pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
plakát výstavy
© zdroj: facebookový profil výstavy



Sklárna v Desné oslaví 170 let existence unikátní výstavou

JABLONEC NAD NISOU: V Muzeu Skla a bižuterie bude 7. prosince zahájena výstava Sklo z Desné – Design Desná 1847-2017. Společný projekt společnosti PRECIOSA ORNELA a jabloneckého muzea se věnuje zejména období po roce 1945, kdy podobu skla z údolí Desné postupně určovali výtvarníci-designéři Václav Plátek a Václav Hanuš. Navrhli stovky užitkových a dekorativních předmětů, limitovanou kolekci dle úspěšných vzorů tu sklárna znovu představí, včetně popelníků oceněných čestným uznáním na světové výstavě EXPO ́ 58 v Bruselu.

od 07.12.2017 do 15.04.2018
Autor článku: 
PhDr. Petr Nový
Zatímco produkci desenských skláren v období do roku 1945 již byla věnována dostatečná výstavní a publikační pozornost, její sortiment z poválečného období se tak často neprezentuje. Společný projekt společnosti PRECIOSA ORNELA a jabloneckého muzea se proto věnuje zejména tomuto období, kdy podobu skla z údolí Desné postupně určovali výtvarníci-designéři Václav Plátek a Václav Hanuš. Navrhli stovky užitkových a dekorativních předmětů – většinou broušených nebo lisovaných -, které jsou stále
běžnými součástmi řady domácností nejen v České republice.
 
„Umění všedního dne 50.-80. let 20. století je dnes sběrateli i návštěvníky vyhledávaným a teoretiky ceněným segmentem umělecké a uměleckoprůmyslové tvorby. Řada tehdy vyráběných předmětů navíc odpovídá i současným trendům v oboru, bylo by proto škoda je schovávat v depozitáři,“uvedl kurátor výstavy a ředitel pro odbornou činnost jabloneckého muzea Petr Nový, jenž se tomuto tématu věnuje již téměř dvě desetiletí. Výstava SKLO Z DESNÉ však nabídne mnohem více, nežli jen početné ukázky polubenské produkce z minulých desetiletí (a řadu dalších bude možné spatřit též ve stálé expozici muzea). Premiérově zde totiž sklárna představí limitovanou kolekci v minulosti úspěšných vzorů, a to včetně slavných popelníků Václava Plátka oceněných čestným uznáním na světové výstavě EXPO ́ 58 v Bruselu. Tato kolekce je též ukázkou ojedinělé spolupráce podnikatelského subjektu se sbírkovou institucí, protože se na jejím sestavení vedle zaměstnanců firmy podíleli externí designér a scénograf výstavy Jaroslav Bejvl. ml. společně s kurátorem Petrem Novým. „Na půdě polubenské sklárny jsou složeny tisíce kovových sklářských forem. Když firma začala s jejich systematickou dokumentací, napadlo nás vytipovat stále aktuální vzory, které by se mohly vrátit do výroby. A mám opravdu velikou radost, že se to povedlo dotáhnout do konce,“přiblížil Bejvl genezi tohoto záměru.
Podle marketingového ředitele PRECIOSY ORNELY Petra Puše je dobré firemní výročí připomínat aktivně, nikoliv jen vzpomínkami a spoléháním se na tradici. „Přestože dnes většinu produkce desenských skláren tvoří bižuterní polotovary, užitkové a lisované sklo je stále součástí našeho portfolia. A kdy jindy zkusit něco nového, nežli v takto mimořádném případě?“
Limitovanou kolekci tvoří pět různých návrhů, od každého z nich jen 50 číslovaných a novou značkou DESING DESNÁ označených výrobků, což dokládá jejich
výjimečnost. Vedle již zmíněných Plátkových popelníků se jedná o čtyři návrhy Václava Hanuše, mezi nimiž zaujímají výjimečné postavení tzv. stromové vázy. Z nich byl i speciálně pro jabloneckou výstavu Jaroslavem Bejvlem ml. sestaven speciální lustr.
 
Výstavu SKLO Z DESNÉ, k níž vyšla též výpravná celobarevná publikace, bude možné navštívit v hlavní budově Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou od 7. prosince 2017 až do 15. dubna 2018.
 
Vernisáž k příležitosti zahájení této výstavy ve čtvrtek 7. prosince 2017 od 17 hodin v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.
 
TZ přiložena.
 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024