čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
vizuál projektu
© zdroj: www.monumentum.cz



Audiovizuální projekt Lenky Dusilové & VJ Aeldryna na podporu památek v ČR

ČR: Lenka Dusilová společně s VJ Aeldrynem ze studia Lunchmeat připravují cyklus představení MONUMENT/UM, hudebně-obrazový benefiční projekt, kterým v létě tohoto roku podpoří krásné, ale také zchátralé památky - kostel, hrad, lázně a továrnu - v severních a západních Sudetech. Vstupenky na všechna představení jsou již v prodeji.

od 27.07.2019 do 24.08.2019
Autor článku: 
TZ/ika

Monument/um, v jehož hlavní roli je památka, spojuje daný MONUMENT, MOMENT a UM a vytváří tak jedinečný site specific zážitek. Lenka Dusilová a Aeldryn tak nabízejí unikátní pohled na vybrané památky (v příloze) a jejich životní příběh.

Monument/um bude mít formu komponovaného večera, kde nebude chybět krátká přednáška a dokument vztahující se k dané památce, který v těchto dnech natáčí ČT ArtZóna přímo pro projekt. Následovat bude samotné představení, kdy Lenka Dusilová svým hlasem, zvuky a hudebními krajinami a Aeldryn svou hrou se světlem, prostorem a organickými videokolážemi vyplní celý prostor objektu. „Monument/um přesahuje naši vlastní tvorbu, poutá nás k jednotlivým místům jejich příběhem a energií. Kromě samotné audiovizuální performance, která bude pokaždé jedinečná, tak navíc na moment splyneme s duchem památky a necháme ji, aby skrze nás promluvila,“ říká Aeldryn a dodává: „Prostory jsou velmi rozmanité, od sakrálních po technické, každý z nich tak osloví diváka jiným hlasem.“

Monument/um chce upozornit na neutěšený stav vybraných památek, objevovat a medializovat ty, které mají ambice být součástí společensko-kulturního života. Projekt chce apelovat na veřejnost, že starat se o památky je důležité. „Podporujeme spolky, instituce, města i jedince, kteří mají vizi a našli památce nový smysl, pokud ten původní ztratily,“ říká ředitelka projektu Soňa Paleta. „Chceme lidem ukázat, že leckdy stačí otevřít oči, aby zjistili, že třeba i za jejich domem je objekt, který nabízí nečekané možnosti. A že změny mohou dosáhnout i oni.“

Výjimečná představení se odehrají v druhé polovině letošních prázdnin na čtyřech místech v Sudetech. Ty, nejenže odráží to, co chce Monument/um oživit, tedy památky, ale také dočasně zmrtvělá místa. Shodou okolností zde i myšlenka na sérii těchto představení vznikla, jak vzpomíná Lenka Dusilová: „V začátcích jsme hledali klíč k výběru památek a celému konceptu. Vzhledem k tomu, že jsem prožila větší část dětství v Karlových Varech a jeho krajinách a téma vykořeněnosti se nedohledatelně táhne mojí rodovou linií a hudební tvorbou, rozhodli jsme se usadit pilotní ročník právě na sudetských památkách.“

Za projektem stojí šestinásobná držitelka ceny Anděl, výjimečná osobnost české hudební scény, hudební experimentátorka, skladatelka a zpěvačka s fenomenálním hlasem Lenka Dusilová, VJ Aeldryn, čelní představitel VJingu u nás a dlouholetý člen studia Lunchmeat a spolek APPLAUSE Projects z. s., jenž byl založen speciálně kvůli projektu.
Koncept vznikl v roce 2015 v Duchcově pod vlivem emotivně silné akce, kdy Lenka Dusilová a Aeldryn společně vystoupili na podporu Reinerovy fresky. Tehdy se zrodil nápad uskutečnit cyklus představení, který by pomohl vícero památkám.

Termíny, začátky a místa představení Monument/um

27. 7. | 20:30               Horní Vítkov - Chrastava - Kostel Navštívení Panny Marie

3. 8. | 20:30               Ostrov nad Ohří - Horní hrad - Hauenštejn

17. 8. | 20:00               Jablonec nad Nisou - Jablečné lázně

24. 8. | 20:00               Horní Maršov - Fabrika Temný Důl

Vstupenky na všechna představení budou v prodeji od 13. 5. od 10:00 v předprodejní síti Ticketstream za 490 Kč včetně servisních poplatků. Výnos ze vstupného poputuje památkám na konkrétní účely. Kapacita je vzhledem k prostorům velmi omezena. Neváhejte proto s pořízením vstupenek na tento unikátní projekt, který svou koncepcí aspiruje na kulturní událost roku.

Více info v přiložené TZ a zde: www.monumentum.cz

Zdroj: Zdena Selingerová, PR

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024