úterý
7. května 2024
svátek slaví Stanisla



Byl vybrán nový vizuální styl pro Jiráskův Hronov

PRAHA-HRONOV: Na podzim loňského roku se Festivalový výbor Jiráskova Hronova rozhodl vypsat veřejnou neanonymní soutěž na vytvoření jednotného vizuálního stylu. Cílem soutěže je změnit podobu loga, plakátů, programové brožury tak, aby se festival stal „viditelnějším“. Případné nové logo se objeví i na festivalových suvenýrech, webových stránkách či na navigačních stojanech.

Autor článku: 
Jan Julínek

Celá soutěž byla uzavřena 12. března, kdy komise složená z paní Mgr. Jany Randákové (výtvarný pedagog, Nipos Praha), pana Mgr. Martina Šuby (marketér a sales manager), pana Mgr. Jiřího Hanuše (výtvarný pedagog), pana Jana Julínka (odpovědný pracovník NIPOS za Jiráskův Hronov) a pana Mgr. Josefa Théry (místostarosta Města Hronova) rozhodla o přijetí návrhu Jana Jiskry, který zapracoval připomínky z 1. kola a doporučila zadavateli soutěže, aby tento nový vizuál převzal. Tímto složením komise byly zajištěny různé pohledy na zpracování a následné využití vizuálu a také pohled všech zainteresovaných stran.

NIPOS obdržel připomínku, že odborná komise nebyla jmenovitě zveřejněna před vyhlášením soutěže. Toto však nebylo možné, jelikož komise byla jmenována až během ledna 2018 a tudíž nemohla být jména členů zveřejněna dříve, což podmínky soutěže umožňovaly. Na případný dotaz bylo toto možno zjistit konzultací v KIS Hronov nebo NIPOS Artama.

Komise se rozhodla „poslat“ do druhého kola jen jeden návrh

Dle podmínek vyhlášené soutěže měla komise možnost vybrat do druhého kola max. 5 návrhů. Ve svém rozhodnutí, po prvním kole, se komise rozhodla vybrat jen jeden. Tento návrh se naprosto ztotožňoval s vyhlášeným záměrem a bezvýhradně naplnil očekávání komise. Návrh Jana Jiskry byl přesný v záměru a disponoval, již v prvním kole, značnou variabilitou a nápaditostí. Autor nepracoval s variacemi písmen JH ani s tradičními divadelními maskami, ale využil moderního stylu pro sdělení myšlenky a poslání Jiráskova Hronova v novém.

Jelikož tento návrh na rozdíl od ostatních řešil spoustu možností a vystihl nový směr Jiráskova Hronova již v prvním kole, byl jednomyslně vybrán všemi, jako jediný vhodný pro další připomínkování.

V současné době se nové logo připravuje k uvedení do života a brzy bude zveřejněno.

Jan Julínek, programový ředitel Jiráskova Hronova

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024