středa
1. května 2024
svátek slaví Svátekpráce
© Pozvánka



Chrámy v Moravskoslezském kraji jsou opět otevřeny veřejnosti

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Třetí ročník projektu Otevřené chrámy nabízí od začátku května až do konce října k návštěvě 30 kostelů a tři kostelní věže. Turistům se budou během sezóny věnovat vyškolení průvodci. Celkem jich ostravsko-opavské biskupství zaměstná 130. 

Autor článku: 
luk

Objev pozdně gotického díla

Návštěvníci by se měli letos rozhodně podívat do kostela sv. Václava v centru Ostravy. Biskupství zde vystavuje unikátní pozdně gotický obraz Madony z Těrlicka, kterou se podařilo objevit při restaurování obrazu z 19. století z farnosti Těrlicko.
Vzácnou malbu objevila restaurátorka Romana Balcarová při obnově votivního obrazu Panny Marie ustavičné pomoci z kostela sv. Vavřince v Těrlicku Kostelci. Gotická malba pod novějšími přemalbami byla objevena sondami a potvrzena rentgenovým průzkumem. Pod barokními textiliemi, papírovými a kovovými doplňky a pod vrstvou zlacení byla dochována souvislá vrstva vysoce kvalitní pozdně gotické malby, která tvořila podložku pro barokní, v 19. století přemalovaný, obraz Panny Marie.

Výstava obrazu v kostele sv. Václava v Ostravě

Odbornou restaurátorskou prací tak byly zachovány oba dva obrazy. Novější se vrátil do původního rámu a visí opět v kostele sv. Vavřince v Těrlicku. Zachráněná gotická malba bude k vidění v Ostravě v kostele sv. Václava ve speciálním prezentačním rámu, jehož autorem je brněnský architekt Marek Štěpán. Obraz je na obvodu podsvícený.
Vzácnou památku je možné vystavovat jen za zvýšených bezpečnostních opatření. Obraz bude po celou dobu výstavy střežen ve spolupráci s Městkou policií Ostrava zabezpečovacím systémem. Na tomto zabezpečení se podílí Magistrát města Ostravy.

 

Projekt finančně podpořil Moravskoslezský kraj částkou 1,3 miliony korun. Záštitu nad ním osobně převzal 1. náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

 

Další novinky projektu Otevřené chrámy najdete ZDE

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: V čele dětského pěveckého sboru Jitro stojí už od roku 1977 sbormistr Jiří Skopal, který své svěřence dovedl k mnoha domácím i mezinárodním oceněním. V podcastu Místní kultury vypravuje o práci sboru a jeho přípravných oddělení, o zážitcích ze zájezdů po Evropě, Americe a Asii i o zkušenostech s publikem, které jsou někdy opravdu překvapivé. Zatímco  návštěvníci koncertů ve Francii nebo v USA neskrývají nadšení, mnohokrát sbor odmění potleskem ve stoje a vyžadují přídavky, v Dánsku není zvykem moc tleskat. Ani Japonci si nepotrpí na přehnané ovace, ale o vystoupení projevují až nezvykle hluboký zájem, dokonce přicházejí do sálu o hodinu dřív a pečlivě studují program. Jak se děti učí zpívat v japonštině nebo v mandarínské čínštině, s jakým repertoárem vystupují a kdo je kmenovým skladatelem sboru, to všechno se dozvíte z rozhovoru s profesorem Jiřím Skopalem. A co je základem toho, aby byl sbor úspěšný? "Hlavní je to, že jsme dobrá parta, že se ve sboru všichni cítíme dobře. A pak máme takové krédo: zazpívat v domově důchodců anebo vyhrát na světové soutěži je stejně důležité."

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Články a komentáře
01.05.2024