čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Stánek na veletrhu v Letňanech
© Zdroj: Arcibiskupství pražské



Církev na veletrhu Památky-Muzea-Řemesla

PRAHA: Ve dnech 13.-16. 2. 2020 se v Praze 9 - Letňanech koná 8. ročník veletrhu Památky-Muzea-Řemesla s mottem „Dejme minulosti budoucnost!“, kterého se opět účastní i katolická církev.

od 13.02.2020 do 16.02.2020
Autor článku: 
Stanislav Zeman

Na veletrhu Památky-Muzea-Řemesla (opět propojený s veletrhem Holiday World v areálu PVA EXPO PRAHA, ulice Beranových) organizuje informační stan i Česká biskupská konference - s nápisem Katolická církev bude v hale 5, číslo stanu 5-A23.

Jednotlivé diecéze a další organizace (Via Sacra, Karmelitánské nakladatelství, Katolický týdeník, Ultreia, Cyrilometodějská stezka, klášter Broumov a další) budou společně prezentovat nepřebernou nabídku materiálů a informací nejen o církevních památkách a produktech, ale také o církevní turistice. Kromě toho bude o víkendu ochutnávka augustiniánského piva od sv. Tomáše v Praze a estonských sušenek od sester františkánek z kavárny Õde v Olomouci. K vidění bude ikona Matky Boží v mozaikovém přenosném provedení z Dílny Všech svatých v Rajhradě a na ploše k poslechu mobilní zvonohra zvonařství Manoušek.

V pátek 14. 2 ve 14:00 představí biskup Zdenek Wasserbauer novou publikaci Kristiny Poláčkové a Víta Hájka „Poutní místa středních Čech.“ Následovat bude autogramiáda. Kniha dokumentuje historii vzniku známých i méně známých poutních míst a jejich duchovní význam. Autoři se na jednotlivých místech zaměřili i na představení uměleckých děl od věhlasných sochařů, architektů a malířů. Kromě zajímavého textu je proto kniha doplněna bohatým obrazovým materiálem od významných fotografů. Poutnické putování od Budče po Votice je nejenom faktografickou a umělecko-historickou zprávou, ale také snahou alespoň o částečné zprostředkování klidu, načerpání duchovní síly a snad i inspirací pro přímou návštěvu vybraného místa. V takovém případě pak může kniha posloužit jako stručný průvodce.

V rámci doprovodného programu proběhnou přednášky:

o zvonařství (Dr. František Skopec) - pátek 11:00-12:00, sobota 11:00-12:00

o liturgickém textilu (Mgr. Marie Kuldová, NPÚ) - pátek 13:00-14:00, sobota 13:00 - 14:00

o restaurování varhan (Štěpán Svoboda, organolog arcidiecéze pražské) - pátek 10:30-11:00

o putování po svatojakubských stezkách (Tomáš Jindřich, Ultreia z.s.) - sobota 15:30 - 16:30

Doporučujeme se zapojit i do „celoveletržní soutěže“, do které byly věnovány zajímavé ceny v podobě dárkových balíčků Biskupského pivovaru U sv. Štěpána z Litoměřic, z Českých Budějovic poukázky na ryby ze „Šumavského pstruha“, poukázky do olomoucké restaurace U Kristýna, výtisky na veletrhu představené knihy Poutní místa středních Čech, rodinné vstupy na věž plzeňské katedrály, do Arcibiskupského paláce v Olomouci a na Svatou Horu.

V případě zájmu o vstupenku zdarma (pouze do vyčerpání zásob) napište na karlova@cirkev.cz .

Návštěvní hodiny:

POUZE PRO ODBORNÍKY:

čtvrtek:  9.30 - 18.00

pátek:    9.30 - 14.00 (od 14.00 také pro veřejnost)

PRO VEŘEJNOST:

pátek:   14.00 - 18.00

sobota:   9.30 - 18.00

neděle:   9.30 - 15.00

 

Více informací najdete na https//pamatky-muzea-remesla.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024