pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Foto z představení
© Václav Beran



Slavná rodina Smolíkova se v sobotu chystá do Příbrami

PŘÍBRAM: Kdo by neznal kultovní maďarský animovaný seriál Rodina Smolíkova. Příběhy Ládínka, jeho pubertální sestry Týny, rodičů Gábi a Pepy, psa Zorra, kočky Žofie a jejich neodbytného souseda dr. Halíře se nyní díky Studiu Dva dočkaly divadelní adaptace. V sobotu 7. května ji pražské divadlo uvede v příbramském Divadle Antonína Dvořáka, představení začíná na Velké scéně v 19 hodin.

Autor článku: 
Karel Souček

„Hledali jsme pro náš repertoár titul, který bude bavit celou rodinu, a tak jsme si zavzpomínali, co nás samotné v dětství bavilo,“ vysvětlil výběr hry obchodní a marketingový ředitel Studia Dva Tomáš Přenosil. „Získat práva bylo celkem těžké, jednání trvala téměř rok. Nicméně maďarská televize, která práva drží, byla od začátku této myšlence velmi nakloněná a má radost, že Smolíkovi jsou u nás tak populární,“ dodal Přenosil.
Autorem nového příběhu je režisér představení Miroslav Hanuš. Jedná se o volné pokračování, v podstatě čtrnáctý díl druhé série “Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka”, ve které se Ládínek vydává se svou vesmírnou lodí Guliver 5 na nejrůznější planety. Maďarští držitelé autorských práv schvalovali námět a posléze i scénář a podle Tomáše Přenosila neměli jedinou připomínku. 

Světová premiéra divadelního představení Smolíkovi a jejich podivuhodné dobrodružství se ve Studiu Dva uskutečnila 28. května 2015. Hlavní role vytvářejí Eva Holubová, Bob Klepl, Jana Stryková, Václav Jílek, Jiří Ployhar, Radim Madeja a Michaela Váňová.

V Příbrami je prakticky vyprodáno. Je to u tohoto představení obvyklé? „V podstatě všech 50 repríz, které jsme za rok od premiéry odehrály, byly takto plné. Jak u nás v divadle, tak na zájezdech,“ uvedl Tomáš Přenosil, podle něhož vedení divadla napadlo uvést Smolíkovi i v zahraničí, ale zatím nestačí uspokojit ani poptávku v Čechách.

    Do Příbrami jezdí Studio Dva velice rádo a poměrně často. V poslední době zde uvedlo například hry Vše o mužích, Soukromý skandál, O lásce, Kutloch, Hlavu v písku nebo Hovory o štěstí mezi čtyřma očima.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024