čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
FOK ve Valdštejnské zahradě
© Petr Dyrc



FOK ve Valdštejnské zahradě připomene sametovou revoluci

PRAHA: Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK již tradičně otevírá sezónu open air koncertem ve Valdštejnské zahradě. Letošní koncert před jubilejní 85. sezónou bude výjimečný, neboť nás v ní čeká velká událost: oslava 30. výročí sametové revoluce. Ve středu 28. srpna se v překrásné sala terreně objeví Jaroslav Hutka, Michael Kocáb, Aneta Langerová a kapela Spirituál kvintet. Zazní písně spojené s rokem 1989 a mimo to orchestr zahraje výběr ze Slovanských tanců Antonína Dvořáka.

28.08.2019
17:00 - 18:20
Autor článku: 
FOK

Koncert ve Valdštejnské zahradě není jedinou akcí Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK k oslavě výročí sametové revoluce. Orchestr již oslavy zahájil červencovým vystoupením se sopranistkou Renée Fleming, která během koncertu zavzpomínala na svá setkání s Václavem Havlem. Čeká nás ještě hudebně-literární večer v Divadle Viola a vše vyvrcholí 22. listopadu multižánrovým koncertem Pražských symfoniků s kapelou minus123minut ve Smetanově síni Obecního domu.

Letošní koncert FOK ve Valdštejnské zahradě není jediným prologem k blížící se koncertní sezóně. První školní den, 2. září odpoledne, orchestr zahraje pro rodiče s dětmi ve Smetanově síni Obecního domu. Pod názvem Do Smetanky nejen za Smetanou bude moderátor Jan Cina společně s dirigentem Tomášem Braunerem představovat dětem čtyři nejslavnější české skladatele: Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. O víkendu před tím se za těmito skladateli mohou děti vydat na hravé putování v kostele sv. Šimona a Judy, kde pro ně bude připravena hudební bojovka s odměnou na konci. Vstup na hru je zdarma.

85. sezónu Pražští symfonikové zahájí 18. a 19. září v Obecním domě koncertem se světoznámým houslistou Pinchasem Zukermanem a jeho ženou, vynikající violoncellistkou Amandou Forsyth. Každý ze sólistů provede dílo Antonína Dvořáka a pak zahrají společně Brahmsův Dvojkoncert pro housle a violoncello a moll. A protože dirigovat bude finský šéfdirigent orchestru Pietari Inkinen, ve druhé půli koncertu nesmí chybět dílo Jeana Sibelia, tentokrát to bude jeho Pátá symfonie.

 

Slovo dramaturga Martina Rudovského k Valdštejnské zahradě

Předehra k nové sezóně orchestru FOK se již tradičně odehrává ve Valdštejnské zahradě. Program koncertu však bude mimořádný, podobně jako je mimořádný rok 2019, neboť si v něm připomínáme 30 let od sametové revoluce. Spolu s dirigentem Janem Kučerou na něm proto přivítáme několik významných osobností, spojených se „sametovými dny“ osudově – Jaroslava Hutku, Michaela Kocába a celý Spirituál kvintet, s nimiž si zanotujeme slavnou Náměšť nebo spirituál Jednou budem dál. Ve výčtu hostí však dosud chybí žena! Bude jí Aneta Langerová, která připomene, že sametové dny před třiceti lety patřily v neposlední řadě nové generaci…

Vstupenky a více informací: https://www.fok.cz/cs/sametove-hlasy-ve-valdstejnske-zahrade

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024