čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Ilustrační snímek k projektu
© Archiv pořadatele



S knížkou do života (Bookstart)

PRAHA: Od března bude 10 000 nově narozených občánků ve 120 obcích (vsích a městech) ČR uvítáno na svět také knihovnami, přesněji řečeno speciálními knižními dárky pro děťátko i jeho rodiče. Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) se tak připojí zatím pilotní akcí „S knížkou do života“ k mezinárodnímu projektu na podporu čtenářství Bookstart.

 

Autor článku: 
Roman Giebisch

Bookstart se realizuje již déle než 25 let ve zhruba 20 zemích světa; v roce 1992 zahájila projekt ve Velké Británii nezisková organizace Book Trust. Z evropských zemí se k projektu připojily např. Irsko, Itálie, Německo, Malta, Polsko, Portugalsko, Srbsko, Španělsko či Švýcarsko; ze vzdálenějších koutů světa lze uvést Austrálii, Čínu, Jamajku, Japonsko, Jižní Koreu, Nový Zéland, Thajsko či Kolumbii. Základem je předání dárkových knižních sad novorozeným dětem a jejich rodičům (celkově už získaly knižní sady desítky miliónů dětí po celém světě). Na tento motivační dárek pak navazují další aktivity k podpoře čtenářství v raném dětství.

Pořadatelé projektem reagují na varovné signály o zhoršující se schopnosti verbální komunikace u mladé generace, které přicházejí z pedagogické, ale i zdravotnické oblasti. Řada učitelů upozorňuje, že děti přicházejí do škol a nejsou schopny vnímat, chápat a používat mluvené slovo, zejména pokud není vzápětí doprovázeno obrázkem. Na rostoucí problémy s verbální komunikací nejmenších upozorňují také neurologové, psychologové a logopedové, kteří rovněž stále častěji zdůrazňují, že intenzivní slovní komunikace a čtení (předčítání) dětem již od kojeneckého věku vede u nich později k lepší gramotnosti, větší představivosti i bohatší slovní zásobě. Poslední průzkum dětského čtenářství provedený Národní knihovnou ČR v r. 2017 potvrdil (ostatně dlouho známou) skutečnost, že čtenářská gramotnost a čtenářství jednoznačně korelují i se studijními výsledky dětí. Všechny tyto a mnohé další důvody vedly knihovny v ČR k připojení se k této mezinárodní aktivitě. Jejím cílem je tedy především:

Podpořit rozvoj verbálních schopností dětí i jejich imaginace a zlepšit vztah ke knize a čtení u nejmladší generace. Dovést rodiče k pochopení významu čtenářských dovedností pro intelektuální i citový rozvoj dítěte i pro jeho budoucnost, tj. přesvědčit je, že jednou z nejdůležitějších věcí, jež mohou udělat pro své děti od nejútlejšího věku, je věnovat jim svůj čas a strávit jej společně nad knihou (prohlížením, čtením, povídáním zpíváním). Pomoci jim dělat to správně a nabídnout podpůrné služby knihoven, prostor pro sdílení s ostatními rodiči a orientovat rodiče v nabídce kvalitní literatury pro děti. Jedním z dalších důvodů vzniku projektu je i snaha knihoven o inovaci a rozšíření potřebných služeb mladým rodinám v obcích i budování širší čtenářské komunity.

Země, jež se do projektu zapojily, pozitivně hodnotí jeho přínos k rozvoji duševních a mentálních schopností dětí a zlepšení kompetencí rodičů při podpoře rozvoje čtenářské gramotnosti dětí. Z dílčích výzkumů vyplývá, že se zlepšila kvalita verbální komunikace i frekvence hlasitého předčítání v rodinách, aktivnější je využívání veřejných knihoven a větší je i zájem rodičů sledovat nabídku vhodných knih pro děti. Děti, jejichž rodiče se aktivně do projektu zapojili, prokazatelně dříve mluví a již v útlém věku je u nich patrný lepší rozvoj slovní zásoby, ale např. také obrazotvornosti apod.

V České republice jsou knihovny teprve na počátku cesty. Zdá se však, že ji za velmi užitečnou považuje také značná část vedení obcí, které o projekt projevují  velký zájem a slibují mu podporu pro příští léta.

 

Další informace o projektu jsou průběžně uveřejňovány na webu SKIP: http://skipcr.cz/

Autor článku - Mgr. Roman Giebisch, Ph.D. - působí jako vedoucí vzdělávání Knihovnického institutu Národní knihovny a zároveň je předsedou SKIP ČR.
 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024