neděle
5. května 2024
svátek slaví Klaudie, Květnové povstání českého lidu 1945
© archiv pořadatele



Festival kávy Lógr v Plzni

PLZEŇ: Celý areál DEPO2015 provoní v neděli 26. května káva. Chystá se zde premiérový ročník festivalu Lógr. Od 11 do 18 hodin se prostor rozdělí do několika tematických částí věnujících se všemu od pěstování, pražení až po ochutnávky dobré kávy.  Organizátoři chystají také přednášky s následnými diskuzemi, tématickou výstavu fotografií či ukázky alternativní přípravy kávy.

26.05.2019
11:00 - 18:00
Autor článku: 
TZ/klapka

Na ploše celého plzeňského areálu DEPO2015 se návštěvníci festivalu postupně seznámí s kávou v různých formách. „Chceme návštěvníkům představit celý proces od pěstování po konzumaci. Způsob zpracovaní na plantáži, pražení a příprava kávy mohou totiž vést k naprosto rozdílným chuťovým zážitkům,“ říká organizátor Pavel Bechyně z Kafe Smetanka. „Také chceme udělat sobě i návštěvníkům fajnovou neděli plnou odpočinku a užít si ji s hrnkem opravdu dobrého kafe v ruce,“ doplňují Soňa Sýkorová a Pavel Kopp z DEPO2015.

 

Přednáškový blok nabídne v průběhu dne tři povídání s následnou diskuzí. Ve 12:30 Jitka Ekartová popíše, jak se daří kávě na plantážích v Kolumbii a jak žijí místní lidé. Ve 14:30 promluví majitel vyhlášené kavárny a pražírny z Regensburgu Heiko Rehorik o tom, jak jeho čeští předci založili dlouhou generaci kavárníků. V 16 hodin uzavře přednáškový blok Anna Marková povídáním o výběru zeleného zrna kávy pro pražírny. Přednášky se budou střídat se soubojem v latte art, tzv. latte art battle, při kterém si baristé ze zúčastněných kaváren zasoutěží o to, kdo zvládne mlékem vykreslit v kávové pěně ten nejhezčí obrázek. Kromě sledování přednášek a soubojů se návštěvníci na šesti stanovištích dozví vše o alternativních přípravách kávy včetně ochutnání zdarma.

 

Během neděle se čtyřicet zájemců proškolí v degustaci kávy na tzv. cuppingu, který povede profesionální barista Jan Hůza. „Všechna místa na cupping jsou beznadějně zaplněná. Je vidět, že se lidé o kávu čím dál víc zajímají a chtějí jí rozumět,“ dodává Sýkorová. K vidění bude také výstava fotografií na téma historie kávy. Zatímco rodiče budou ochutnávat různé druhy káv, děti se mohou zúčastnit workshopů probíhajících celý den zdarma. Z kávových zrnek si vytvoří chrastící hudební nástroje nebo si namalují obrazy – místo barev však použijí kávu.

 

Autobusová hala se promění v kávové tržiště a odpočinkovou zónu. Návštěvníci si zde nakoupí balenou zrnkovou kávu i čerstvě připravený nápoj. Na prodejní trh přijede na patnáct kaváren a pražíren, a to převážně z Plzně. Ze zahraničí dorazí pražírna kávy Rehorik z Regensburgu. Kavárny rády připraví kávu i do vlastních hrnečků. Tu si pak mohou lidé vychutnat přímo v hale na přichystaném lehátku či na trávě pod květináči se stromy. Prodej v Autobusové hale doplní ještě služby na nádvoří, kde bude k dostání pivo, voda i limonády a něco k zakousnutí.

Další informace jsou na webu www.trznicedepo.cz nebo www.depo2015.cz.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024