pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
© Krajská knihovna Karlovy Vary



Půjdem spolu do Betléma…

KARLOVY VARY: Krajská knihovna Karlovy Vary zve všechny, kteří se chtějí vánočně a slavnostně naladit na adventní výstavu historických i nových betlémů z nejrůznějších materiálů. Historické betlémy zapůjčil ze svých sbírek Hrad Loket o.p.s. a jedná se o skutečné unikáty. Další betlémy jsou zapůjčeny ze soukromých sbírek přátel a příznivců krajské knihovny a některé zapůjčili i sami knihovníci. Jsou mezi nimi i dílka, která sami vyrobili.

od 05.12.2016 do 30.12.2016
Autor článku: 
Bc. Michaela Němcová

Výstava je uspořádána ve spolupráci s Hradem Loket, o.p.s.

Začne vernisáží 5. 12 v 16:30 hodinv centrální hale knihovny. Zájemci si ji budou moci prohlédnout až do 30. 12. 2016

 

Historické betlémy z Karlovarska (autor PhDr. Vladimír Vlasák)

Zobrazování scény narození Ježíše Krista má hlubokou křesťanskou tradici. Její ústřední téma právě narozeného Ježíška, který leží na seně v jesličkách, spolu s Pannou Marií a svatým Josefem dostalo vyjádření v názvu „jesličky“. Postupné obohacení této scény o další figury (např. pastýři, anděl slávy, Tři králové a zvířata) a krajinné prvky Betléma jako Kristova rodiště se projevilo ve druhém označení „betlém“.

Za první betlém je považován výjev narození Ježíše, který o Vánocích roku 1223 vytvořil sv. František z Assisi v jeskyni na vrcholu kopce u vesnice Greccio ve střední Itálii, kam umístil jesličky, oslíka a telátko. Při nich kněz sloužil mši a František četl úryvky z Lukášova evangelia, které vypráví o Kristově narození. V chrámech zavedla stavbu betlémů o svátcích Kristova narození ustanovení Tridentského koncilu, který zasedal v letech 1545 až 1563. Do českých zemí přinesli v té době jejich tradici jezuité a v 17. a první polovině 18. století se o její rozšíření zasloužili řeholníci i dalších katolických řádů. Mezi obyvatelstvem se tyto betlémy těšily značné oblibě a není proto divu, že se do prostředí městských a venkovských domácností u nás rozšířily hlavně v souvislosti s reformami císaře Josefa II., jež zvyk jejich stavění v kostelech výrazně omezovaly.

Také na Karlovarsku, jehož správním centrem bylo ve starší době město Loket, se stavění betlémů ujalo a hodně rozšířilo. Podobně jako jinde byly i zde vytvářeny od té doby figurální i jiné součásti betlémů nejen z obvyklých organických materiálů, jako dřeva a papíru, ale rovněž z místně typické keramiky a porcelánu. Mimo volné stavby betlémů se v kraji velmi rozšířil jejich uzavřený skříňový a sklem krytý typ. Vedle množství různých druhů betlémových figurek a architektonických prvků jsou právě uzavřené betlémy hlavní součástí kolekce těchto památek ve sbírce bývalého městského muzea v Lokti, kterou od roku 1923 do doby druhé světové války shromáždili jeho tehdejší vedoucí Anton Gnirs a Heinrich Zimmermann. Tento soubor betlémových památek patří k nejhodnotnějším svého druhu u nás. Po roce 1945 se takzvaná Loketská sbírka dostala do správy státu. Až v roce 2013 navrátil český stát tuto rozsáhlou a významnou sbírku Městu Loket, které bylo jejím původním majitelem, a dnes je uložena a zčásti vystavena na hradě Lokti. Na výstavu v Krajské knihovně Karlovy Vary je z ní vybráno a vystaveno celkem sedm reprezentantů uvedeného specifického typu regionální betlémářské tvorby.

 

Bc. Michaela Němcová
Krajská knihovna Karlovy Vary
tel. 354 222 804, T-mob. +420 736 514 048, sekretariat@knihovnakv.cz
www.knihovnakv.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024