neděle
5. května 2024
svátek slaví Klaudie, Květnové povstání českého lidu 1945
Kafkova hlava od Davida Černého před OC Quadrio
© zdroj: OC Quadrio



Za Franzem Kafkou do OC Quadrio

PRAHA: Obchodní centrum Quadrio na Národní odstartovalo speciální kulturní aktivitu s názvem We love Kafka. Už od r. 2014 stojí před OC pohyblivá socha Davida Černého v podobě hlavy Franze Kafky, a tak se přímo nabídla možnost představit návštěvníkům osobnost Franze Kafky blíže. Například prostřednictvím knihovny s jeho díly, zajímavostí z jeho života, foto pointů nebo odkazem na další místa, kde se s ním lze setkat a jež se většinou nacházejí v docházkové vzdálenosti od OC Quadrio.

Autor článku: 
ika

Vedle tradičního a oblíbeného focení se u sochy se mohou návštěvníci dozvědět zajímavosti z jeho života přímo v nové gastro zóně v tzv. Food Level. Tato zóna je navíc doplněna o knihovnu, jež zahrnuje Kafkova díla. Návštěvníci si tak mohou během návštěvy OC Quadrio při pobytu v gastro zóně přečíst díla jako Zámek, Proces, Proměna a Amerika hned ve třech světových jazycích, a to v angličtině, němčině a francouzštině, a samozřejmě češtině.

„OC Quadrio je s Kafkou minimálně pomyslně spojeno. A není to jen prostřednictvím sochy, která se nachází před OC, ale pokud se podíváme trochu do historie, zjistíme, že Kafka se v bezprostřední blízkosti, kde nyní stojí Quadrio, za svého života pohyboval. Nedaleko žil, tvořil i pracoval a po Národní třídě, která nejen v jeho době představovala centrum kulturního života, se pravidelně pohyboval, prakticky všude kolem na nás tak dýchá jeho duch. Zároveň jej lze považovat za jednoho z našich nejvýznačnějších meziválečných spisovatelů, který je znám a uznáván i ve světě. Chceme proto návštěvníkům, včetně těch zahraničních, přiblížit jeho život a prostřednictvím knihovny zprostředkovat i jeho tvorbu. Těm mladým pro změnu popsat osobnost, u jejíž sochy se v hojné míře fotí,“ říká Pavel Ebr, Asset manager realitní skupiny CPI Property Group, vlastníka OC Quadrio.

Gastro zóna zároveň návštěvníkům v zajímavém pojetí připomíná další stěžejní části života Franze Kafky. V podobě portrétů se mohou seznámit se čtyřmi ženami, které jej ovlivnily, jimiž byly Felice Bauer, Julie Wohrzyek, Milena Jesenská a Dora Diamantová. Ve stejné podobě jsou rovněž k vidění čtyři, pro Kafku významní, muži, tedy Max Brod, Felix Weltsch, Oskar Baum a Pavel Eisner.

Obchodní centrum se však nesnaží Franze Kafku „přivlastnit“, a tak v rámci edukace o tomto literárním géniovi sestavilo speciální seznam míst, kde je v nejbližším okolí možné se s odkazem Kafky setkat. Uvnitř gastro zóny lze tak objevit takzvaných „9 zastavení o Kafkovi“, která směřují návštěvníky na další místa spjatá právě s Kafkovým životem. Jen namátkou jmenujme Muzeum Franze Kafky (Cihelná 2b), dům ve kterém žil a začal psát (Celetná 3), pomník Franze Kafky (roh Dušní a Vězeňské ulice), místo, kde pracoval jako úředník v pojišťovně (Na Poříčí 7) nebo Národní třída, centrum kulturního života jeho doby.

Doplňme, že knihkupectví Luxor, nacházející se rovněž v OC Quadrio, nabízí v rámci akce všem zákazníkům slevu 15 % na nákup jakéhokoli díla od Franze Kafky. Slevy na díla potrvají až do konce srpna.

Zdroj: PR Lenka Netušilová

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024