sobota
4. května 2024
svátek slaví Květoslav
Lidový loutkář Jiří Polehňa z Hradce Králové
© Foto: Ondřej Kocourek



Do Hradce Králové přijedou loutkáři z celé ČR. Zhodnotí mimo jiné význam zápisu loutkářství do seznamu UNESCO

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Při příležitosti Roku Východočeského loutkářství a na počest zapsání českého a slovenského loutkářství do seznamu UNESCO pořádá Královéhradecký kraj ve spolupráci se Spolkem pro podporu tradic loutkářství konferenci nazvanou Fenomén Východočeské loutkářství. Uskuteční se v pátek 10. března od 9,30 hod. v rámci veletrhu Infotour a cykloturistika v kongresovém centru Aldis (Eliščin sál). Účast na setkání přijali zástupci nejširší loutkářské obce, včetně členů amatérských i profesionálních souborů, teatrologů, sběratelů loutek, a mimo jiné také odborníků z „unescového týmu“, který se na přípravě nadnárodní nominace podílel.

Autor článku: 
jal

O tom, jak dramatické byly okamžiky v etiopské Addis Abebě během posuzování rekordního množství prvků z celého světa, pohovoří hned úvodem Dita Límová, vedoucí oddělení UNESCO Ministerstva kultury ČR.

Lenka Lázňovská, ředitelka Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu, přiblíží náročnou přípravu nadnárodního nominačního protokolu za Českou republiku.

Pro východočeské patrioty je jistě potěšující fakt, že vůbec prvním impulsem k úvahám o cestě do UNESCO byl úspěšný zápis Východočeského loutkářství na Seznam nemateriálních statků tradiční a lidové kultury ČR v prosinci roku 2012, k němuž dali podnět amatérští a profesionální loutkáři spolu s  Královéhradeckým a Pardubickým krajem,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán a dodal: „Jsme oprávněně hrdi na to, že (východo)české loutkářství se tak ocitlo v seznamu nejvýznamnějších jevů světové kultury, hned vedle tradičního japonského loutkového divadla, sicilských marionet či indonéských javajek.“

Konference, která je otevřena i veřejnosti, představí bohatství historických marionet z tzv. rodinného stříbra, které ve svých sbírkách opatruje Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi. Vzácné loutkářské artefakty jsou k vidění také v regionálních expozicích v Nové Pace, Jaroměři, Kuksu, Dobrušce, na zámcích Humprecht, Choltice a nejnověji i v Kvasinách.

O živé kontinuitě loutkářství, jemuž se dodnes ve východních Čechách věnují desítky amatérských loutkářských souborů, vypráví dokumentární snímek Malé velké divadlo, oceněný v roce 2014 na festivalu Arts Film v Telči cenou Prix Jury. Na konferenci jej osobně uvede jeho autor Miloslav Kučera.

Světové renomé v novodobé historii získalo východočeské loutkářství především zásluhou profesionálního Divadla Drak z Hradce Králové. Jakou roli tento špičkový soubor hraje v propagaci českého loutkářství v zahraničí i v současnosti, přiblíží Nina Malíková, předsedkyně českého centra UNIMA.

Leitmotivem konference, k němuž se jistě budou vztahovat četné diskusní příspěvky – např. představitele loutkářské katedry pražské DAMU Miloslava Klímy či zástupce CzechTourismu Miroslava Klusáka – bude vlastní význam a zhodnocení prestižní značky UNESCO, a to nejen z hlediska loutkářů, ale také cestovního ruchu ve východních Čechách.

O tom, že značka UNESCO otevírá dveře, jsme se přesvědčili hned začátkem letošního roku v rámci cestovních veletrhů v Brně, v Bratislavě a nedávno v Praze na Holiday World, kde východočeská expozice na téma loutkářství zaznamenala ohromný zájem veřejnosti a v konkurenci dalších krajů získala 1. místo za nejpůsobivější expozici. Tentokrát, ve dnech 10. - 11. března, bude k vidění také na hradeckém veletrhu Infotour a cykloturistika a doufáme, že se i tady bude líbit,“ uvedl radní Královéhradeckého kraje Pavel Hečko, odpovědný za oblast cestovního ruchu, a doplnil: „Rádi bychom ještě letos vydali publikaci Cesty loutek, informující návštěvníky o tom, kde je možné spatřit východočeské loutky.“

 

Doprovodné události konference

Čtvrtek 9. března od 17,00 hod – Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Slavnostní zahájení výstavy České loutkové divadlo 3x jinak, zapůjčené pražským Institutem umění-Divadelním ústavem (kurátorky Nina Malíková, Martina Pecková). Putovní expozice od roku 2014 představuje ve světě tradici i rozmanitost českého loutkového divadla. V Hradci Králové se zcela vzácně zastaví až do 2. dubna 2017.

Ve třech magických boxech návštěvníci nahlédnou do období kočovného divadla i éry populárních rodinných divadel, seznámí se s významnými loutkářskými výtvarníky v kontextu slavných inscenací a loutkářských souborů, zhlédnou prezentaci fenoménu černého divadla a moderní divadelní architektury. Čeká je také interaktivní část, v níž si mohou vyzkoušet různé druhy loutek v podobě typických postav z českých pohádek.

Výstavu uvede její kurátorka Nina Malíková.

 

Pátek 10. března od 14, 30 hod. – ALDIS, Malý sál

Divadlo Drak na závěr konference zahraje loutkové představení Do třetice všeho dobrého, viz: http://draktheatre.cz/show/a-do-tretice-vseho/

Představení je volně přístupné veřejnosti.

 

Program konference naleznete na tomto odkazu:

http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/kraj-volene-organy/tiskove-centrum/aktuality1/v-breznu-se-v-hradci-uskutecni-konference-fenomen-vychodoceske-loutkarstvi--prohlednete-si-program-98362/

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024