pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
J. Čunek předává cenu B. Polívkovi
© www.kr-zlinsky.cz



Zlínský kraj udělil Boleslavu Polívkovi cenu PRO AMICIS MUSAE

VIZOVICE: Cenu PRO AMICIS MUSAE (Přátelům múz) za významný, dlouhodobý a podstatný přínos kulturnímu životu regionu udělil hejtman Jiří Čunek vizovickému rodákovi herci Boleslavu Polívkovi. Cenu spojenou s finančním darem 50 tisíc korun si Boleslav Polívka převzal v Jelínkově koštovně ve Vizovicích.

Autor článku: 
luk

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila řada významných hostů včetně hejtmana Jiřího Čunka, z jehož rukou si cenu B. Polívka převzal.

Radní pro kulturu Miroslav Kašný předal záslužné vyznamenání II. stupně PhDr. Pavlu Popelkovi, CSc. za rozsáhlou systematickou práci v oblasti kultury ve Zlínském kraji a dále pamětní medaile čtyřem mužům za mimořádné celoživotní hudební počiny: Ing. Vladimíru Blešovi, Karlu Dýnkovi, MgA. Františku Mackovi a Ing. Antonínu Veselkovi.

„Letošní ročník byl mimořádně silný na osobnosti, bylo velmi těžké rozhodnout. Protože se sešla spousta kvalitních nominací, rozhodli jsme se kromě udělení hlavní ceny udělit také několik mimořádných vyznamenání pro osobnosti, které dlouhodobě velmi výrazně působí v oblasti regionální kultury, a to způsobem, který přesahuje regionální význam,“ řekl radní Miroslav Kašný, zodpovědný za kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport. 

„Jsem rád, že náš kraj oplývá tolika osobnostmi, z nichž by všechny mohly být oceněny, je vidět, že Múza je tady přítomná pořád. Myslím, že to není náhoda. Ve Zlínském kraji máme spoustu velmi kvalitních základních uměleckých škol a jsme jedním z krajů, které je má nejnaplněnější. Je to líheň uměleckých talentů, které když potom mezi námi působí, okořeňují náš život krásou i humorem a také do něho vnášejí oduševnělost,“ řekl hejtman Jiří Čunek na adresu všech nominovaných. „Cenu Pro Amicis Musae udělujeme Bolku Polívkovi za jeho osobité herecké umění, kterým proslavil svůj rodný kraj doma i v zahraničí tím, s jakou hrdostí se k němu hlásí,“ sdělil hejtman Jiří Čunek.

O Boleslavu Polívkovi promluvil spisovatel Josef Holcman, který je sám držitelem ceny Pro Amicis Musae:  „Jeho předností i darem je, že má rád lidi, vyslechne jich davy a pak o nich a jejich povahách hraje. Hraje o nich s laskavostí, která má v sobě onu pokoru i poučení, že chybovati jest lidské, při vědomí té skutečnosti, že nejhlubší tajemství života, naší existence a světa neodhalíme ani sebelepší divadelní hrou. Za tu si dovolím považovat Trosečníka, jedinečné dílo o samotě, ale i síle člověka.“   

Sám Boleslav Polívka bezprostředně reagoval na udělení ceny slovy:„Jsem dojat a potěšen. A vyznal se ze svého vztahu ke Zlínskému kraji: „Je to můj rodný kraj, který mi dal tolik, že si to ani pořádně neumím srovnat v hlavě. Prožil jsem zde krásné dětství. Toužil jsem pracovat v Divadle pracujících, myslel jsem, že budu bydlet ve Vizovicích a budu dojíždět. Částečně se mi to splnilo, protože jsem dvakrát hostoval v Městském divadle Zlín, za což jsem vděčný.“ Oceněný Bolek Polívka udržuje vřelý kontakt se svým rodnými Vizovicemi, kam se také se svou rodinou často vrací.

 

Zdroj zprávy, fotografie a více informací ZDE

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024