platby zasíláme jednou týdně. Nemusíte tedy čekat do skončení kampaně a můžete prostředky hned využít na vaši práci.
  • Kampaně na Darujme.cz nemusí být časově omezené, můžete je využívat celý rok i mimo krizi.
  • K dispozici jsou vám naše konzultace, webináře či semináře, protože nestačí jen kampaň založit, aby byla úspěšná. Pro ty, kteří s Darujme.cz začínají nebo se chystají a chtějí se v něm co nejrychleji zorientovat, máme videonápovědu, jak na to.

Motivovat můžete i své příznivce, aby pro vás uspořádali dárcovskou výzvu. Pokud máte dotazy nebo potřebujete poradit, kontaktujte nás na telefonu + 420 736 142 491 nebo na emailu podpora@darujme.cz. Jsme v tom s vámi.

Tým Darujme.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024