pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
© Příloha TZ



Interpretační kurzy v Litni zvou na závěrečný koncert

LITEŇ: Také 5. ročník Festivalu Jarmily Novotné láká mladé pěvecké naděje k účasti na interpretačních kurzech do někdejšího sídla legendární pěvkyně a zve na jejich závěrečný koncert. Pořadatel festivalu, nezisková organizace Zámek Liteň, z.s. tak kromě oživování jména Jarmily Novotné má na zřeteli další ze svých předsevzetí – podporu mladých umělců, jíž navazuje na odkaz světoznámé pěvkyně. 

Autor článku: 
Barbora Dušková

Vybraní účastníci kurzů, které jsou letos třetími v řadě, dostanou příležitost strávit mezi 15. a 19. srpnem neopakovatelný čas ve společnosti čelních osobností operního oboru Kateřiny Kněžíkové, Markéty Cukrové a Zdeňka Klaudy a studovat preferovaný repertoár v oblasti klasického či barokního zpěvu. 

Interpretační kurzy v Litni zvou na závěrečný koncert s předními pěvkyněmi Kateřinou Kněžíkovou a Markétou Cukrovou a na nezapomenutelnou atmosféru zdejšího zámku. Na poslední večer – 19. srpna je naplánováno společné vystoupení na Závěrečném koncertu interpretačních kurzů, který zve do liteňské Čechovny také posluchače z řad veřejnosti. 

Jedná se o společný koncert absolventů a lektorek Interpretačních kurzů 2016, které se konají letos potřetí v zámeckém areálu v Litni, někdejším domově naší nejvýznamnější pěvkyně 20. století Jarmily Novotné. Letošními lektorkami budou vynikající sopranistka a sólistka Národního divadla Kateřina Kněžíková a odbornice na barokní zpěv, mezzosopranistka Markéta Cukrová.

Koncert se uskuteční v závěru kurzů, tj. 19.  srpna v 18.00 v historické budově Čechovny. Samotné kurzy proběhnou ve dnech 15. – 19. srpna.

Specialitou letošního ročníku bude opakování koncertu 14. září v 18.00 na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění v Praze, která jej pořádá ve spolupráci se Zámkem Liteň, z.s.

 

Podrobnosti včetně informací o předprodeji vstupenek na oba koncerty najdete v přiložené tiskové zprávě.

Barbora Dušková
Tel. 777 854 650
www.zamekliten.cz
www.facebook.com/FestivalJarmilyNovotne

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024