úterý
7. května 2024
svátek slaví Stanisla
Jakub a Jan Sochorovi
© Královéhradecký kraj



Mistři tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje udělují krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury. Cenu získávají tvůrci v oborech tradičních lidových řemesel a ti, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj.

Autor článku: 
luk

Titulem Mistr tradiční rukodělné výroby letos ocenili krajští radní Královéhradeckého kraje pětici řemeslníků, kteří udržují tradiční dovednosti lidové kultury. Ocenění předali ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, hejtman Jiří Štěpán a náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová v závěru Mezinárodního folklorního festivalu Pod Zvičinou.

Rada Královéhradeckého kraje udělila titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje Petře Hartmanové za výrobu ozdob z foukaných skleněných perlí, Karlu Kysilkovi za propagaci a udržování podkovářského umění a Janu Mertovi, Jakubu a Martinu Sochorovi za předávání znalostí výroby betlémů v rámci rodinné tradice,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Smyslem je nejen ocenit dovednosti výrobců, ale také je podpořit a tím přispět k zachování tradičních technologií. Ocenění je obdobou titulu Nositel tradice lidových řemesel, který uděluje Ministerstvo kultury ČR. Cena navazuje na ocenění Zlatý kolovrat, které Královéhradecký kraj předával od roku 2002,“ připomněla náměstkyně pro školství a kulturu Martina Berdychová.

Letošní laureátkou ocenění je Petra Hartmanová z Vrchlabí, která se věnuje výrobě ozdob z foukaných skleněných perlí a také předává toto umění zájemcům během workshopů. Za svoji kolekci interiérových ozdob „Geometric“ byla navržena na cenu Czech Grand Design 2018. Tradice výroby skleněných perlí sahá v Krkonoších až do roku 1902. Výjimečnost perlařského řemesla dokládá i jeho nominace na Seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Další oceněný řemeslník je Karel Kysilka, který se věnuje podkování koní, speciálnímu podkování, ortopedickému podkování a podkování nemocných kopyt. „Podkovářství patří k řemeslům, které není v současné době běžné, ale je stále velmi potřebné. Podkovář musí být schopen vyrobit jakoukoliv podkovu pro určité kopyto. Pan Kysilka vede třetí ročníky oboru podkovář a zemědělský kovář na podkovářské praxi ve Střední škole řemeslné Jaroměř a také o podkovářství poutavě přednáší a účastní se některých řemeslných jarmarků,“ vysvětluje náměstkyně Berdychová.

Titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje udělili radní také Janu Mertovi a Jakubu a Martinu Sochorovi. Tato betlémářská rodina z Hradce Králové se věnuje výrobě betlémů 30 let. Sbírání a vystavování betlémů ji provází dokonce ještě déle.


Další podrobnosti v přiložené TZ

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024