čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Jenovéfa
© Archiv divadla



Jenovéfa - hra lidových loutkářů v úpravě Tomáše Dvořáka

PLZEň: Divadlo ALFA je jedním z prvních divadel, která se v červnu po koronavirové pauze otevřela divákům. V úterý 9. června uvedlo v české premiéře srdceryvný příběh „Jenovéfa“ z repertoáru kočovných loutkářů. Autorem adaptace, režisérem i výtvarníkem je Tomáš Dvořák, jehož styl patří k nejlepším značkám českého loutkářství. Jenovéfa je po hrách Don Šajn (2001) a Johanes Doktor Faust (2005) třetím Dvořákovým návratem k loutkářským kořenům. Stejně jako v obou předchozích inscenacích ani tentokrát nechyběly jedinečně půvabné loutky vyrobené z obyčejných věcí nalezených v garáži či v domácnosti.

od 09.06.2020 do 12.06.2020
Autor článku: 
Daniela Vítová

Jenovéfa je čtvrtou premiérou sezóny 2019/20, původně byla naplánovaná na 1. června a koronavirová krize tak posunula její uvedení o pouhý týden. „Výhodou je, že Jenovéfu hrajeme v menších prostorách divadelního klubu. Pokračovali jsme proto s přípravou hned, jak to bylo možné, s tím, že budeme hrát pro minimální počet diváků. Omezení se naštěstí tento týden uvolnila a můžeme tak obsadit všechna místa,“ vysvětlil ředitel Divadla ALFA Jakub Hora.

Jenovéfa je sólovým projektem dlouholetého uměleckého šéfa Alfy Tomáše Dvořáka, jednoho z hlavních tvůrců osobité poetiky divadla, která okouzluje a baví diváky po celém světě. Zatímco se v současné době loutka spíše vytrácí, Tomáš Dvořák dál pěstuje bravurní práci s loutkou a opatruje dědictví, které už je chráněné i značkou UNESCO. Pečuje o to, co je Plzni a českému loutkářství vlastní. O hudební spolupráci na Jenovéfě požádal Tomáš Dvořák herce Petra Vydareného – ten se rozhodl využít starý pozapomenutý nástroj: citeru, která svými jímavými tóny dobře ladí.

Hra zahřeje milovníky řízných, zábavných, a přitom tragických love story: hraběnka Jenovéfa odmítne v době nepřítomnosti manžela Sylkfrída milostné návrhy rytíře Gola.

Jenže manžel uvěří pomluvám proradného padoucha... Příběh o utrpení brabantské hraběnky Jenovéfy byl poprvé zaznamenán již ve 14. století a rozšířil se i u nás zejména v knížkách lidového čtení. Vedle Dona Šajna a Doktora Fausta patřila Jenovéfa k nejoblíbenějším loutkovým hrám v celé Evropě a její osobité zpracování si předávaly i loutkářské rodiny v Čechách. Staré lidové hry v podání Alfy dnes baví romantickou naivitou i archaickým jazykem a divadlo s nimi uspělo mimo jiné v Německu, Francii, Itálii a Japonsku. Každý z příběhů trvá kolem 25 minut, Jenovéfu proto diváci uvidí ve dvojici s Johanesem Doktorem Faustem, nebo Donem Šajnem.

Slavnostní večerní premiéra 9., 10., 11. a 12. června v 19:00

Divadlo ALFA, Rokycanská 7, Plzeň



Sezóna 2019/20

První premiérou sezóny byla v říjnu pohádka Spáčka a vřeteno, inspirovaná originálním příběhem na motivy Šípkové Růženky z pera britského autora Neila Gaimana (režie Tomsa Legierski). V prosinci přišla na řadu dobrodružství mexického mstitele s názvem Pozor, Zorro! (režie Tomáš Dvořák). Březnová premiéra pohádky Ťuk, ťuk, ťuk. Tučňák?!, určené poprvé v historii Alfy pro nejmenší děti už od dvou let, se kvůli pandemii nemoci covid-19 neuskutečnila. Diváci novinku tvůrců z Ostravy Tomáše Volkmera a Hany Volkmerové poprvé viděli až 2. června. Jenovéfa je poslední premiérou sezóny. Divadlo ALFA v květnu i v červnu pokračuje ve vystoupeních pro domovy seniorů na Plzeňsku. Stále také vysílá a doplňuje nové pořady a programy na YouTube kanále ALFA zírá.

34. Skupova Plzeň

V červnu se měl uskutečnit festival loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň, protože se ale jedná o mezinárodní festival s bohatou účastí zahraničních umělců, byl kvůli pandemii přesunut. Nový termín přehlídky českých a slovenských profesionálních souborů je stanoven na 14. – 18. října 2020.

 

Vstupenky do Divadla ALFA

 

je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně Divadla ALFA, otevírací doba: PO - PÁ 8:00 - 15:30 hod. Pokladna Divadla ALFA je také otevřená vždy 1 hodinu před představením. Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni - jednu hodinu před a jednu hodinu po představení!

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024