čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Silva Smutná hlavní editorka zpěvníku a Eva Tomášová z Muzea Vysočiny Třebíč
© www.kr-vysocina.cz



Vychází CD lidových písní z Podhorácka

TŘEBÍČ: Mimořádná trojdílná publikace výběru lidových písní, které zaznamenali sběratelé od počátku minulého století v oblasti Podhorácka, se dočkala hudebního zpracování. V Kamenném sále třebíčského zámku se přesně za týden od 17.30 uskuteční slavnostní křest hudebního CD Lidové písně z Podhorácka. V rámci slavnostního podvečera zazní několik písní z CD doplněné vystoupením Národopisného souboru Bítešan.

Autor článku: 
luk

Záměrem zpracování originálního hudebního nosiče byla snaha ulehčit přístup k lidovým písním pro běžného zájemce, který není zběhlý v notaci. Audionosič o délce 73 minut obsahuje výběr 68 písní z uvedené knižní sbírky. Na jeho vytvoření se podílelo 24 zpěváků a muzikantů s cílem představit různorodost tvarů, rozmanitou uměleckou úroveň nebo technickou náročnost písní pro reprodukci.

U zpracování hudební nahrávky se sešli zpěváci, zpěvačky a muzikanti z Velké Bíteše, jejich příbuzní, přátelé a rodáci. „Jsou to interpreti různého věku i pěveckých zkušeností tak, jak se lidé v místním společenství obvykle setkávají při různých příležitostech, kdy zaznívají školené i neškolené hlasové projevy. Ostatně takto lidová píseň na Podhorácku žila ve své původní podobě a ve svých starších funkčních vazbách,“ uvedla Silva Smutná z Muzea Vysočiny Třebíč s tím, že v hlavním hudebním doprovodu zaznívá akordeon a v několika písních housle a flétna.

Krajské Muzeum Vysočiny Třebíč, které je od roku 2005 pověřené péčí o tradiční lidovou kulturu na Vysočině, ve spolupráci s brněnským pracovištěm Etnologického ústavu Akademie věd České republiky, pracovalo v letech 2011 - 2015 na vydavatelském projektu. Ten postupně zpřístupnil široký výběr lidových písní, které zaznamenali sběratelé od počátku minulého století v oblasti Podhorácka.
S finanční podporou Ministerstva kultury České republiky byla vydána mimořádná trojdílná publikace zahrnující sběrné podoblasti Náměšťsko, Velkobítešsko, Třebíčsko, Hrotovicko, Moravskobudějovicko, Jemnicko, Tišnovsko a část Bystřicka.
Soubor obsahuje celkem 934 písní, zaznamenaných 77 sběrateli, které jim při zápisu předzpívalo 248 zpěváků ze 121 lokalit.

 

ZDROJ

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024