čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Plakát k akci
© Archiv pořadatele



KDE DOMOV MŮJ - kulturní program XVI. Všesokolského sletu

PRAHA-ČR: Národní informační a poradenské středisko pro kulturu a Česká obec sokolská připravují v rámci oslav stého výročí založení Československé republiky projekt Kde domov můj, který je součástí kulturního programu na XVI. všesokolském sletu. Ve dnech 1.-4. července 2018 bude Národní divadlo patřit pořadům hudebních, divadelních a tanečních souborů nejen sokolských, ale i dalších těles z oblasti neprofesionálního umění.

od 01.06.2018 do 04.07.2018
Autor článku: 
Josef Dušek

Diváci se mohou těšit na pestrý program na obou scénách Národního divadla

1. července v rámci slavnostního zahájení XVI. všesokolského sletu uvede kulturní program v historické budově Národního divadla představení Naši furianti v nastudování sokolských těles. Děj Našich furiantů je zasazen do jihočeské vesnice a odhaluje jednu z našich národních vlastností. Přesto, že to není vlastnost chvályhodná anebo právě proto, vystavěl na ní autor Ladislav Stroupežnický skvělou komedii, která diváka určitě pobaví.

2. července bude kulturní program pokračovat sborovým koncertem s názvem Česká píseň. Nejen tuto známou Smetanovu kantátu uslyší diváci na Nové scéně. Sokolské i nesokolské pěvecké sbory z celé republiky vzdají hold českým a slovenským písním i skladatelům a můžeme se těšit na skladby J. Suka, E. Suchoně, Z. Lukáše a dalších.

3. července pobaví diváky na Nové scéně divadelní komedie Přes přísný zákaz dotýká se sněhu z pera herce, režiséra a zručného dramatika Antonína Procházky. Hlavní hrdina se vrací domů z vězení a různá nedorozumění, která vyplývají z jeho dočasné absence ve společnosti, mu přinesou řadu komických situací ať v partnerském životě nebo v nově navázaných přátelských vztazích.

4. červenec bude celý patřit folkloru. Folklor na Piazzettě – otevřená scéna na náměstí Václava Havla nabídne kromě hudebně tanečních vystoupení folklorních souborů také taneční workshopy našich nejznámějších lidových tanců. Večer se na Nové scéně mohou diváci těšit na pořad Naše národní, večer scénického folkloru. Hudebně taneční kompozice byly pro tento večer vybírány tak, aby odkazovaly ke své vlastní historické zkušenosti, k momentům hlubokého vnitřního spojení uměleckého díla s životní i uměleckou pravdivostí, aby zrcadlily život a společně sdílené hodnoty. Jejich prostřednictvím se nám tak odkrývají zdroje inspirace uměleckého vyjádření dnešních folklorních souborů, jejichž přímý dialog s tradiční lidovou kulturou neustále, nově a osobitě pojmenovává a ztvárňuje to, co označujeme za české, co nás odkazuje k české identitě. Následovat bude neformální volná zábava ve společnosti českých a moravských lidových muzik ve foyer Nové scény.

Za finančního přispění Ministerstva kultury, pořádají NIPOS-ARTAMA a Česká obec sokolská. www.spolecnestoleti.cz

 

Program

1. 7. 2018, 19.00 hodin, Národní divadlo, historická budova

Naši furianti, slavnostní zahájení XVI. všesokolského sletu, představení nastudované sokolskými tělesy

Účinkují: Divadlo pod Petřínem, Divadelní spolek Lázně Toušeň a lidová muzika Souboru písní a tanců Josefa Vycpálka

Režie: B. Gondík

 

2. 7. 2018, 19.00 hodin, Nová scéna

Česká píseň, koncert pěveckých sborů

Účinkují: Smíšený pěvecký sbor Gaudium Sokola Královské Vinohrady Praha, Smíšený pěvecký sbor Foerster Sokola Jihlava, Ženský pěvecký sbor Píseň Sokola Jedovnice, Ženský sbor Marijánky Sokola Vacenovice, Vysokoškolský umělecký soubor Praha

 

3. 7. 2018, 15.00 hodin, Nová scéna

Přes přísný zákaz dotýká se sněhu, divadelní představení

Účinkují: Ochotnický divadelní soubor Podiva, Podivín

Režie: M. Ustohal 

 

4. 7. 2018, 14.00-17.00 hodin, Piazzetta Národního divadla

Folklor na Piazzettě, české a moravské soubory na otevřené scéně

Účinkují: Formani Slatiňany, Gaudeamus VŠE Praha, Lidová muzika z Chrástu, Rosénka Praha, Vlčnovské búdové umělkyně 


19.00 hodin, Nová scéna

Naše národní, večer scénického folkloru

Účinkují: Hlubina Ostrava, Kašava Zlín, Ondrášek Frýdek-Místek, Vycpálkovci Praha


21.00 hod., foyer Nové scény

Setkání s lidovými muzikami

 

Vstup na všechny akce zdarma

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024