neděle
5. května 2024
svátek slaví Klaudie, Květnové povstání českého lidu 1945
Ilustrační snímek
© Barka Fabianova



Festival Habrovka ve znamení hudby, divadla a poezie

PRAHA: Festival Habrovka promění ve dnech 1. a 2. června 2018 zahradu kostela sv. Františka v Praze 4 v jednu velkou  literární kavárnu – místo, kde se poezie potká s hudbou a divadlem. Chybět nebudou ani knižní novinky zajímavých nakladatelství, tematické workshopy, autorská čtení a dobrá káva.

od 01.06.2018 do 02.06.2018
15:30 - 23:59
Autor článku: 
Barka Fabiánová

O tu správnou hudební atmosféru se postará znovuzrozená kapela Minus123minut, šestnáctičlenná superskupina Zvíře jménem Podzim, jedinečný Big Band VOŠ Konzervatoře Jaroslava Ježka pod taktovkou Milana Svobody, balkánskými rytmy inspirovaní Tygroo, Vanua 2, kterou tvoří rytmická sekce Blue Effectu Radima Hladíka rozšířená o zpěváka se „sealovským“ hlasem Yannicka Teviho, zpívající básník Oldřich Janota, držitelé Anděla, cimbálovka Ponk z Brna, rock’n‘rollově punkoví Queens of Everything, elektroničtí NVMERI ze Slovenska a další.

Letos poprvé zazní hudba i v kostele. Pražský dívčí sbor Lada rozezní kostel sv. Františka z Assisi moravskými a slovenskými lidovými písněmi a kytarista a zpěvák Tibor Žida představí romskou hudbu ze Slovenska, Maďarska a dalších koutů světa. Pod stromy pak zahraje Robert Ferenc, finalista soutěže Pianista roku.

Téma festivalu se odráží i v divadelním programu – uvidíte představení Kukačka: Přesto zůstal člověkem, které inspiroval osud básníka Erwina Kukuczky či hru o kávě a klevetách Kaffeeklatsch uměleckého uskupení Holektiv. Nejen se slovy si pohraje pražská improvizační skupina 20 000 Židů pod mořem, speciálně pro Habrovku vznikne performance Vlez v Les vytvořená skupinou scénografů, hudebníků a akrobatů ze skupiny Feel The Universe Circus Company, která excelovala na festival HABROVKA v loňském roce.

Sobotní dopoledne bude tradičně věnované dětem. Čeká na ně Loutkoviště – loutkové hřiště, které je společným projektem Art Prometheus a Waxwing Theatre. Pět originální samostatně stojících konstrukcí s různými kulisami a sadou loutek je určeno do veřejného prostoru, láká ke hře a rozvíjí fantazie celé rodiny. Loutková bude i další pohádka, kterou na HABROVCE zahrají Strašliví komedianti Dlouhý, Široký a Bystrozraký. V rámci doprovodného programu navíc děti i jejich rodiče čekají knižní dílny a další zajímavé workshopy.

Když už kavárna, tak ne ledajaká! Gastro bizár performance CirkCafé  nabídne návštěvníkům v sobotu odpoledne bláznivou divadelní obsluhu a originální nápoje.

Ve spolupráci s festivalem Refufest získal navíc festival HABROVKA další lahůdku – Babylon, multikulturní dětské pohybové představení o běhu času a mezilidské komunikaci.

Festival se opět pyšní jedinečným vizuálem české grafičky Helen Čubové. Ta je rovněž autorkou nové série pohledů s poetickými kolážemi, které slouží jako pozvánka na letošní ročník festivalu.

 

O festivalu HABROVKA 

Unikátní kulturní projekt nejen na Praze 4, ale i na území našeho hlavního města vůbec. Festival bloumající veřejnosti HABROVKA spojuje nejrůznější žánry a kulturní proudy, profesionální tvorbu s tvorbou amatérskou a nabízí také prostor k setkání a aktivní kooperaci mezi umělci a veřejností i mezi umělci navzájem.  

Více informací o programu i festivalu naleznete na webu www.habrovka.cz  nebo na Facebooku Festival Habrovka

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024