pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Pozvánka na výstavu
© Archiv pořadatele



Ilustrátorka Renáta Fučíkova představí ve Ville Pellé poutavý svět historických i fantaskních příběhů nejen z Prahy

PRAHA: Výstava Stories naší přední ilustrátorky Renáty Fučíkové nabídne od 12. dubna v Galerii Villa Pellé magický a pestrý pohled na fakta i mýty našich dějin i vhledy do každodennosti.

od 12.04.2019 do 19.04.2019
Autor článku: 
TZ/jal

Příběhy v podání autorky, proslulé u nás i v zahraničí zejména dětskými autorskými knihami, se budou v komplexních celcích i drobných detailech snažit odpovědět na otázky, které si pod dotekem fantazie někdy pokládá každý z nás: Jak se kralovalo Karlu IV.? Co se honilo hlavou skladateli Dvořákovi za jeho americké anabáze? Co viděl Jakub ve hvězdách? Jak bylo na duchu Řehoři Samsovi, když se „jednou ráno probudil z nepokojných snů“ a „shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi odporný hmyz“? A proč je Evropa náš domov?

Renáta Fučíková, pracující většinou technikou rytiny, si vypracovala originální styl, který však zcela respektuje srozumitelnost a čitelnost. Samoúčelné experimenty a potřeba novátorství za každou cenu jsou jí cizí. Mezi její nejúspěšnější knihy patří Letopisy Narnie, ilustrace k pohádkám bratří Grimmů, H. Ch. Anderesena či pohled do dějin milovaného města v knize Praha v srdci. Jejím opusem magnum je pak autorská kniha Historie Evropy, v níž sleduje dějinné úseky, mapuje dobové fenomény a ilustruje pokrok. Prim zde hraje sama historie. Na druhém pólu autorčina zájmu jsou pak klíčoví hybatelé dějin, zejména těch národních, počínaje Karlem IV. přes Jana Amose Komenského až po Antonína Dvořáka nebo Tomáše Garrigua Masaryka. Za svoji práci obdržela Renáta Fučíková řadu ocenění doma i v zahraničí, včetně jedenácti Zlatých stuh za knihu pro děti a mládež či pěti mezinárodních ocenění White Raven, udělovaných Internationale Jugendbibliothek v Mnichově.

Ve Ville Pellé se Renáta Fučíková představí retrospektivní expozicí, která představí klíčová díla posledních třiceti let, s důrazem na autorčinu vazbu na historickou, magickou i fantaskní Prahu, s níž je svázána životem i prací. Součástí výstavy bude bohatý doprovodný program s tvůrčími dílnami pro děti i rodiče, komentovanými prohlídkami či besedami. Výstava potrvá do 19. června. Více informací na www.villapelle.cz.

 

 

Renáta Fučíková (*1964) vystudovala ilustraci a užitou grafiku na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde absolvovala v roce 1988. Celý svůj tvůrčí život je na volné noze; začínala jako ilustrátorka, později si k výtvarnému projevu přibrala slovo, což jí umožnilo realizovat se naplno ve formátu takzvané autorské knihy. Zařadila se tak k nejdůležitějším postavám české ilustrace a autorské knihy pro děti a mládež po roce 1989. Začínala s kresbou a kvašem, v posledních letech se věnuje zejména technice rytí, respektive proškrabování. Spolupracuje s předními nakladatelskými domy v Česku (Albatros, Euromedia, Mladá fronta, Práh nebo Vyšehrad) i v zahraničí (například francouzský Gründ, německý Bertelsmann, jihokorejské OzBooks). Za své rozsáhlé dílo, které čítá přes čtyři desítky knižních publikací, posbírala řadu cen (například jedenáctkrát Zlatá stuha za knihu pro děti a mládež, pětkrát mezinárodní ocenění White Raven, udělované Internationale Jugendbibliothek v Mnichově, první cena na Bienále ilustrací v Teheránu). Vystavovala samostatně v Česku i v zahraničí (2016, 2015 Naminara; 2014 Vídeň, Amsterdam, Chicago, Soul, Tokio; 2013 Peking; 2009, Naarden a další). Od roku 2016 vyučuje na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

 

V rámci výstavy jsou připraveny výjimečně bohaté doprovodné a edukační programy pro školy i širokou veřejnost. Kompletní program a další podrobnosti naleznete na webu galerie a na sociálních sítích Villa Pellé, či prostřednictvím newsletteru, k jehož odběru se můžete přihlásit. Změny programu vyhrazeny.

 

RENÁTA FUČÍKOVÁ: PŘÍBĚHY / STORIES 12. 4. 2019 – 19. 6. 2019

otevřeno: Út — Ne | 13 — 18h.
 

pořadatel: Galerie Villa Pellé – Porte z.s.

producent: Vladana Rýdlová
kurátor: Radim Kopáč
grafická úprava: Filip Heyduk, HMS Studio

architekt: Jan Pfeiffer

instalace: Vetamber, Krajináři
produkce: Ondřej Batoušek, Martina Vaverová

dobrovodné programy: Kateřina Chabičová

překlady: Sylvie Ficová
PR: Ondřej Batoušek

 

VÍCE

www.renatafucikova.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024