pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Krušberk
© www.muzeum-teplice.cz



Projekt dokumentace tradiční lidové kultury: Krušnohorská hračka

ÚSTECKÝ KRAJ: V rámci dokumentace Tradiční lidové kultury v roce 2017 zpracovávalo Regionální centrum pro tradiční lidovou kulturu Ústeckého kraje nemateriální statek Krušnohorská hračka, kterou vyrábí firma NBW s.r.o. v Nové Vsi v Horách. K výběru a ocenění tohoto statku vedlo zjištění, že tato firma je posledním žijícím důkazem výroby dřevěných předmětů a hraček na české straně Krušných hor.

Autor článku: 
luk

Dokumentace probíhala ve spolupráci Regionálního muzea v Teplicích s Oblastním muzeem v Mostě.

Krušné hory se rozprostírají na česko-saské hranici, oblasti dnes známé především kvůli těžbě. Na základě objevení stříbrných ložisek byla saská strana osidlována již od 2. poloviny 12. století. Česká strana Krušných hor byla osidlována po objevení rudných ložisek na Jáchymovsku až počátkem 16. století. Z těchto důvodů zde vznikly osady jako např. Hora Svaté Kateřiny, Boží Dar, Měděnec a také Nová Ves v Horách.
Po rozmachu dolování drahých kovů nastal však ve 2. polovině 18. století útlum a práce v dolech už nestačila na živobytí. Krušnohoří opět poznalo demografický útlum. Lidé, kteří byli vázáni majetkem k dané oblasti, si museli najít jiný způsob obživy. Novou formou výdělku se stala ruční výroba, a to především dřevovýroba. Od 2. poloviny 18. století se k dřevovýrobě dřevěných předmětů přičleňuje také hračkářství, jehož vyvrcholení nastává v letech 1880 - 1938, kdy se touto činností zabývalo mnoho firem.

Po 2. světové válce v souvislosti s odsunem německého obyvatelstva byly firmy zrušeny. Přežila pouze firma G. R. Waltra v Nové Vsi v Horách, založená roku 1889 jeho otcem Antonem Waltrem. Po komunistickém převratu byl podnik znárodněn a továrna přešla pod Komunální podnik města Litvínova, později přejmenovaným na DEHOR. V této době firma v Nové Vsi vyráběla počítadla, dětské školní tabulky, skládací krabičky na šití, dětská zatloukadla a společenskou hru Tivoli. Od roku 1984 se v hračkárně vystřídalo několik majitelů a v roce 1992 koupila hračkárnu Sonja Vydrová, která v roce 1994 založila firmu NBW, fungující dodnes.

Výstupem dokumentace je video, které najdete ZDE

Představuje firmu, fungující skoro 130 let. Video zobrazuje nejen její historii, ale zároveň také jednotlivé postupy výroby hraček a dřevěných upomínkových předmětů, firemní prodejnu a muzeum hraček. V prostředí muzea si návštěvníci starší generace mohou zavzpomínat na svá dětská léta a mladší generace se dozví, s jakými hračkami si děti hrály v minulosti. Součástí reportáže je i ukázka z akce Den otevřených dveří, která se zde koná každoročně v době adventu.

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

OSTRAVA: V Ostravě v těchto dnech pokračuje multižánrový fest1vial, který "propojuje světy filmu, designu, architektury a módy a nabízí tak každému návštěvníkovi prostor pro osobní růst a intelektuální obohacení. Jsme rádi, že jsme tuto významnou kulturní událost s mezinárodním přesahem mohli uspořádat právě v Ostravě. Přijďte se všichni podívat!“, zve ředitelka fest1valu Nikola Tošenovská.

V nabídce šesti festivalých dnů jsou i výstavy Ronyho Plesla a Dominiky Petrtýlové ve Futureu, které budou přístupny veřejnosti do 5. 5.

Více informací na: www.iffo.cz

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
03.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024