pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
© Logo muzea



Regionální muzeum v Mikulově hlásí rekordní návštěvnost

MIKULOV: Sečteno a podtrženo! Poslední listopadový víkend uzavřel rekordní sezónu pro Regionální muzeum v Mikulově. Branami mikulovského zámku, synagogy, památníku v Divákách, expozice v Dolních Věstonicích a nového Archeoparku v Pavlově prošlo za letošek téměř 122 tisíc návštěvníků. To je o bezmála polovinu (49 procent) více než v předcházejícím roce. Lví podíl na tom mělo právě unikátní pavlovské muzeum představující život pravěkých lovců mamutů.

Autor článku: 
Mgr. Jan Pacas

Desetitisíce lidí přilákal unikátní Archeopark

Na možnost nahlédnout do starší doby kamenné a kultury paleolitických lidí, ale i na jedinečnou architekturu, ve které je expozice umístěna, přilákal Archeopark Pavlov od konce května téměř 45 tisíc zvídavých hostů. „Zájem turistů dalece předčil naše očekávání, a to i přes zkrácenou sezónu. Předpokládali jsme, že od slavnostního otevření Archeoparku 28. května do něj zavítá 20 tisíc návštěvníků. Pro plnou sezónu začínající v dubnu jsme počítali s 37 tisíci návštěvníky. Archeopark překonal tyto odhady hned první rok, což mě velice těší,“ zhodnotil úspěch pavlovské expozice Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea v Mikulově, pod které Archeopark spadá.

Ani v příštím roce by přitom neměla být čísla horší. Oproti letošku bude totiž Archeopark vítat turisty i na jaře, které představuje pro celou oblast Pavlovských vrchů velmi zajímavé období. Také plány na rozvoj muzea a jeho okolí jsou ambiciózní. „V lednu představíme Archeopark a celé Regionální muzeum v Mikulově na mezinárodních veletrzích Regiontour a Go v Brně. Na jaře už bude na turisty čekat i inovovaná Archeostezka mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem, která jim nabídne skutečně interaktivní zážitek. Intenzivně chceme dál využívat i venkovní prostory Archeoparku, kde budeme pořádat různé workshopy a zážitkové experimentální programy pro děti i dospělé,“ shrnul Kubín.

Letošek ale nerámovalo pouze otevření pavlovského Archeoparku. Dařilo se i dalším památkám a výstavám pod správou Regionálního muzea v Mikulově. Tradičně největší ruch panoval na mikulovském zámku, který navštívilo 52 381 hostů, přibližně o 3000 více než v roce 2015. Synagogu v Mikulově si poté prohlédlo 10 560 návštěvníků, a jak se žilo pod Pálavou, zjistilo i přes pozdější otevření expozice v Dolních Věstonicích 13 910 turistů. „Vliv na návštěvnost má celá řada faktorů. Určitě to je atraktivita celého regionu Mikulovska a Pavlovských vrchů, otevření nové expozice, ale také příznivé letní i podzimní počasí,“ uzavřel Kubín s tím, že do budoucna se plánuje též modernizace Památníku bratří Mrštíků v Divákách.

Nová sezóna započne pro Regionální muzeum v Mikulově 25. března 2017.

 

Kontakt:

Mgr. Jan Pacas                                                                               
Media Age – komunikační agentura                                                    
734 795 281                                                                                     

pacas@mediaage.cz             

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024