pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
© Logo společnosti



6. ročník Ceny Hieronyma Lorma

ČR: Od 15. srpna do 15. září může kdokoliv podpořit svým hlasováním uměleckou soutěž hluchoslepých a rozhodnout tak o vítězi 6. ročníku Ceny Hieronyma Lorma. Spolek LORM z.s. na svých webových stránkách zveřejnil šest básnických textů v kategorii Poezie a jedenáct literárních děl v kategorii Próza a v pondělí 15. srpna spustí elektronické hlasování o Cenu veřejnosti.

 

Autor článku: 
Petra Zimermanová

Prostřednictvím literárních děl může každý nahlédnout do rozmanitých příběhů lidí, kteří se museli naučit žít s hluchoslepotou.

A jak se lze do hlasování o Cenu veřejnosti zapojit? „Velmi jednoduše, stačí si přečíst na našich stránkách www.lorm.cz anonymně zveřejněné příspěvky na společné téma ´Pohádka o životě´ klepnutím na jedno tlačítko v části Poezie a na jedno v části Próza poslat hlas vybraným příspěvkům,“ přibližuje pravidla soutěže Mgr. Petra Zimermanová, ředitelka LORM z.s. „Hlasování bude spuštěno přesně 15. srpna 2016 a ukončeno 15. září o půlnoci. Z jednoho počítače lze v každé kategorii hlasovat pouze jedenkrát,“ doplňuje svá slova.

Přímý odkaz pro e-hlasování od 15. srpna do 15. září 2016: http://www.lorm.cz/prohluchoslepe/nase-projekty/cena-hieronyma-lorma/akt...

Hluchoslepým autorům vítězných děl bude 8. října 2016 na víkendové konferenci LORM z.s. v Kralupech nad Vltavou slavnostně udělena Cena veřejnosti. Vedle této ceny se také soutěží o Cenu odborné poroty.
Do výtvarné soutěže přihlásilo svá díla celkem devět hluchoslepých tvůrců. Jejich tvorba bude vystavena právě na víkendové konferenci LORM z.s. a o vítězích této části soutěže rozhodnou samotní účastníci konference.
Smyslem soutěže je poskytnout osobám s hluchoslepotou prostor ke kreativitě a současně zprostředkovat jejich svět veřejnosti. Soutěž nese jméno po hluchoslepém básníkovi, filosofovi a novináři Heinrichu Landesmannovi (9. 8. 1821 – 3. 12. 1902), který z důvodu pronásledování rakousko-uherskými úřady přijal pseudonym Hieronymus Lorm. Pro vlastní potřebu si vytvořil komunikační systém – dotekovou abecedu, tzv. Lormovu abecedu, kterou dnes používají ke komunikaci hluchoslepí nejen u nás, ale také například v Německu, Belgii či Švýcarsku.

Cena Hieronyma Lorma je pořádána už po šesté pod záštitou a za finanční podpory Nadačního fondu Českého rozhlasu ze sbírky Světluška. První ročník se konal v roce 2006 při příležitosti 15. narozenin sdružení LORM. Další informace k soutěži lze získat na telefonním čísle 777 764 191, po e-mailu info@lorm.cz nebo z webových stránek www.lorm.cz. 

 

ZDROJ

 

Mohlo by vás také zajímat...

OSTRAVA: V Ostravě v těchto dnech pokračuje multižánrový fest1vial, který "propojuje světy filmu, designu, architektury a módy a nabízí tak každému návštěvníkovi prostor pro osobní růst a intelektuální obohacení. Jsme rádi, že jsme tuto významnou kulturní událost s mezinárodním přesahem mohli uspořádat právě v Ostravě. Přijďte se všichni podívat!“, zve ředitelka fest1valu Nikola Tošenovská.

V nabídce šesti festivalých dnů jsou i výstavy Ronyho Plesla a Dominiky Petrtýlové ve Futureu, které budou přístupny veřejnosti do 5. 5.

Více informací na: www.iffo.cz

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
03.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024