sobota
Svátek slaví: Otmar
logo České komise pro UNESCO
© zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Otevřený dopis České komise pro UNESCO předsedovi vlády k věcnému záměru stavebního zákona

ČR: Česká komise pro UNESCO zveřejňuje otevřený dopis předsedovi vlády ve věci věcného záměru stavebního zákona (dále jen „věcný záměr“), který byl předložen do meziresortního připomínkového řízení v únoru 2019 Ministerstvem pro místní rozvoj a který má být podle programu schůze vlády projednán dne 24. června 2019. Česká komise pro UNESCO v této souvislosti vyzývá vládu, aby věcný záměr stavebního zákona v předložené podobě neschválila a vrátila jej předkladateli k přepracování.

Autor článku:
Česká komise pro UNESCO

Česká komise pro UNESCO je meziresortním poradním a koordinačním orgánem vlády a jejími členy jsou zástupci příslušných ministerstev a významných institucí a organizací i odborníci působící v oblastech mandátu UNESCO, tedy vzdělávání, vědy, kultury a životního prostředí. Připravovaný věcný záměr byl v průběhu jara projednán odbornými sekcemi, Výkonným výborem a na plenárním zasedání České komise.

Její členové se shodují, že vzhledem ke své jednostrannosti, možným dlouhodobým dopadům na kulturní krajinu a architektonické a urbanistické dědictví České republiky, včetně nerespektování, resp. úplnému pominutí řady mezinárodních závazků, které se k tomuto dědictví váží, je věcný záměr v předložené podobě nebezpečný, a mají k jeho obsahu i způsobu projednávání vážné výhrady. Tyto výhrady byly při osobním jednání tlumočeny vedení MMR a jsou i předmětem otevřeného dopisu předsedovi vlády.

Otevřený dopis České komise pro UNESCO k věcnému záměru stavebního zákona v příloze.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Kompilace největších hitů Marie Rottrové Všechno nejlepší..., která původně vyšla na podzim roku 2003, patří mezi prodejem vůbec nejúspěšnější CD tituly v novodobé historii Supraphonu. Sestava dvanácti písniček, limitovaná stopáží LP záznamu, nyní vychází také na vinylu, tradičním zvukovém formátu této hudbě velmi slušícímu. Skladby si vybrala, doplnila a také seřadila paní Marie sama.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
15.11.2019

ČR: Po úspěšném albu Čtyřicítka, které zpěvačka Lenka Nová vydala před třemi lety spolu s textařem Michalem Horáčkem, chystá novinku nazvanou Dopisy. Album inspirované skutečnými dopisy jejích fanoušků vyjde na jaře roku 2020, nicméně už nyní desku předznamenává první singl s názvem Adresa: Nebe.

Knihy, literatura, média, Živé umění
15.11.2019

ZLÍN: Největší současná osobnost v oboru dramaturgie a scenáristiky, Australanka Linda Aronson, zavítala ve dnech 2.–7. listopadu do Zlína. Světová expertka, která ve své praxi běžně spolupracuje s oscarovými tvůrci, přijela na pozvání ateliéru Audiovizuální tvorba UTB. Pro jeho studenty navíc připravila sérii odborných workshopů. Co na zlínské začínající tvůrce říká? „Měli by se méně stydět. Jsou velmi talentovaní.“

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
12.11.2019

ČR: Autorka a nakladatelka Monika Kopřivová, která se ve svých knižních počinech zaměřuje na budování mezigeneračních vztahů a uchovávání rodinných vzpomínek, uvádí na trh dlouho připravovanou knihu Naše výlety. Ta umožňuje zaznamenávat zážitky z rodinných cest. Pro milovníky beletrie pak je připraven dárkový titul – Velká kniha povídek o psech a v aktuální nabídce nechybí ani Velký rodinný kalendář 2020.

Knihy, literatura, média
11.11.2019