pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
IS PRODUKCE NATÁČÍ SVŮJ PRVNÍ FILM
© Zdroj: IS Produkce



Nový česko-polský film Animal Crusaders ukáže život ekologických aktivistů

ZLÍN: O prvním červencovém víkendu padla v Hošťálkové úvodní klapka k novému česko-polskému filmu Animal Crusaders. Role výkonného producenta se zde poprvé ujala zlínská IS Produkce, která je tak zodpovědná za zdárný průběh natáčení filmu včetně jeho financování. Snímek se odehrává v prostředí ekologických aktivistů a slibuje syrový emocionální zážitek. Do kin bude uveden v roce 2022.

Autor článku: 
Kateřina Martykánová/ika

Často skloňovanému tématu ekologie a ekologického aktivismu se rozhodli věnovat tvůrci filmu Animal crusaders. Ten vzniká v česko-polské koprodukci pod taktovkou zlínské společnosti IS Produkce a je režijním debutem Robina Lipo, absolventa VOŠ filmové ve Zlíně a prestižní mezinárodní filmové školy v polské Łódźi.

IS Produkce se již v minulých letech zapojila do přípravy hned několika snímků, tentokrát je však poprvé výkonným producentem a podílí se tak na pracích v průběhu celého realizačního procesu – na vývoji scénáře, přípravě natáčení, technickém zajištění i zabezpečení finančních zdrojů.

Každý film, na kterém jsme spolupracovali, měl silný příběh a zajímavé téma, ať už to byl alkoholismus v Úsměvech smutných mužů, Můj příběh s tématem domácího násilí nebo Smečka řešící šikanu ve sportovních týmech. Stejně je tomu u Animal crusaders, kde nás zaujalo kontroverzní prostředí ekologických aktivistů,“ uvedl Martin Gazda, majitel IS Produkce. „Z pohledu zvenčí se mohou někdy jevit jako ekoteroristé, naší snahou je nabídnout na ně jiný pohled a donutit diváka k zamyšlení nad přístupem ke zvířatům a přírodě obecně,“ dodal.  I proto filmaři volí realistický až syrový tón s cílem vyvolat v divákovi emoce, které přetrvají i po odchodu z kina.

Tvůrci snímek označují jako road movie love story na pozadí ekologického aktivismu. Ústřední postavy Rebeku a Xaveryho ztvární dvojice mladých herců – Češka Jessica Bechyňová a Eryk Kulm Jr. z Polska. Rebeka a Xavery se seznamují při autostopu, několik dní pak společně cestují a vzájemně se poznávají. Rebeka bydlí v Praze v uměleckém squatu se skupinou aktivistů, společně pořádají koncerty, semináře a provozují bezobalové obchody. Na Xaveryho udělají dojem a přidává se k nim. Vztah s Rebekou ochabuje, vzrůstá ale Xaveryho zapojení do společné práce na rekonstrukci obchodu, je aktivní i ve vymýšlení a přípravě dalších akcí. Radikalizuje se, což se Rebece nelíbí. Navíc zjišťuje, že je těhotná a přemýšlí, zda je zodpovědné přivádět dítě do tohoto světa…

Natáčení bylo zahájeno v sobotu 4. července v Hošťálkové, kdy se natáčely testovací scény s oběma hlavními herci pro teaser. Hlavní natáčení se uskuteční v létě 2021 a celkem filmaři plánují 20 natáčecích dní v lokacích umístěných ve Zlínském kraji. Do českých kin bude film uveden v roce 2022.

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024