úterý
Svátek slaví: Libor
logo České komise pro UNESCO
© zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Otevřený dopis České komise pro UNESCO předsedovi vlády k věcnému záměru stavebního zákona

ČR: Česká komise pro UNESCO zveřejňuje otevřený dopis předsedovi vlády ve věci věcného záměru stavebního zákona (dále jen „věcný záměr“), který byl předložen do meziresortního připomínkového řízení v únoru 2019 Ministerstvem pro místní rozvoj a který má být podle programu schůze vlády projednán dne 24. června 2019. Česká komise pro UNESCO v této souvislosti vyzývá vládu, aby věcný záměr stavebního zákona v předložené podobě neschválila a vrátila jej předkladateli k přepracování.

Autor článku:
Česká komise pro UNESCO

Česká komise pro UNESCO je meziresortním poradním a koordinačním orgánem vlády a jejími členy jsou zástupci příslušných ministerstev a významných institucí a organizací i odborníci působící v oblastech mandátu UNESCO, tedy vzdělávání, vědy, kultury a životního prostředí. Připravovaný věcný záměr byl v průběhu jara projednán odbornými sekcemi, Výkonným výborem a na plenárním zasedání České komise.

Její členové se shodují, že vzhledem ke své jednostrannosti, možným dlouhodobým dopadům na kulturní krajinu a architektonické a urbanistické dědictví České republiky, včetně nerespektování, resp. úplnému pominutí řady mezinárodních závazků, které se k tomuto dědictví váží, je věcný záměr v předložené podobě nebezpečný, a mají k jeho obsahu i způsobu projednávání vážné výhrady. Tyto výhrady byly při osobním jednání tlumočeny vedení MMR a jsou i předmětem otevřeného dopisu předsedovi vlády.

Otevřený dopis České komise pro UNESCO k věcnému záměru stavebního zákona v příloze.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Před čtvrt stoletím, tedy 25 lety, se konala v pražském Divadle Spirála české premiéra rockového muzikálu Tima Rice a Andrew Lloyda Webbera Jesus Christ Superstar. Přesně na den to bylo 22. července parného léta 1994.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Živé umění
22.07.2019

ČR, OSTRAVA: Slova našich oblíbených rapperů v životě mnohdy určují směr, jakým se vydáme dál. Rap má vliv. Proto chce ostravský RAPZZZ TÝM pod vedením Professora Caase fanouškům rapu umožnit přehledně procházet historií a vývojem rapové tvorby a dát mladým lidem možnost vybrat si, jaký rap ovlivní je.

Celá ČR, Moravskoslezský kraj
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Vzdělávání, Živé umění
22.07.2019

TEPLICE: Město je spojováno s pobyty básníka Johanna Wolfganga von Goetha, což připomíná i nově vyhlášená literární soutěž určená autorům od 16 let. Zúčastnit se jí může kdokoli odkudkoli, předávání cen proběhne v Teplicích. Soutěž připravily Regionální knihovna Teplice, mediální dům COMPUTER MEDIA a Nadační fond GRÁCIE. Poslat můžete báseň, fejeton i povídku.

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
22.07.2019

ČR: Vyfoťe se s tím, co pro Vás představuje kultura. S rozečtenou knihou, při sledování filmu, na pivu s přáteli nebo na svém oblíbeném místě, uprostřed velkoměsta nebo přírodní rezervace. Fotky s námi sdílejte pod hashtagem #kulturatvorievropu na sociálních sítích: @kreativnievropa.cz.

Celá ČR
Soutěže a festivaly