pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Ilustrační snímek k filmovému dokumentu Jáma
© Foto: archiv ČT



Dva oceňované snímky Vitalije Manského či epos o moderní Evropě. Srpnové úterky na ČT art.

ČR: Cenami ověnčený dokument V paprscích slunce, výpravný snímek odehrávající se podél ruského plynovodu Urengoj-Pomary-Užhorod, pohled na současnou Ukrajinu tak, jak ji divák z novinových zpráv nezná i holky se sprejem. Srpnové úterky patří na ČT art neobyčejným dokumentárním snímkům. Tak, jak je zvykem, v původním znění s titulky.

Autor článku: 
jal

Diktatura, uzavřenost, hlad, pracovní tábory, strach a smrt. To si většina lidí asociuje s režimem v KLDR. Zdrojů, podle kterých by bylo možné si udělat realistickou představu, je poskrovnu, jedním z nich je ale dokument V paprscích slunce. „Režisér Vitalij Manskij velmi riskoval, když nechal běžet kameru ve chvíli, kdy natáčet nesměl, a každý, kdo jen letmo nostalgicky zatouží po dobách totality, by tento film měl vidět povinně. Je to dokument, který možná na pohled baví, ale ve skutečnosti z něj člověka mrazí v zádech,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Dvakrát oceněný je i další snímek Vitalije Manského Roura. Zatímco hranice KLDR jsou neustále střeženy ostrahou, evropský prostor je volně prostupný. Vitalij Manskij se však v případě Evropy zaměřil na všudypřítomnou síť potrubí a zkoumá, zda nás spojuje, anebo navzájem rozděluje a svazuje. Výpravný dokument odehrávající se podél ruského plynovodu Urengoj-Pomary-Užhorod, získal Cenu za nejlepší režii a Cenu filmové kritiky na významném ruském festivalu Kinotavr v Soči.

Slavný plynovod prochází i Ukrajinou, kde uprostřed sídliště hlavního města žije jedna žena, dva muži, čtyři děti a stádo koz a prasat. Developeři by farmu rádi zbourali, Nataša však chrání svůj domov a rodinné štěstí za každou cenu. Dokument Jáma režiséra Jiřího Smejkala ukáže současnou Ukrajinu tak, jak ji divák z novinových zpráv ani cestopisů zatím nezná. Dokumentární srpnové úterky odstartoval 1. 8. snímek Girl Power, který představil graffiti writerky z patnácti měst.

 

Srpnové dokumentární úterky na ČT art

Úterý 8. 8. │ 21:20Roura režie: Vitalij Manskij

Úterý 15. 8. │ 21:20Jáma režie: Jiří Smejkal

Úterý 22. 8.  21:20 │ V paprscích slunce režie: Vitalij Manskij

 

www.ceskatelevize.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024