neděle
5. května 2024
svátek slaví Klaudie, Květnové povstání českého lidu 1945
© Foto: P. Konečný/ olomouc.eu



Olomouc očima studentů architektury

OLOMOUC: Kladné posudky a pozitivní vibrace, takové jsou hlavní dojmy z výstavy prací studentů architektury Českého vysokého učení technického (ČVUT) v oranžerii ve Smetanových sadech. V jejich hledáčku je město Olomouc.

 

od 20.09.2019 do 13.10.2019
Autor článku: 
luk

Práce 14 talentovaných studentů nižších ročníků a čtyř diplomatů se zabývají detailem i velkými městskými celky. Zabývají se zastavěním proluky mezi Moravským divadlem a hotelem Trinity na třídě Svobody, stavbou nové Vědecké knihovny na ploše parkoviště po bývalém autobusovém stanovišti u tržnice, stejně jako zástavbou za kinem Metropol – ovšem až tam jednou nebude depo dopravního podniku.

Jiná perspektiva

„Líbí se mi nadhled, se kterým do toho šli. Řada řešení je nadčasových a překračujících současný rámec vidění a vnímání ulic a veřejného prostranství. I laik musí být udiven, že takto jde pracovat s konkrétním prostorem,“ zhodnotil výstavu i práce primátor Mirek Žbánek. Podle něj je jasné, že se většinou jedná o vize, které se nenaplní z veřejných prostředků ani v horizontu nejbližších let.
Ale dávají nám náhled, až se budeme zamýšlet nad aktualizací územního plánu nebo budeme vytvářet územní studie, budeme se moci dívat z jiné perspektivy. Z urbanistického hlediska, z práce s veřejným prostorem nebo s výškovými budovami jsou tyto návrhy promyšlené a udělané pod vedením špičkových architektů,“ řekl primátor Žbánek.

Spolupráce s fakultou architektury

Těmi špičkovými architekty myslel Michala Kohouta a Davida Tichého z Fakulty architektury ČVUT. „Vždy se snažíme, aby tato zadání měla podporu v realitě, i když tyto projekty pomíjí některé ‚maličkosti‘ jako jsou majetkoprávní vztahy nebo vedení sítí. Od toho musíme abstrahovat. Ale zdůrazňujeme jiné aspekty, které jsou důležité pro tvorbu městského prostředí,“ objasnil Kohout. Za ně považuje snahu nezabírat volnou krajinu, ale využívat proluky, brownfieldy a vnitřní rezervy. „Snažíme se fragmenty spojovat do jednoho smysluplného celku,“ dodal.

Plná oranžerie svědčila o zájmu lidí. Dotazy se týkaly kvalit a záporů města Olomouce, ale i konkrétních projektů. „Je to sice studentská vize, ale je analyzovaná, není to jenom touha,“ odpovídal auditoriu Tichý. Spolupráce s fakultou architektury ukázala, že olomoucká samospráva chce dbát na solidní architekturu a chce se o ní bavit s veřejností.

 

 

Zdroj a celá TZ ZDE

 

​Výstava Jak by Olomouc změnili studenti architektury

20. září – 13. října | Smetanovy sady – oranžerie
úterý, středa, čtvrtek, pátek 15-18 hodin
sobota, neděle 14–18 hodin

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024