čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Goldoniho Poprask na laguně v provedení libereckého Divadla F.X.Šaldy si ze 17. ročníku GRAND Festivalu smíchu v Paradubicích odvezl čtyři ocenění
© Divadlo F. X. Šaldy



Ocenění Komedie roku získalo po roce opět liberecké Divadlo F. X. Šaldy

ČR: GRAND Festival smíchu, který se uskutečnil minulý týden již po sedmnácté v Pardubicích, se výhradně orientuje na výběr komediálních titulů. Dramaturgie festivalu celoročně navštěvuje česká divadla a vybrané komedie nominuje do soutěžní části přehlídky. O jednotlivých cenách pak rozhoduje odborná i studentská porota, ale také hlasy diváků. Přesně po roce si hlavní cenu Komedie roku GRAND Festivalu smíchu v Pardubicích opět odvezlo divadlo F. X. Šaldy z Liberce.

Autor článku: 
Jana Vančatová

V letošním ročníku liberecké nastudování Goldoniho komedie Poprask na laguně získalo ještě další tři ocenění: za nejlepší ženský a mužský herecký výkon a cenu odborné poroty. 

Příjemným překvapením bylo, že do soutěžní části byla po roce vybrána opět inscenace liberecké činohry Divadla F. X. Šaldy. Tentokrát Poprask na laguně, který podle režijní koncepce nedávno zesnulého Ivana Rajmonta nazkoušel Martin Černý. Nejenže inscenace získala titul Komedie roku, ale navíc zvítězila i u odborné poroty a ovládla ceny v hereckých kategoriích. Za nejlepší mužský herecký výkon festivalu si odnesl ocenění Martin Polách, za nejlepší ženský herecký výkon pak Karolína Baranová.

O libereckém souboru tedy určitě platí, že „.. to zřejmě bude dobrý oddíl.. “. Nadšení a souhra souboru čiší z každého představení. A možná ani není náhoda, že tato slova zazněla ve filmové komedii Jen ho nechte, ať se bojí, z úst skvělého herce Františka Peterky, který na liberecké scéně prožil celý svůj divadelní život.

V roce 2016 získala hlavní ocenění Komedie roku liberecká Škola žen.  Její vítězství pomohlo sjednat zájezdy této inscenace do divadel po celé republice. „Věříme, že podobný zvýšený zájem můžeme očekávat i v případě Poprasku na laguně", řekl dramaturg DFXŠ Tomáš Syrovátka. „Z cen máme radost, která je o to větší, že nejde o ojedinělý úspěch, ale že jsme bodovali ve dvou ročnících za sebou. Obzvláště mě potěšila cena pro Karolínu Baranovou, která už v minulosti figurovala např. v širší nominaci na Thálii, ale tentokrát jí cena neunikla. Je to mimořádná herečka, kterou po právu vyzdvihují snad všichni režiséři, kteří u nás pracují. Bez pochyby míří cena do správných rukou. A možná ještě víc jsem držel palce Martinu Poláchovi, který z Pardubic pochází. Pardubickým organizátorům patří dík za to, na jaké úrovni festival pořádají, že je mediálně velice viditelný a že tak přispívá nejen k prestiži oceněných umělců, ale především k prestiži divadelního umění jako takového."
Poprask na laguně byl napsán v roce 1762, Goldoni v něm využil své zkušenosti z doby, kdy pracoval jako pomocná síla u soudu. Hádky rybářských žen a rvačky jejich mužů se dostanou až před soudce, který se ovšem v záplavě temperamentních výpovědí nemá šanci vyznat a dopátrat se pravdy. Goldoniho neopakovatelná přehlídka lidských charakterů a nezkrotných vášní se na česká jeviště dostala až v padesátých letech minulého století, v době oslněné vlnou tzv. italského neorealismu. Poprask na laguně patří k hrám, které jsou na jedné straně nadčasové, na straně druhé v nich můžete stále objevovat nové souvislosti.
Hra měla premiéru v lednu 2016, nejbližší libereckou reprízu mohou diváci navštívit 18. března v Šaldově divadle.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024