pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Stanislav Libenský Award 2018
© archiv pořadatele



Mezinárodní soutěžní výstava skla STANISLAV LIBENSKÝ AWARD 2018 představí nejlepší díla mladých sklářských výtvarníků a designérů z celého světa

PRAHA: Desátý ročník mezinárodní soutěžní výstavy skla Stanislav Libenský Award představí díla mladých nadějných umělců z celého světa, kteří ve své závěrečné bakalářské nebo magisterské práci pracovali se sklem.

od 21.09.2018 do 19.11.2018
Autor článku: 
klapka/TZ

Věhlas a renomé soutěže rok od roku stoupají, stejně jako zájem účastníků a odborné i laické veřejnosti. Do soutěže se přihlásili mladí umělci nejen z Evropy, ale taky z dalších zemí, jako je USA, Japonsko, Čína nebo Indie. Díla 32 postupujících účastníků ze 17 zemí světa budou opět prezentována na podzimní výstavě v Centru současného umění DOX od 21. 9. do 19. 11. 2018.

O cenách rozhodne mezinárodní porota, v níž letos zasednou sklářští výtvarníci a respektovaní odborníci z oboru skla, jako je Dr. Barbara Banaś, historička, umění, kurátorka oddělení keramiky a skla v Národním muzeu v polské Wroclavi, Milan Hlaveš, vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu Uměleckoprůmyslového musea v Praze, Vesa Varrela, finský sklářský výtvarník, ikona post-moderního sklářského umění světového významu a Jeff Zimmer, sklářský výtvarník původem z USA, který v současné době tvoří ve skotském Edinburghu.

Hlavní cenou pro vítěze je třítýdenní pobyt ve sklářské škole Pilchuck Glass School v USA.

Když jsem před dvanácti lety zakládal Pražskou galerii českého skla, uvědomil jsem si dvě skutečnosti. V Praze nebylo místo, kde by se prezentovala umělecká díla českých sklářských mistrů, a chybělo také srovnání se zahraničními výtvarníky. Vím, jak těžké začátky mají sklářští výtvarníci nejen v České republice, rozhodl jsem se proto založit soutěžní projekt, který by dával příležitost mladým výtvarníkům opouštějícím akademickou půdu. Také jsem chtěl vyzdvihnout ty, kteří jsou již v začátcích výjimeční. Požádal jsem paní Jaroslavu Brychtovou, aby laskavě svolila věnovat tuto cenu odkazu jejích manžela a dlouholetého spolupracovníka prof. Stanislava Libenského. Tak se stalo. Nyní v roce 2018 jsme připravili již 10. ročník. Během let se do soutěže přihlásilo více než 1000 mladých absolventů z 26 zemí světa. Z nich jednotlivé poroty vybraly na 300, kteří se této soutěže přímo účastnili. Devět laureátů navštívilo Letní školu v Pilchucku a pro spoustu z nich účast v soutěži znamenala novou zkušenost a nová přátelství. Budu se dál snažit udržet vysokou prestiž, jakou tato cena získala, a děkuji všem, kteří nás na této cestě podporují.konstatuje Marek Veselý, MBA, zakladatel Stanislav Libenský Award a Pražské galerie českého skla.

Stanislav Libenský Award je v mnoha ohledech unikátní událostí. Pro studenty je impulsem
k setkávání a vzájemné inspiraci, příležitostí porovnávat různé přístupy, způsoby práce,
a především prezentovat svou tvorbu mezinárodnímu publiku. Veřejnosti nabízí možnost seznámit se na jednom místě s tvorbou nejmladší generace sklářských výtvarníků z celého světa, a nahlédnout tak do budoucnosti oboru, který má v Čechách dlouhou tradici.

Soutěž Stanislav Libenský Award je poctou významnému českému sklářskému výtvarníkovi. Díla Stanislava Libenského, vytvořená ve spolupráci s Jaroslavou Brychtovou, jsou vystavena v muzeích a galeriích po celém světě. Stanislav Libenský byl nejen uznávaným umělcem, ale také pedagogem, vyučoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a vedl Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě, kde také trvale žil a tvořil.

Více informací na www.libenskyaward.com a www.facebook.com/StanislavLibenskyAward

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024