čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
logo Síně Lipských
© zdroj: http://www.mupe.cz



Zrekonstruovaná Síň Lipských důstojně prezentuje slavný umělecký rod

PELHŘIMOV: Síň Lipských v Pelhřimově, která připomíná život a dílo slavného uměleckého rodu spjatého s Pelhřimovem, se rozšířila, zmodernizovala a přestěhovala do nových prostor. Nadále sídlí v domě čp. 10 na Masarykově náměstí jako dříve, ale nyní se nachází v prvním patře. Návštěvníci, kteří sem zavítají, se mohou seznámit s historií rodiny Lipských, ponořit se do atmosféry nezapomenutelných filmů Limonádový Joe, Adéla ještě neveřeřela, Ať žijí duchové a dalších, ale také si prohlédnout vystavená ocenění Lubomíra, Oldřicha i dalších členů rodiny Lipských.

Autor článku: 

Zrekonstruovaná Síň Lipských byla v nových prostorách slavnostně otevřena ve čtvrtek 29. června za účasti představitelů města Pelhřimova, kulturních zařízení města (KzmP), členů rodiny Lipských a dalších hostů.

Jak řekl ředitel KzmP Martin Ecler, důvody přestěhování a rozšíření expozice byly jednak potřeba důstojně vystavit ocenění, která darovala městu rodina Lipských, a dále využít uvolněné prostory v patře, které předtím využívalo Muzeum Vysočiny. Prozradil také, že do budoucna by se celá expozice měla rozšířit ještě o jednu místnost, a poděkoval za úspěšnou realizaci celé akce městu Pelhřimov, spolupracovníkům z KzmP a rodině Lipských.

Místostarosta Josef Koch mimo jiné ocenil, že se podařilo smysluplně využít prostory v domě čp. 10, který patří městu. „Mám velkou radost z toho, že se nejen daří udržet tradici Síně Lipských, ale že se tato myšlenka zmodernizovala a zaktualizovala. Máme zde exponáty, které jsou opravdu výjimečné, a prostor, který byl původně menší, získal teď na důstojnosti. Věřím, že ve městě vznikl další objekt, kterým se budeme moci pochlubit a návštěvníci v něm najdou pěkný turistický cíl,“ uvedl Josef Koch.

Místostarosta Ladislav Med pak připomněl, že myšlenka vytvořit v Pelhřimově stálý prostor pro vystavení ocenění Lipských se začala rodit už před několika lety po výstavě v kostele sv. Víta. Tehdy byla tato ocenění v Pelhřimově prezentována poprvé, ovšem jen v omezeném měřítku. Poděkoval také rodině Lipských a řediteli KzmP Martinu Eclerovi, který s Lipskými udržuje dobré kontakty.

Na závěr vyjádřil poděkování jménem celé umělecké rodiny Dalibor Lipský, syn slavného režiséra Oldřicha Lipského, za velký kus práce, který se podařilo udělat v krátkém termínu. „Já bych řekl, že to bylo asi tak trochu jako při filmovém natáčení, kdy všichni na ten „plac vlétnou“ a udělají, co je potřeba. Tady se zřejmě ten natáčecí filmařský duch udržel. Moc děkujeme Pelhřimovu a všem Pelhřimákům, kteří se tak úžasně chovají ke svým rodákům a jejich rodině. Věřím, že toto místo bude mít svůj půvab a zajímavost pro turisty a návštěvníky města,“ řekl Dalibor Lipský.

ZDROJ

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024